Detta faktum ställs invånarna i Finspång, Östergötland, Sverige, Skandinavien, Europa och en rad andra stater i övriga världen inför. En riktigt besk medicin att svälja för alla, men det finns inget viktigare än att hejda och få bukt med smittspridan. Innan dess blir Inget sig likt för oss. Allt och alla påverkas som sysselsättning, handel, och evenemang av alla de slag. Personligen tror jag att Sveriges befolkning har ett motigt år framför sig. Och tillståndet blir antagligen värre än i dag, innan det ett ovisst datum framöver kan skönjas en bättring.
Handlarna i Finspångs centrum har vunnit en delseger mot kommunen På höstkanten öppnas den korta delen av Bergslagsvägen förbi Bergslagstorget, som varit stängd för trafik ett par år och som handlarna kritiserat. Kommunen har lyssnat på kritiken. Det var bra och vettigt gjort av kommunstyrelsen tycker jag. Centrumhandlarna har under den här perioden tappat stort i försäljningen och corona-kaoset har inte gjort situationen bättre.
Att lyssna på andras åsikter, ta till sig kritik och kunna ändra på mindre bra beslut är klokt agerat. Finspång behöver ett levande centrum med rörelser som bär sig och inte affärsidkare som känner sig motarbetade och ger upp. En självklar anledning för att butikerna ska klara sig är förstås också att Finspångsborna sluter upp och stöder de lokala handlarna. Tage Erlander var Sveriges meste och längste statsminister och ordförande för socialdemokraterna i 23 år (1946-1969). ”Lyssna på rörelsen”, var rådet (det enda?)han gav efterträdaren Olof Palme. Det lyssnas numera alldeles för lite på gräsrötterna hävdar jag.
Coronafrågan hänger som ett stort täcke över Sverige. Glädjen går, liksom börserna, neråt. Just nu blir jag glad över att koltrasten börjat sjunga på morgnarna. Än så länge på avstånd, lite diskret, ja, nästan med ringrostig stämma. Hanen sjunger nog snart upp sig. Kom gärna lite närmare sovrumsfönstret så jag ordentligt kan höra din vanligtvis vackra röst.
Risinge Hembygdsförenings årsskrift, årgång 45 av I Risingebygd, presenterades på årsmötet nyligen. I den finns som oftast intressanta artiklar av längre eller kortare slag. Torsten Strand är den flitigaste skribenten med åtta alster. En handlar om Finspongs Teater, som hade sin storhetstid på 1940- och 50-talen och en bit in på 60-talet. Aron Oskarsson bidrar med tre artiklar om gamla tider (bland annat om ett tvåhundraårsminne från midsommardagen 1819) och Carl Engström har två bidrag. Han skriver om tankar och minnen från arbetsplatsen Metallverken och om ”Kulknekten” Per Johan Persson, född i Hällestad 1835, död i Risinge 1911.
Förstasidan pryds av den lokale konstnären Simon Edqvists oljemålning av hembygdsgården. Och vad vore en årsskrift om inte en summering av året som gått fanns med. 2019 ägnas tre sidor. Idrotten har också fått plats i årsskriften, i detta fall två artiklar om bandy. Detta för att bandysporten firade sin hundraåriga tillvaro i Finspång. Om Finspongs IK:s bandystart och Risinge SK:s uppgång och fall berättas det.
Asplången i vår östra länsdel och en av sjöarna längs Göta kanal var den sjö som söktes i förra kluringen. Rätt svar kom från: Bröderna Ståhl, Ruth Snabb, Margot Person, Märta Ekelund, Hanna Söderman, Monica Cardegård, Margaretha Nilsson, Gunilla Nordin, Kerstin och Bengt-Arne Palmqvist, Gudrun Bengtsson, Solveig Svensson, Rose-Marie Karlsson, Gun Burman, Ulf Folkesson, Leif Östberg/Regina Andersson, Birgit Gabrielsson, Helene Karlsson, Bill Persson, Roland Cratz, Lars-Göran Alvarsson i Finspång, Edit Andersson, Janita Eriksson och Karin och Göran Wickman, Lotorp, Berth-Arne och Hilli Maxe, Borggård, Birgitta Nilsson, Sonstorp, Yvette och Ronny Ripskog, Katterum, Frukostbordsgruppen på Hälllestadgården, Gösta Hultmark, Ljusfallshammar, Inez Ek, Åke Hermansson, Rosemarie Carlsson, Göran Bergljung, Torsten Heimstrand, Christina Hertz, Kjell Storm, Lennart Pehrsson, Norrköping, Maija Lalic, Skärblacka, Nisse Sjödin, Åby, Maj Johnson och Jan-Olof Ek, Kolmården, Gun-Britt Holmgren, Linköping, Allan Carlsson, Norrtälje.
Lasse Liljeqwist, Finspång, har knåpat ihop månadens ortskluring: Hudöppning+italienskt ja. Svar till 070-413 14 62 eller sms:a.