Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Maskiningenjörer är av ett mer stabilt släkte

För drygt en vecka sedan samlades de 45 folkvalda politikerna i Finspångs kommun för att hålla sitt ordinarie oktobermöte. Det var inget särskilt långt möte.

Riitta Leiviskä Widlund är ansvarig för det socialpolitiska i den styrande koalitionen mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna i Finspång.

Riitta Leiviskä Widlund är ansvarig för det socialpolitiska i den styrande koalitionen mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna i Finspång.

Foto: Rikard W Larsson

Krönika2023-11-03 12:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ordförande Ulrika Jeansson (S) klubbade igång sammankomsten vid tvåtiden på eftermiddagen och vid halv fem kunde hon klubba av mötet. Men underbart (eller i vart fall viktigt och intressant) är i bland kort som Povel Ramel lärde oss redan 1955.

Som oftast i det kommunala och i livet i stort så var fullmäktigemötet en berg- och dalbana av stort och smått; eller kanske snarare av torrt och vått. Sverigedemokraterna har motionerat om att kommunförvaltningen ska ges i uppdrag att ta fram lösningar för att "tillskapa tid och resurser för de elever som riskerar att få underkänt betyg i idrott på grund av att de inte är simkunniga". 

Efter mycket om och men så enades fullmäktigespolitkerna om ett beslut där kommunstyrelsen gavs i uppdrag att "följa upp hur skolorna arbetar för att eleven ska klara av betygskriterierna i simning." Om detta var det våta inslaget på mötet så var det ekonomiska läget i kommunen det torra och alls inte så eniga inslaget på fullmäktiges möte. Underskotten sticker iväg när det gäller utbildning (minus 50 miljoner kronor jämfört med budget) och den sociala sektorns kostnader för framförallt bistånd och placeringar (minus 37 miljoner kronor). 

Finspångs kommun omsätter lite drygt 1 500 miljoner kronor under 2023. Något mer än 60 procent av intäkterna utgörs av skatter som Finspångsborna skickar in. En liten del av inkomsterna kommer från olika avgifter som folk betalar i de kommunala verksamheterna. Resten av kommunens intäkter består av skattepengar från hela Sverige som regeringen sänder över i form av generella och speciella statsbidrag. Utgifterna i Finspång - likt i alla kommuner - utgörs i huvudsak av kostnader för vård, skola och omsorg. 

I många Finspångsliknande kommuner är inte så sällan de två stora offentliga arbetsplatserna kommunen och landstinget/regionen också de största arbetsgivarna. Så är det inte i Finspång. Här är Siemens Energy störst med 3000 anställda. Kommunen kommer tvåa med ungefär 2000 anställda. På tredje och fjärde plats finns de privata företagen Gränges och Mo Gård och först på femte plats hittar vi Region Östergötland. 

I Finspång borde - kan man tycka - det således finna goda förutsättningar för att få ihop en stabil kommunal budget. Den privata sektorn är nämligen huvudleverantör av fräscha skattepengar in i systemet. Andelen privata arbetsplatser och skatteintäkter från den privata sidan är därför avgörande för en sund och välståndsbildande ekonomi. 

Likt andra framgångsrika och mindre industrikommuner har dock Finspång en omfattande inpendling från andra kommuner - lite drygt 3000 personer - som betalar skatt utifrån sina välbetalda industrijobb i Finspång i sina hemkommuner. Arbetspendlingen ut från Finspång är ungefär lika stor som inpendlingen. Men de skattebetalare i Finspång som arbetar i andra kommuner kan inte med sina skattebetalningar matcha det skattebortfall som de inpendlande industrimedarbetarna genererar. Finspångs förvärvsfrekvens ligger lite ovanför rikssnittet. Men eftersom en stor del av förvärvsinkomsterna beskattas i Norrköping och Linköping så gynnas inte Finspång fullt ut av sin gynnsamma arbetsmarknad. Att Finspång ligger klart över rikssnittet när det gäller erhållna och utjämnande statsbidrag förmår inte kompensera för bortfallet.

I fullmäktigedebatten om det ekonomiska nuläget yttrade sig bland andra kommunstyrelsens ordförande Mats Annerfeldt (S), Riitta Leiviskä-Widlund (S) som är nytt socialpolitiskt råd, samhällsbyggnadsrådet Hugo Andersson (C) och oppositionspolitikerna Inge Jacobsson (M), Ingrid Westlund (V) och Kristin Andersson (KD).   

Riitta Leiviskä-Widlund känns saklig och stabil. En kvinna med fötterna på jorden. Ingrid Westlund gjorde kloka inlägg om att hon inte vill ha rapporter om vad som gjorts utan om vilka resultat som uppnåtts. Hugo Andersson var magnifik i sin beskrivning av onödiga utgifter i form av vägbommar för järnvägen vid Bergslagsbron. Kristin Andersson var föredömligt kort och koncis; hon avstod från att upprepa vad anda redan sagt och hon hade hårt fokus på ekonomin. Inge Jacobsson dominerade med sin exposé över allvarliga problem i Finspångs kommun. Mats Annerfeldt är maskiningenjör från Siemens. Jag tror att han är en perfekt match för Finspång just nu. Politruker kan lätt gå vilse när det finns sakliga problem att ta itu med. Maskiningenjörer är ett mer stabilt släkte.