Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

När Thomas Magnuson blev stafetthjälte

Det finns idrottshjältar och så finns det hjältar som man bara kommer ihåg vid ett speciellt tillfälle som exempelvis Motala-sonen Thomas Magnuson, 71. Thomas hjältedåd inträffade i Lahtis 1978. Sverige vann skidstafetten över 4x10 km med just Thomas som siste man i laget.

Thomas Magnusons stora stund, när han avgjorde stafetten i Lahtis. Nuförtiden driver östgöten lantbruk utanför Hudiksvall.

Thomas Magnusons stora stund, när han avgjorde stafetten i Lahtis. Nuförtiden driver östgöten lantbruk utanför Hudiksvall.

Foto: TT

Krönika2021-11-10 12:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Trots att Östergötland aldrig varit något stort längdskiddistrikt så har vi ändå genom åren fostrat en del åkare som gjort avtryck. Jag tänker på Bjarne Andersson från Ödeshög, Bengt ”Månen” Karlsson från Valdemarsvik och på damsidan måste nog Anna Frithioff, 59, också från Ödeshögs IK, räknas in som nummer ett.

Så har vi Motala-sonen Thomas Magnuson. Thomas växte alltså upp i Motala. I ungdomsåren var han en duktig målvakt i BK Zeros (jag hade själv nöjet att sätta några ”baljor” på Thomas i våra pojklagsmöten på Z-parken) men direkt efter realskolan i slutet av 1960-talet tog Thomas rygg på andra skidande östgötar och for norrut. Först till Orsa och sedan till Delsbo.

– Jag fick anställning som linjearbetare hos Vattenfall. Sen hade jag turen att få jobb på Ryon, en grossist i skidbranschen på den tiden. Jag kunde träna och jobba som jag ville. Det är svårt att hitta någon form av jobb som passar med en skidkarriär. Träningen måste alltid gå först, förklarade Thomas i en intervju med Svenska Dagbladet.

VM-guldet i Falun 1978 blev hans sista framträdande i skidspåren. Dessförinnan hade Thomas bland annat vunnit VM-guld på 30 km i Falun 1974. Han blev även bronsmedaljör på 50 km vid samma VM men bara 29:a på 15 km efter en vallamiss.

Fyra år senare körde Thomas den avgörande fjärde sträckan i VM-stafetten. Han gjorde ett fantastiskt ryck i sista backen och det såg ut som om hemmaåkaren Matti Pitkänen stod still. Den backen har alltsedan dess gått under namnet Magnusonbacken!

Thomas deltog också i ett OS (1972 i Sapporo. Där blev han 28:a på tremilen samt var startman i det lag som blev fyra i stafetten över 4x10 km Han skulle även deltagit vid OS 1976, men då hans pappa Göte avled i en bilolycka valde Thomas att åka hem till Motala.

Thomas vann femmilen i Holmenkollen 1977, var trea i Vasaloppet 1973 och vann hela tio SM-guld under sin karriär.

28 år gammal valde Thomas att bosätta sig i Långby i Forsa socken väster om Hudiksvall där han började driva ett lantbruk med både mjölkkor och nötdjur tillsammans med hustrun Ingrid. Thomas har också varit engagerad i travet med egna hästar.

Bjarne Andersson avled redan 2004, 63 år gammal, medan ”Månen” Karlsson återvände till Valdemarsvik där han drivit jordbruk och skogsavverkning. Bengt är i dag 82 år.

När det gäller Anna Frithioff lämnade hon Ödeshög för IFK Lidingö och sedan Kvarnsvedens GoIF. Redan som 15-åring gjorde sig dock Anna ett starkt namn som fotbollsspelare. Väderstad IK stod för en överraskande bedrift då man tog sig upp till högsta serien 1980. Anna flyttade sedan till IK Brage där hon 1988 spelade 20 matcher (fyra mål) i den första allsvenskan. Hon spelade även tolv matcher året efter i Brage innan fotbollskarriären var över och det i stället blev en tuff skidsatsning. Totalt gjorde hon 16 lopp i världscupen där hennes bästa placering blev en sjundeplats på 5 kilometer 1992. Hon deltog även vid OS i Lillehammer 1994 där hennes bästa placering blev en 13:e plats på 30 km. På VM 1995 körde hon första sträckan i det svenska landslag som tog brons. Samma VM blev hon också nia på 5 kilometer och vann sedan Tjejvasan både 1991 och 1992. 

Anna har också varit framgångsrik i triathlon-SM där hon vann både olympisk distans 1991-92 och medeldistans 1994. Ödeshögs-tjejen har dessutom ett stafettbrons – i skidskytte!

Jag satt hemma och tänkte på de här namnen då skidsäsongen snart står för dörren och redan kommande helg startar ju Vinterstudion upp i SVT. En annorlunda Vinterstudio blir det, vilket vi berättat om tidigare. SVT har inte rättigheterna till längdskidåkning och alpint de kommande åren utan de ägs av Nent Group. SVT får nöja sig med skidskytteprogrammet över hela säsongen, men kommer även att visa svenska längdskidtävlingar samt långloppscupen. Man har också rättigheterna till de alpina tävlingarna i Österrike och Schweiz.

Det känns alltså som att vi tittare kommer att få det ganska rörigt i vinter. Vad jag förstått har dock Nent Group lovat att sända de flesta skidtävlingarna i TV 6, en kanal som säkert inte alla har men ändå ganska många.

Har annars följt SVT:s dokumentär ”Bäst när det gäller” i höst, en serie om skidlandslaget som kanske borde kortats ner till tre avsnitt. Det har varit mycket upprepning!