En jul- och nyårshelg, då många varit lediga, har passerat och fortfarande står Yxbacken grön och grann precis som under O-ringen förra sommaren.
Det var annat läge 1973…
Vet inte hur mycket ni minns av just den vintern. Trots att drygt 46 år passerat har jag fortfarande just november månad 1973 i färskt minne.
Jag hade bara jobbat drygt tre år som fast anställd sportjournalist på Folkbladet då chefen tyckte att vi skulle åka ner till Tyskland och Gelsenkirchen för den avgörande VM-kvalmatchen i fotboll mellan Sverige och Österrike. Pengar fanns inte till flygbiljetter för Magnus Höjer och mig, utan chefen föreslog att vi skulle ta min bil (en nyinköpt VW 1303 S) i stället och att vi innan avresan skulle utlysa en tävling där vinnaren fick följa med på resan och se matchen på plats.
Vinsten föll på 18-årige Stefan Laveryd (sedermera spelare och ledare i IK Sleipner bland annat och i dag åkeriägare i Norrköping) och med följde också allmänreportern Lennart Bäwerhed.
Resan ned till Tyskland gick enligt planerna men på grund av trycket runt den avgörande VM-kvalmatchen fick vi nöja oss med hotellrum tre mil bort i Bochum.
När vi kom fram till matcharenan den 27 november visade det sig att hela spelplanen var vit. Det hade snöat kraftigt och arrangören hade nöjt sig med att sopa rent kring linjerna.
Allt gick Sveriges väg från början för redan i 9:e minuten hittade Ove Kindvall fram med en stickare till Roland Sandberg som slog in 1-0.
– Jag sköt direkt och målvakten var chanslös, minns Roland som i dag är 73 år och efter guldåren i Åtvidaberg och proffsspel i Bundesliga blev en av Sveriges första fotbollsinvalider.
– Tyvärr har det blivit nio knäoperationer genom åren, har bland annat bytt ut en knäled, berättar Roland.
2-0 fixade sedan Bosse Larsson på straff i 28:e minuten men bara tre minuter senare kunde Österrike reducera genom Roland Hattenberg men resultatet stod sig även i andra halvlek och Sverige var klart för VM i Tyskland året därpå, där vi för övrigt blev femma.
Minns ni förresten Sveriges lag mot Österrike:
Ronnie Hellström – Jan Olsson, Kent Karlsson, Björn Nordqvist, Björn Andersson - Ove Grahn, Bo Larsson, Conny Torstensson (56) – Ove Kindvall, Roland Sandberg och Ralf Edström.
Avbytare: Staffan Tapper (56).
Titta en gång till på laget, sju av spelarna hade anknytning till antingen IFK Norrköping eller Åtvidabergs FF. Och dessutom var Georg ”Åby” Ericson förbundskapten.
För Folkbladets utsända hade inte svårigheterna riktigt börjat ännu. Vi genomförde intervjuer med spelarna och ”Åby” och åkte sedan tillbaka till Bochum och hotellet. Därifrån skulle vi ringa in texterna till Norrköping (Folkbladet var eftermiddagstidning på den tiden) men oj vad vi fick kämpa. Först vid 2-tiden på natten kom vi igenom på telefon till Sverige, mediatrycket var enormt och då det inte fanns några mobiltelefoner på den här tiden, skulle alla ut på det vanliga telefonnätet.
Efter ett par timmars sömn och frukost skulle vi sedan åka hem. Snön hade fortsatt vräka ner både i Tyskland och Danmark visade det sig, vår ”folka” utan vinterdäck, var som Bambi på hal is, när vi drog oss hemåt. Har aldrig varit så nervös under en bilfärd som genomfördes i cirka 50 km i timman ända upp till Smålands-gränsen.
Utan tvekan är det här uppdraget det jag minns mest efter mina 50 år som sportjournalist på Folkbladet. Och att det fick ett lyckligt slut, både för oss fyra i ”folkan” och Sveriges fotbollslandslag.
När vi nu skrivit om gamla minnen så ska vi naturligtvis blicka framåt också. 2020 ser ut att bli ett mäktigt idrottsår i alla fall om man tittar i kalendern.
Redan 9 januari, alltså i morgon, inleds EM i herrhandboll – i Sverige, Norge och Österrike. Därefter avgörs Australien Open i tennis (om tävlingen inte brinner inne!) osv. I februari spelar både Sveriges basketherrar och damer OS-kval och så körs Svenska Rallyt i Värmlandsskogarna (13-16. Mars inleds med Vasaloppet (1) och fortsätter med friidrotts-VM inomhus i Nanjing (13-15).
I början på april är det allsvensk premiär både för herr och dam och sedan fortsätter det med intressanta arrangemang under året. Höjdpunkten blir naturligtvis sommar-OS i Tokyo som avgörs 24 juli – 9 augusti.