Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

När Karlsson köpte minigolfen

Minigolfbanan och rotundan är två av de uppskattade gemensamhetslokalerna som finns vid Kiosken på Getnäs i Bränntorp.

Minigolfbanan och rotundan är två av de uppskattade gemensamhetslokalerna som finns vid Kiosken på Getnäs i Bränntorp.

Foto: Widar Andersson

Krönika2021-09-20 12:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

De två tidigare krönikorna om Bränntorps vägförening (Folkbladet 10 september och 17 september) och om fritidshusområdet i Bränntorp bygger på samtal med Mats Lööf som är ordförande i vägföreningen och med  styrelsesuppleanten Annelie Johansson med ett långt förflutet i den nu nedlagda Trivselföreningen och med ett långt nuvarande i Kiosken; Bränntorps samlingspunkt och nav skulle man kunna säga. Under den långa och händelserika resan från mitten av 1960-talet och framåt som Bränntorps fritidshusområde varit med om har det givetvis kommit och gått många människor som gjort stora insatser för den gemensamma miljön och trivseln i området. Mats Lööf och Annelie Johansson har nämnt många namn på många människor som på olika sätt etsat sig fast i minnet för vad de har uträttat och för vilka de är och var. Jag har dock inte nämnt så många personer utöver Mats och Annelie. Att knyta berättelsen runt ett fåtal personer gör den mer begriplig och intressant för alla de läsare som inte vet särskilt mycket om Bränntorp. Annelie Johansson har dock bett mig att särskilt nämna Barbro Hedlund som nyligen har avlidit efter en tids sjukdom: "Barbro och hennes man Gunnar har funnits i Bränntorp väldigt länge. Hon brann verkligen för Kiosken. Hon var väldigt social och trivdes med att prata med folk. Hon var väldigt omtyckt i Bränntorp och vi stod ofta i kiosken ihop. Hon spred en positiv anda och hade ett skratt som smittade", berättade Annelie i ett mejl till mig.

I flera av berättelserna om denna mycket speciella del av Finspång - som framförallt bebos av stockholmare och av Norrköpingsbor - har även Lasse Karlsson dykt upp. Han har funnits i området sedan mitten av 70-talet och har tidigare varit ordförande i Vägföreningen. Nu är han sammankallande i vägföreningens valberedning och har således en viktig roll i arbetet med att steg för steg få in yngre äldre medlemmar i styrelsen och i arbetsgrupper av olika slag. Det ideella arbetet och omtanken om det gemensamma - vägarna, trivseln, badplatserna, festerna och Kiosken - har en avgörande betydelse för områdets fortlevnad och attraktivitet. Området förändras gradvis, kommunalt avlopp kommer att dras in säkerligen kommer också många att vilja ha kommunalt vatten. I detaljplaneförslaget för Bränntorp öppnar upp för lite större och lite högre fastigheter på tomterna genom att det föreslås begränsningar av den "prickade marken"; de ytor där det inte får byggas. Det pågår en generationsväxling i flera av de 305 fastigheterna i Bränntorp. Priserna har stigit rejält. Enligt Mats Lööf har husen generellt sätt blivit en (1) miljon kronor dyrare under de seanste 5-6 åren. När jag kollade på nätet för någon vecka sedan fanns det till exempel en 67 kvadrats stuga på Rävstigen ute på marknaden med ett utgångspris på 1, 850 000 kronor. Att köpa ett hus åt sig själv är en sak. Att ordna med det gemensamma för sig själv och alla andra; det är en helt annan sak. 

Lasse Karlsson har ett långt förflutet i Byggnads fackförening och som kommunpolitiker för S i Norrköping. Efter en tids bortavaro från de tyngre uppdragen valdes han för något år sedan till ordförande i Bygg- och miljönämnden i Norrköpings kommun. Han har kort sagt varit med här och där och det sitter inte fast när Karlsson tar tag i saker och ting. Vilket historien om hur Bränntorp runt år 2008 skaffade sig en minigolfbana är ett bra exempel på. Lasse Karlsson kände ju mycket folk inne i Norrköping och vid något tillfälle hade han talat med Nedim Ergül som en gång i tiden var med och startade restaurangen och nattklubben Otten tillsammans med bland annat spelare i IFK Norrköping. Otten låg i dåvarande Folkets Hus där ju fackföreningsmannen och socialdemokraten Karlsson gick som barn i huset. Otten finns inte längre kvar men Nedim driver bland annat krogarna Hugo och Puls på samma plats där Otten fanns. Nedim Ergül hade anlagt en minigolfbana i parken utanför krogen på Slottsgatan i Norrköping. Lasse Karlsson gick och sneglade på den där banan och det visade sig att Nedim var intresserad av att sälja minigolfen. Det blev affär (enligt Lasse en mycket bra affär för Bränntorp). När det blev dags att hämta minigolfbanan för att installera den på Getnäs i Bränntorp så fick de ideella krafterna verkligen hugga i rejält. Banan var av betong! Men det fixade sig. Ett stort antal sponsorer gick in med några tusenlappar var för att få golfbanan på plats och i renoverat skick. Resten är historia som man brukar säga. Banan är superfin!