Bygderådet i Igelfors Regna prisades nyligen för sina insatser för en levande landsbygd. Organisationen "Hela Sverige ska leva" satte Bygderådet högst upp på den östgötska listan av de 16 olika utvecklingsgrupper som var nominerade till priset. En del av motiveringen till varför Igelfors Regna utmärktes på detta sätt är att "Här förenas föreningsliv, engagemang för skola och förskola, näringsliv, entreprenörskap och kultur i ett arbete för att skapa mervärden för alla som bor här." Visst, det kan låta som allmänna floskler. Den som likt mig har haft förmånen att stifta bekantskap med några utav människorna i Bygderådet kan nog emellertid ganska lätt konstatera att juryns omdöme inte är det minsta överdrivet eller floskulöst.
Bygderådet verkar i gamla Regna socken och de nio styrelseledamöterna växlar mötesplats mellan Ekebo i Regna och "biblioteket" i Igelfors. Vid mitt besök för en dryg vecka sedan talade vi en hel del om alla de olika evenemang och verksamheter som Bygderådet är engagerade i; ofta i partnerskap med andra föreningar och/eller med företag och entreprenörer av olika slag. Närmast väntar till exempel en Julmarknad i Igelfors den 20 november, den stora Motordagen i Igelfors, där Igelforsmarken även ingår den 28 maj nästa år och Regnamarken som nu återuppstår efter pandemiuppehållet, genomförs traditionellt den fjärde lördagen i augusti. Men Bygderådet är betydligt mer/större/bredare/djupare än sina aktiviteter. Entreprenörsandan som präglar Bygderådet är i allt väsentligt en spegling av vad för slags bygd som man verkar i. Endast ungefär 450 människor är bosatta i Igelfors/Regna. Dessa relativt få människor driver emellertid en hel mängd företag. Runt styrelsebordet den kväll som jag var gäst vid mötet räknades upp en lång rad med åkerier, lantbruksföretag, hantverkarföretag och tjänsteföretag i varjehanda branscher. En hel del enmansföretag men också företag med flera anställda. Andelen driftiga och företagsamma människor är påtagligt stor givet bygdens påtagligt begränsade invånarantal vilket skapar förutsättningar för stor dynamik och egenkraft.
Bygderådet är representativt för sin bygd i många avseenden. Flera stycken av dem är företagare och/eller lever tillsammans med företagare. Det finns ett särskilt nätverk för "företagsamma kvinnor i Regna Igelfors bygden" KRIB där många i den kvinnodominerade styrelsen för Bygderådet är aktiva. Eva Hagström Öberg är en av dem. Hon och familjen kom till Regna för 20 år sedan, inflyttad från Katrineholm via Uppsala och Stockholm. Hon har tidigare varit ordförande i Bygderådet under 8-9 år. Anna Vilidu är inflyttad från Stockholm och sekreterare i styrelsen. Hon driver ett fastighetsbolag tillsammans med sin make och är inne på sjätte året i styrelsen. Sara Eriksson är kantor i Finspångs församling. Hon har varit med i styrelsen "länge" och bor i fjärde generationen på familjegården i Regna och även involverad i företagsamhet. Lisa Nyström i Regna arbetar som mark- och exploateringsingenjör på Norrköpings kommun medan maken pendlar och har pendlat till olika arbeten i bland annat Kumla och Vingåker. Dessa och de övriga i styrelsen som jag har träffat utstrålar kompetens och vilja. De levandegör också hur landsbygdsutveckling går till.
– När vi flyttade till Regna för tjugo år sedan var vi den enda barnfamiljen i hela byn. Nu är vi många fler, sa Eva Hagström Öberg och genast började hon och de andra i styrelsen att räkna upp namn på barn och föräldrar från Regna. Den där närheten - när den paras med öppenhet, företagsamhet och utvecklingsvilja - är helt oslagbar. Man blir sedd med positiva förväntningar.
Bygderådet är inte minst en "utvecklingsgrupp" med vissa formella band till kommunen som remissinstans med mera. Striderna har varit många och betydelsefulla. Den nuvarande ordföranden Åsa Aldén och långvägarna i styrelsen framhåller striderna för Affären och Skolan som helt avgörande för bygdens livschanser. Skolan har varit nedläggningshotad många gånger. Bygdens folk i och utanför Bygderådet har dock varje gång haft starka argument - kunskapsresultat, ekonomi och landsbygdsboendets attraktivitet i stort - som har fått kommunen att backa. Affären - Handlar´n i Igelfors - står på en bra grund. Bygderådet arbetar dessutom för fler platser på förskolan.
– Och skriv att det finns minst sex fina tomter att bygga på, sa Anna Vilidu. Självklart skriver jag det.