Den 20 mars klockan halv två på eftermiddagen samlades kommunstyrelsens ledamöter i sammanträdesrummet Glan i Finspångs kommunhus. Klockan tre var mötet över. Vid mötet fattade den oeniga kommunstyrelsen beslut om att följa förvaltningens förslag om att: "Inte ta in elever år 1 utifrån deras val till hösten 2024 på Bergska gymnasiet."
Jag citerar ur protokollet från kommunstyrelsemötet: "Torgny Maurer (SD) yrkar bifall till förvaltningens förslag till beslut men uttrycker att det är ett tråkigt och tungt beslut som tyvärr måste genomföras. Pia Bågenholm (SD), Mats Annerfeldt (S), Hugo Andersson (C), Jan-Erik Heintze (S), Riitta Leiviskä-Widlund (S), Mikael Wallin (L) och Anne Kron (S) instämmer och yrkar även de bifall till förvaltningens förslag.
Vid sidan av de åtta politikerna som röstade för att inte ta in elever till årskurs 1 på Bergska skolan till hösten fanns Vänsterpartiets Lise-Lott Öhr och de båda moderaterna Inge Jacobsson och Per-Olof Strandberg. De ville i första hand att de 45 folkvalda ledamöterna i Finspångs fullmäktige skulle fatta besluten om Bergskas framtid. I andra hand ville Öhr, Jacobsson och Strandberg att ärendet skulle återremitteras till förvaltningen för att man där skulle göra en "konsekvensbeskrivning av förslaget."
Mötet hade extraordinära inslag. Dels är det ovanligt att M och V gör gemensam sak mot resten av partierna. Än mer ovanligt är det att socialdemokrater, centerpartister och liberaler instämmer i SD-politikern Torgny Maurers förslag.
Jag är inte ute efter att utse skurkar eller hjältar i den svåra frågan om Bergskas framtid. Oppositionen i M och V har en stark poäng med att en fråga av den här kalibern - Bergska gymnasiet har verkat i Finspång i snart 60 år och är en institution i samhället - bör avgöras av fullmäktige vid ett offentligt möte där alla fakta, känslor, argument och förslag kommer upp till diskussion i öppen dager. Så är det. Å andra sidan är det givetvis så att oppositionen alltid har mer pengar och mer tid än de partier som har ansvaret att ansvara för ekonomin och för Finspång i stort. De tre partierna i kommunledningen kände att det inte fanns några skäl att skjuta upp beslut som ändå "alla" visste skulle behöva komma.
I längden är det ekonomiskt och rationellt ogörligt för Finspång att hålla sig med två gymnasieskolor. Politikens val mellan de två skolorna är därför inte alls märkvärdigt i sak. Finspångs kommun äger 49 procent av den "kommunala friskolan" CNG. Det lokala näringslivet äger 51 procent av bolaget. Kommunstyrelsens beslut om att stänga ner intaget till Bergska kommer att ha påverkan på hur Finspång utvecklas framöver. Det kan vara början på slutet för Bergska. Eller också växer det fram en ny gymnasieplattform i Finspång där ekonomi och kvalitet går mer hand i hand.
Mikael Wallin har som utbildningspolitiskt ansvarig i kommunledningen fått ta mycket kritik från lärare, elever och andra som är upprörda och besvikna över politikens beslut när det gäller Bergska skolan. Sådana här frågor väcker känslor och det kan lätt fara iväg i form av personangrepp och hotfullheter. Sådana tilltag ska starkt motarbetas och fördömas. Wallin och övriga i lokalpolitiken är personer som tar ett stort samhällsansvar genom att engagera sig politiskt för sin kommuns bästa. Den som har andra uppfattningar om vad som är Finspångs "bästa" bör likt Wallin engagera sig för att kunna påverka; inte stå och skrika dumheter vid sidan av.
En kritik mot Wallin handlar om att han möjligen ska ha varit "jävig" då han deltog i kommunstyrelsens beslut om att pausa intaget till Bergska skolan. Mikael Wallin har av fullmäktige utsetts att sitta i både kommunstyrelsen och i gymnasiet CNG: s bolagsstyrelse där kommunen äger 49 procent. Detta gör honom absolut inte jävig enligt vare sig Kommunallagen eller Förvaltningslagen. Däremot kan två kommunala uppdrag ibland "kollidera" för en politiker. Då uppkommer det som kallas "delikatessjäv". Vilket inte är olagligt utan handlar om omdöme. CNG påverkas av vad som händer med Bergska. I ljuset av eftertankens kranka blekhet borde Mikael Wallin inte deltagit i kommunstyrelsens beslut. Beslutet hade ändå blivit detsamma. Men Wallin hade sluppit orättvisa påståenden om jäv. Och förtroendet för beslutet i sig själv hade sluppit att rubbas av misstankar om jäv.