Många mord i Finspång i ny bok om makt och ärlighet i politiken

Där kommunhuset står i dag i Finspång låg en stor träkåk med trädgård där Bengt Folkestad höll till då han var en av vargungarna i flocken av unga scouter som träffades där i huset.

Bengt Folkestad i Finspång har skrivit en ovanlig bok

Foto: Widar Andersson

Krönika2024-10-03 14:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Bengt och jag träffades häromdagen på Linds konditori vid Bergslagstorget. Vi tog en kaffe och talade om hans bok "Makten och ärligheten" som alldeles nyss kom ut inom pärmar och som ljudbok på Lava förlag.

Det är en mycket speciell bok. Jag fick läsa den ett par gånger för att förstå att den inte handlar om unga socialdemokrater från Finspång och andra platser som mördar sig uppåt i karriären. Utan att den handlar om just makt och ärlighet. 

Bengt Folkestad kom till Finspång som treåring då hans pappa lämnade ett jobb på Saab i Linköping för ett arbete i industrin i Finspång. Själv ville han arbeta med reklam. 1974 tog han examen på Bergska skolans samhällsvetenskapliga program. Värnplikten i Linköping tillbringade han på ett sjukvårdskompani. Där väcktes intresset för sjukvården. En lumparkompis från Strängnäs hjälpte honom med ett sommarjobb som sjukvårdsbiträde på Sundby stora mentalsjukhus som fanns där i Strängnäs på 1970-talet.

undefined
Bengt Folkestad kom till Finspång som treåring. Nu har han skrivit en bok där en massa folk mördas. Folkbladets Widar Andersson har läst boken och träffat Bengt på Linds konditori på Bergslagstorget i Finspång.

– Jag är på många sätt tacksam för att ha fått en liten och plågsam inblick i hur vården av psykiskt sjuka människor bedrevs för alls inte så länge sedan här i Sverige, sa Bengt där på Linds konditori.

Upplevelserna på Sundby fick honom dock inte att tappa vårdsuget. Tvärtom. Tillbaka i Finspång arbetade han som sjukvårdsbiträde på Lasarettet samtidigt som han under tre terminer läste in gymnasiets naturvetenskapliga program på Statens skola för vuxna; en numera avvecklad verksamhet för flexibel utbildning av vuxna.

– Vad politikerna än gör så hoppas jag att de ser till att värna chansen till effektiv vuxenutbildning. För mig var det helt avgörande att kunna läsa in de ämnen jag behövde för en fortsatt vårdutbildning medan jag försörjde mig genom att arbeta, sa Bengt Folkestad. 

Han utbildade sig senare till undersköterska medan han arbetade som sjukvårdsbiträde på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Där studerade han sedan till läkare. En utbildning som tog honom till Motala där han arbetade på en vårdcentral under ett år innan han gjorde sin tjänstgöring som AT-läkare på Motala sjukhus. Motala bjöd Bengt Folkestad på för honom helt avgörande möten med chefsläkaren Lars Bröte och överläkaren Barbro Beck-Friis. 

undefined
Bengt Folkestads bok.

– Lars Bröte och Barbro Beck Friis är ledare i ordets allra bästa bemärkelser. De påminde ständigt mig och alla andra som arbetade i Motalas sjukvård om varför vi är på jobbet. Vi är på jobbet för att använda våra professioner för patienternas bästa och inget annat, sa Bengt Folkestad.

Det där med att veta "varför man är på jobbet" är ett slags mantra för Bengt som snart fyller 69. Han är dubbel specialistläkare – allmän kirurgi och urologi – och han har arbetat på alla fyra sjukhusen i Östergötland. Den längsta tiden har han tillbringat på Vrinnevisjukhuset i Norrköping men han har även gjort utflykter till Nyköping. Sedan några år tillbaka är han sin egen och är en del av Läkarhuset Strömmen i Norrköping. 

– Den privata vården i Östergötland bedrivs i mycket nära samarbete med Region Östergötland. Vilket jag tycker är mycket bra. Vi har en fantastisk flexibilitet och samarbetsiver på Läkarhuset och jag känner att vi varje dag lever upp till Barbro Beck-Friis och Lars Brötes motto om "patienterna först", sa Bengt till mig där på Linds konditori i Finspång. 

Han betonade starkt att som han ser på saker och ting så går inte skillnaden i vården mellan privat och offentligt driven vård.

– Det finns skitstövlar i alla läger och på alla sidor. Vare sig vi arbetar privat eller offentligt så har vi ansvaret att hålla skitstövlarna borta från styrningen och pengapåsarna, sa Bengt. 

Han har arbetat med sin bok från och till i 20 år. "Makten och ärligheten" kan läsas som en stark uppmaning att vara vaksam på skitstövlarna; även när de dyker upp i politiken.

– Politik är en förtroendesyssla. De som går in i politiken här i Finspångs kommunhus är liksom väljarnas förlängda arm. Och väljarna i allmänhet förväntar sig inte politiskt maktspel i första hand utan en vilja att samarbeta för Finspångs bästa, sa Bengt.

I Folkestads bok mördas det en hel del i politiken. Men morden ska inte tas alltför bokstavligt. Bengt vill, tror jag, starkt markera sin vilja att medborgarens bästa ska stå i fokus. Och att politikerna i kommunhuset framförallt ska se sig som en samlad flock för Finspångs bästa.

Karta: Linds Finspång