Ny kärnkraft är löftesrik för klimat och ekonomi

Detta är del tre i Folkbladets krönikeserie från vindkraftsmotståndets Linddalen. (Tidigare artiklar 14 och 18 maj)

Kärleken förde Göran Linder till Linddalen. Och så hamnade han mitt i en vindkraftsstrid. Vilket är en slump förstås. men en särskild slump med särskild betydelse.

Kärleken förde Göran Linder till Linddalen. Och så hamnade han mitt i en vindkraftsstrid. Vilket är en slump förstås. men en särskild slump med särskild betydelse.

Foto: Widar Andersson

Krönika2021-05-18 12:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Göran Linder är styrelseledamot i föreningen Rättvisa vindar. Stockholmaren och företagsledaren Linder damp ner i Linddalen i utkanten av Finspångs kommun vid slutet av förra millenniet när han och P-O Strandbergs dotter Johanna blev ett par. P-O Strandberg är ordförande i Rättvisa vindar som organiserar motståndet mot Holmens planer på att bygga vindkraftsparker på olika sidor av Simonstorp. Föreningen har ingen uppfattning om vindkraften som sådan utan är helt inriktad på att stoppa etableringen av vindkraft just i sina trakter. Göran Linders vindkraftsmotstånd drivs emellertid dessutom och kanske framförallt av yrkesmässiga och professionella uppfattningar om vindkraft.  Han arbetar som vd i Midroc Invest AB, ett företag som han också varit med och grundat. Bolaget investerar i företag som bär på löften om ”banbrytande teknologier” som utvecklar nya och mer hållbara sätt att framställa bland annat energi. Enligt Göran Linder är vindkraft en allt annat än banbrytande teknologi. Nyligen tog jag mig ut till Linddalen för att ta reda på mer om och av denne Linder.

Läs del ett här!

– Det finns en romantisk och snudd på religiös uppfattning om vindkraft i Sverige. Vad många gärna förtränger är att vindkraft är en miljöfarlig verksamhet som just därför behöver särskilda tillstånd för att bedrivas. Vindkraften innebär kort sagt stora risker för människor, djur och natur, sa Göran Linder.

Enligt honom är vindkraften heller inte särskilt effektiv när det gäller att bidra till minskade utsläpp av koldioxid. Han hänvisar bland mycket annat till "livscykelanalyser" som det statliga bolaget Vattenfall gör av sin elproduktion från "vaggan till graven". När allt läggs till allt - bränsle, byggande, drift, underhåll, hantering av restprodukter och nedmontering, med mera - så visar livscykelanalysen att kärnkraften släpper ut betydligt mindre koldioxid per producerad kilowattimme elektricitet. 

– När det gäller förmågan att producera el året runt och natt som dag och i blåst som i stiltje så kommer vindkraften heller inte särskilt väl ut i jämförelse med till exempel kärnkraft. Detta är välkända fakta som kan hämtas från till exempel den statliga myndigheten Svenska Kraftnät, sa Göran Linder. 

Läs del två här!

I arbetet på Midroc Invest AB är Göran Linder, som han säger, inriktad på att ”göra världen bättre och tjäna pengar på det.” Han och hans kollegor spanar oavbrutet efter personer och företag som bär på innovationer som bedöms ha möjligheten att gå från ingenting och till världsledande. Midroc Invest tar mycket aktiv del i styrelserna i de bolag de väljer att investera i. 

– Vi har höga krav på de företag vi går in i. Den tekniska grundprincipen ska vara mycket bättre än den näst bästa, tekniken får inte vara i strid med naturlagarna och ledarskapet ska vara vettigt. Och sedan handlar det "bara" om att ha rå med att ha en dåres envishet och uthållighet, sa Göran Linder.

De flesta av de företag som Midroc Invest AB investerar i är svenska eller skandinaviska. Göran Linder anser att Sverige har bra och ”snabbrörliga entreprenörer” inte minst på energisidan.

– Dessvärre har vi i Sverige också en trögrörlig och ibland dogmatiskt styrd myndighetsvärld, se till exempel vad det tidigare ”tankeförbudet” för kärnkraft har ställt till med, vilket gör att vi är i bakvattnet när det gäller nytänket, sa Linder.

Han nämner företag i Midrocs portfölj som har eller är på väg mot världsledande positioner när det gäller vätgas och bränsleceller, vågkraft, tidvattenkraft och så kallad koldioxidinfångning. Han har också nyss gjort den första investeringen inom kärnkraft, som han har ett starkt och växande intresse för.

– På något sätt ska jag in i kärnkraftens fjärde generation som det brukar kallas. Jag har en femstegsplan för hur det ska gå till och det händer otroligt mycket redan nu. Inte minst i Kina som redan bygger och levererar ny kärnkraft som är mycket löftesrik ekonomiskt och klimatmässigt, men det finns också flera spännande aktörer på gång bland de svenska entreprenörerna, berättade Göran Linder. Han är tydlig med att lokalisering av kraftverk kräver analys och omdöme.

– Precis som kärnkraft kan vindkraft inte heller byggas var som helst. Att som Holmen vill förvandla en tätbefolkad landsbygd med stora naturvärden till en storskalig industrizon för vindkraft; det är helt orimligt ur alla tänkbara perspektiv, sa Göran Linder. ”