Människor som vill använda sin mark

Kristin Yderfors tog emot mig på ett av de häftigaste kontor jag någonsin besökt.

Krönika 19 april 2022 12:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

På vägen ut till Kristin i Skärvinge, beläget mellan Doverstorp och Finspång, såg jag många galanta hästar, kanske femtio långbenta tranor och en pälstjock räv. Och under Kristin Yderfors kontor såg jag 280 i huvudsak svartvita djur. Och en människa som kämpade med att få ordning på en maskin. Människan var en granne till Kristin.

– Tack och lov för grannar, sa Kristin Yderfors. Hon berättade att hennes pappa Johan Yderfors sedan hennes barnsben präntat in att det i huvudsak fanns två alternativa förhållningssätt till sina grannar.

– Antingen bjuder man in dem på fika eller också ber man dem dra åt helvete. Eftersom min pappa älskar att fika så har vi goda grannar som hjälps åt, sa Kristin som firar sin fyrtioförsta födelsedag senare i april och som till sensommaren är hyperaktuell i såväl kommunvalet i Finspång som i det östgötska riksdagsvalet. Centerpartiet har satt henne på andra plats i båda valen. På riksdagslistan står hon bakom Muharrem Demirok som är kommunalråd i Linköping. På kommunlistan står hon bakom centerpartiets gruppledare Hugo Andersson i Skäftesfall - några kilometer längre ner mot Doverstorp. 

Att jag och Kristin Yderfors träffas på hennes kontor den här regniga måndagen tidigt i april beror på att hon är yngst på centerpartiets valsedel i Finspång. Jag är nämligen ute på en samtalsturné där jag träffar de yngsta kandidaterna i Finspångs fullmäktigepartier. 

Under kontoret där vi satt rörde sig 150 kor och 130 "rekryteringskor".

– Det tar ungefär 28 månader för en kalv av honkön att bli en ko. Hon blir ko när hon kalvat första gången. Så här nere i lagården har vi 150 mjölkkor och 130 kalvar och kvigor som är på väg att bli kor, berättade Kristin.

Lagården stod färdig 2011; det år då Kristin Yderfors tog över släktgården i Skärvinge. Pappan Johan arbetar fortfarande i företaget och det finns anställda i verksamheten. 

– Korna rör sig fritt i lagården. De äter när de vill, sover när de vill och mjölkas av robotar när de vill. Under fem månader om året är det också öppet för dem att gå ut om de vill. De har mycket olika vanor. En del kor ger sig iväg ut på våren och utöver att komma in och mjölkas så stannar de ute till långt på hösten. Andra kor tycker att det här med att vara ute är väldigt överskattat. De står i dörröppningen och funderar och nosar på utelivet men tycks komma fram till att Nä, jag går in och lägger mig istället, berättade Kristin och log varmt.

Hon har varit aktiv i Centerpartiet sedan valet 2006. Då fick hon frågan av C om hon ville stå med på fullmäktigelistan. Hennes politiska engagemang började emellertid i Moderaterna. Men från Moderaterna kom inte några frågor om politiska uppdrag. Så det blev Centerpartiet som lotsade in den unga Kristin Yderfors i den praktiska politiken.

Till saken hör förvisso att Kristin Yderfors är fjärde generationen aktiva politiker i familjen. Pappa Johan är en välkänd C-profil i Finspång.

– Min farfarsfar och farfar var också i det politiska. De var liberaler och företagare, berättade Kristin.

När Kristin var yngre hade hon inga planer på att ta över efter sin far i bonderiet. Hon läste ekonomiprogrammet på Bergska och tänkte sig ett yrkesliv som ekonom på ett kontor någonstans. De ekonomiska studierna blev dock bara "halvklara" och efter lite olika arbeten som ridlärare och i industrin for hon 2007 iväg till Alnarp i Skåne och läste till lantmästare. Sedan bar det hemåt igen och nu är hon sedan ett drygt decennium företagare, styrelseproffs (Maskinringen, LRF, med mera) och politiker.

– Finspång är en fantastisk ort för arbete, företagande och innovationer. Vi har de stora, tunga globala företagen, vi har nationella och globala innovatörer som till exempel Tranfoten och Lämneå Bruk och vi har en mängd framgångsrika företag däremellan, sa Kristin Yderfors som tycker att Finspång borde kunna bättre på flera områden, sa Kristin. Ett exempel: 

– Jag är ledamot i Bygg- och Miljönämnden. Jag ser att vi behöver bli bättre och snabbare på att ge service åt människor som vill använda sin mark, sa Kristin.

Drivmedelspriserna och de allmänna dyrtiderna som pandemin och den "galne ryssens krig" orsakat ställer till problem för företag och människor i stort, förklarade Kristin.

– Helt avgörande är att vi står upp för demokrati och för varje människas rätt att styra sitt liv, slutade Kristin Yderfors där vi satt på kontoret; omgivna av muanden från kontorets nuvarande och blivande kor.

 


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa
Finspångs yngsta politiker

Widar Andersson: Josefina, Tito och kusinen

Profilbild

Widar Andersson: Sverige är tolerant och vänligt

Profilbild

Widar Andersson: Hugo lyssnar på katolska biskopar

Profilbild

Widar Andersson: Vill helst inte vara ungdomskandidat

Profilbild
Läs mer!

Widar Andersson: Det finns plats för lite hopp för landsbygdens folk

Profilbild

Widar Andersson: Ett härligt möte om samhällen, människor och vargar

Profilbild

Widar Andersson: Livsglädje, klokskap och arbetsamhet i skön förening

Profilbild

Så tycker invånarna om nya torget: "Välkomnande"

Så tycker invånarna om nya torget: "Välkomnande"

Så kommer nya torget i Finspång se ut: fontän, ljusskulpturer och sittplatser

Så kommer nya torget i Finspång se ut: fontän, ljusskulpturer och sittplatser
Visa fler