Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Monika Gustafsson: "Det är så njutbart att utvecklas"

Monika Gustafsson är ny som lärare på Curt Nicolin Gymnasiet CNG i Finspång. I augusti i år 2022 inledde hon sin anställning som lärare i matematik och teknik.

Monika Gustafsson CNG

Monika Gustafsson CNG

Foto: Widar Andersson

Krönika2022-10-14 12:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

 Hon må vara ny på CNG och hon må vara tämligen ny som lärare. Men hon är mer än väl beprövad och erfaren när det gäller matematik och teknik.

– Min moster var min stora förebild och jag ville göra och vara det som hon var och gjorde. Hon var bara tio år äldre än mig och därför kunde jag lätt följa henne i spåren. Hon var duktig och ansträngde sig i skolan och det gjorde jag också. Hon utbildade sig till maskiningenjör och det gjorde jag också, berättade Monika Gustafsson för mig när vi sågs en eftermiddag i början av oktober över en kopp kaffe på nere på Bildningen på Finnvedsvägen vid Skutens strand där Finspångs två gymnasieskolor CNG och Bergska har stora delar av sin verksamhet.

Vår första kontakt var via mejl. Jag ville gärna försöka boka en tid för ett samtal med henne för att kunna skriva de här raderna. Det visade sig att Monika var i Rumänien tillsammans med fyra elever från CNG. De var deltagare i ett europeiskt program inom utbildnings- och utbytesprogrammet Erasmus i EU. Tillsammans med lärare och elever från fyra andra länder i Europa - Rumänien, Serbien, Turkiet och Lettland - gör Monika Gustafsson och de fyra kvinnliga eleverna från årskurs tre på CNG, två från inriktningen design och två från teknikvetenskap vad de kan för att bidra till bättre undervisning och mer samarbete i tekniska och matematiska sammanhang. 

– Vi var ett femtiotal lärare och elever från de fem länderna som träffades i den rumänska halvmiljonstaden Cluj-Napoca där institutioner för bildning och kultur verkligen dominerar. Här finns inte mindre än sex universitet och flera teatrar och bibliotek. Jag blev så förtjust i staden att jag och min dotter ska åka dit under påsklovet, berättade Monika Gustafsson. 

Utbildningssatsningen där CNG representerar Sveriges skolor går under namnet "Keychain". Den europeiska unionen älskar förkortningar. På svenska betyder Keychain ungefär "Nycklar till min karriär genom intellektuella förhållningssätt." Monika Gustafsson ser redan efter den första gemensamma veckan att eleverna och lärarna i de olika länderna har fått ökad förståelse och nyfikenhet för varandras utbildningsmetoder och pedagogiska upplägg.

– Sverige sticker ut lite genom att vi redan i grundskolan har tekniska ämnen och i gymnasierna finns det ett stort utbud av tekniska program. I flera av de andra länderna är däremot tekniska utbildningar mer vanligt förekommande ute på universiteten. Så frågan är hur skolan på bästa sätt ska sporra till intresse för teknik och matematik på mer avancerade nivåer, sa Monika Gustafsson.

Hur blev då maskiningenjören Monika Gustafsson läraren Monika Gustafsson?

– Jag kan inte sätta fingret exakt på varför jag sa upp mig från mitt arbete som ingenjör för att ännu en gång återvända till universitetet under ett och ett halvt år för att utbilda mig till lärare. Många saker spelade in. Det var mycket diskussioner om bristen på lärare i naturvetenskapliga ämnen och på ett samhällsplan fanns oro för att det på sikt skulle kunna ställa till problem för välståndet i den klassiska ingenjörsstaten Sverige. Jag hade också skolbarn hemma och vi talade mycket om hur det var i skolan, berättade Monika Gustafsson. 

Efter utbildningen arbetade hon några år i Norrköpings grundskolor. Men hon kände inom sig att det var i gymnasiet som hon helst ville undervisa. 

– När jag såg annonsen från CNG där de sökte lärare i matematik och teknik så kände jag bara att det är här jag vill vara och verka, sa Monika. Och hon har fått en bra start. Inget snack om den saken. Hon är en superlärare; det är jag övertygad om. Monika Gustafsson berättade om sina upplevelser från den pedagogiska utbildningen på Linköpings universitet.

– Jag återfann känslan av hur njutbart det är att utvecklas och att få nya kunskaper och insikter. Jag tycker om att plugga och att lära mig nya saker, sa Monika Gustafsson.

Som gymnasielärare har man förmånen att ta emot elever från grundskolan som känslo- och utvecklingsmässigt befinner sig "mellan himmel och jord" och som under tre år utvecklas till unga vuxna som efter ytterligare något decennium träder in som ryggraden i samhället. 

Betydelsen kan inte överskattas av att i dessa formativa år ha en lärare som andligt och bokstavligt levandegör hur njutbart det är att utvecklas.

Artikeln fortsätter i morgon lördag.