Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Mer än ett halvt sekel vid bassängkanten

När vi vanliga Svenssons kastar oss i Centralbadets sköna vatten för lite motionssim står det nästan alltid en man på bassängkanten och instruerar ett gäng lovande simungdomar. Hans namn, Håkan Hertzman, 62, som nu är inne på sitt 51:a år i Centralbadet!

Håkan Hertzman har inga planer på att lämna badet, trots mer än 50 år i föreningens tjänst.

Håkan Hertzman har inga planer på att lämna badet, trots mer än 50 år i föreningens tjänst.

Foto: Kenneth Thapper

Krönika2022-01-19 13:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

–  Jag började simma i Norrköpings Kappsimningsklubb 1971 och blev heltidsanställd tränare åtta år senare, berättar Håkan när vi träffas i just Centralbadet!

Han väntar på att börja träna en av sina elitgrupper i klubben. Tidigare hade han hand om ett tiotal simmare, nu kan det vara uppemot 15-talet då ett par tränare slutat.

Klubben har i dag 60-70 tävlingssimmare, samt ett 50-tal som tränar ungefär två gånger i veckan.

– Vår verksamhet är klart mindre än exempelvis LASS´ i Linköping, men så har de även en 50-metersbassäng inomhus och får dessutom ett nytt bad inom ett par år, säger Håkan lite avundsjukt.

Trots den pågående pandemin beundras han över sina simmares fortsatta satsningar.

– De sliter på och kommer till träningarna trots att det varit betydligt färre tävlingar de senaste två åren, berättar Håkan.

Centralbadet är i dag en sliten anläggning men de senaste åren har man påbörjat en rejäl renovering av framförallt omklädningsrummen. Herrarnas är redan klara och i februari-mars hoppas man även att damernas ska ha fräschats upp.

– Redan på 80-talet plockade vi, med klubbdirektören P-A Blomquist i spetsen, fram ritningar på hur man skulle kunna bygga tak över vår 50-metersbassäng ute. Men än i dag har inget hänt, fortsätter han och man hör besvikelsen i rösten.

Att Norrköping är i behov av en ny simhall har man nog kännedom ända upp i maktens korridorer, men frågan är när en sådan kan komma att läggas in i budgeten. Linköpings nya satsning vid Tinnerbäcksbadet lär gå på minst 820 miljoner kronor! Den nya hallen består av 21 000 kvadratmeter och ska innehålla en stor 50-metersbassäng med tävlingsmått och plats för åskådarläktare. Det ska också finnas en undervisningsbassäng, motionsbassäng, rehab-bassäng och olika avdelningar för lek, träning och avkoppling.Tanken är att badet ska bli en del av satsningen på gamla Folkungavallen.

När den nya simhallen ska stå klar är ännu osäkert. Meningen var att ha invigning i sommar, men redan nu flaggar entreprenören Serneke för att man kommer bli flera månader försenade.

Men åter till Håkan Hertzman och hans drygt 40 år som tränare, framförallt tillsammans med P-A Blomquist och Mats Sjöstrand. Under dessa år har de fått fram en rad duktiga simmare. Håkan minns speciellt Helena Kälvehed, som flyttade in till Centralbadet från Finspång, för en satsning mot OS i Barcelona 1992. Helena klarade det sista kvalet i Landskrona, men fick inte simma en meter i den spanska storstaden.

– Naturligtvis en stor besvikelse för henne, säger Håkan.

Men det finns många fler duktiga simmare som tävlat för NKK genom åren. Håkan tänker på namn som Henrik Cleverdahl, som tog JEM-brons bara fem tiondelar från guld, på 400 m medley, Per Nylin som simmade hem nio SM-guld, David Gustafsson, som tog fyra SM-guld under sin collegetid i USA och sedan blev kvar där, Ellenor Svensson (numera Lindroth), Gary Andersson osv.

– Sedan har vi bland annat Alexander Frost, som överraskade med ett SM-guld 2015 och även Joakim Adolfsson som knep guld på hemma-SM 2016.

NKK har gjort sig kända framförallt för sin kompetens att arrangera mästerskap. 

– Vi har haft senior-SM utomhus hela nio gånger, 1973, 1975, 1990, 1993, 1997, 2003, 2007, 2012 och 2016, dessutom inne-SM 1984 och så en rad ungdomsmästerskap, det senaste var 2019, berättar Håkan.

När man talar om NKK kan man inte förbigå storsimmaren (1930-talet) Björn Borg. Efter sin karriär flyttade Björn till Schweiz, där han blev en framgångsrik affärsman. Han glömde dock aldrig simklubben (bildad 1919) i Norrköping, som under många år arrangerade en tävling under namnet Björn Borg Trophy i Centralbadet.

– Den lades ned i slutet på 90-talet men Björn har även sponsrat klubben med andra medel under många år, tillägger Håkan.

Björn Borg erövrade två EM -guld (1938), 23 SM-titlar, satte fyra europarekord och noterade 31 svenska rekord under sin karriär. 

Han avled i Zürich 2009.

Själv nådde Håkan Hertzman inte så stora framgångar i simbassängen.

– Nej, jag brukar skryta med att jag har ett SM-brons i fensim och guld i post-SM, skrattar Håkan som sommarjobbade på posten i unga år.

Han har knappt tre år kvar till pensioneringen men har inga planer på att lämna Centralbadet och klubben.

– Vill de ha mig kvar så stannar jag gärna, slutar Håkan.