Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Malin mellan kyla och drömmar

Inför kommunvalet i Finspång träffar jag de yngsta personerna som står på partiernas valsedlar. På sjätte plats på Vänsterpartiets långa lista med 36 kandidater står Malin Fritiofsson.

Malin Fritiofsson har inga fritidsproblem att tala om. Utöver sina arbeten som kommunikatör, lärare, marknadsansvarig och städerska så står hon högt upp på Vänsterpartiets lista i kommunvalet i Finspång i höst.

Malin Fritiofsson har inga fritidsproblem att tala om. Utöver sina arbeten som kommunikatör, lärare, marknadsansvarig och städerska så står hon högt upp på Vänsterpartiets lista i kommunvalet i Finspång i höst.

Foto: Widar Andersson

Krönika2022-04-02 12:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Hon är 28 år och det är första gången hon ställer upp i ett val och hon är också ganska ny som partimedlem.

– Jag ansökte om medlemskap för kanske ett och ett halvt år sedan. Jag fick ett väldigt fint mottagande och när jag fick frågan om att stå på valsedeln så kändes det rätt och bra att göra så. Jag bad bara om att inte stå så högt upp på listan. Jag behöver se och lära mer om hur politiken fungerar innan och om jag får några viktiga uppdrag, sa Malin Fritiofsson när vi nyligen träffades nere på Bildningen där hon arbetar som lärare och kommunikatör på Bergska gymnasieskolan.

Det ligger nog i farans riktning att den där sjätteplatsen i vart fall kan ge Malin en plats som första ersättare i fullmäktigeförsamlingen efter valet i september. Idag har V fyra av de 45 platserna i fullmäktige.2018 fick partiet 8, 62 procent. Rikstrenden för Vänsterpartiet ligger nu på runt nio procent. Man vet ju aldrig hur siffrorna står sig. Men nog borde Vänsterpartiet ha en god chans att vinna även ett femte mandat i Finspång.

– Jag har suttit och lyssnat på fullmäktigemöten några gånger för att få höra vilka argument partierna använder i sakfrågor som intresserar mig. Men därifrån är ju steget långt till att ta stort ansvar i den praktiska politiken. Jag vill ju självklart att det ska gå så bra som möjligt för Vänstern i valet och jag känner mig trygg med att jag kommer att få bra stöd och hjälp från mer erfarna partikamrater, sa Malin.

Folkbladet har följt hennes karriär på olika fronter allt sedan 2003. Då rapporterade vår sportredaktion från distriktsmästerskapet i fristilsbrottning i Skärblacka sporthall. I klassen "Flickor äldre 44 kilo" hette vinnaren Malin Fritiofsson från Finspångs AIK. Hon har lämnat brottningsmattan. När hon själv var student på Bergska så drev hon och ett par klasskamrater ett projektarbete som ledde till att de arrangerade en konsert med några band. 

– Spelningen blev mycket lyckad och jag fortsatte sedan på egen hand med fler spelningar och sedan drog jag igång Sommarrocken tillsammans med Hugo och Joan´s, berättade Malin Fritiofsson.

Hon utbildade sig till civilekonom och i augusti 2021 fick hon sin lärarlegitimation som gymnasielärare i ekonomi, företagsekonomi och organisation och ledarskap. På lov och ledigheter har hon sedan 14-årsåldern arbetat extra på Städföretaget och sedan någon månad tillbaka har hon ett uppdrag på cirka 20 procent som marknadsansvarig på Coop i Finspång.

– Jag har suttit i styrelsen för kooperationen i Finspång under ett par år och det är ett uppdrag som jag verkligen känner mig hemma i. Alla mina värderingar om solidaritet, om vinster som stannar i de medlemsägda företagen i länet och om viljan att vara en god kraft i konsumtionssamhället passar in på Coop. Det känns toppen att kunna fortsätta göra en insats som marknadsansvarig när jag nu lämnar mitt styrelseuppdrag vid årsmötet i vår, berättade Malin Fritiofsson.

Hon tycker också det känns bra att ha en fot i näringslivet vid sidan av arbetet på Bergska skolan.

– Jag gillar inte att sitta fast utan trivs och utvecklas bäst när jag rör mig i olika världar och sammanhang. Arbetet på Städföretaget är jättebra på det viset, man kommer ut på olika företag som till exempel Brunnsborrningen och Lämneå Bruk och medan man städar kan man passa på att lära sig lite om företaget genom att tala med folk, sa Malin.

Det där med att "passa på" att göra andra saker medan man gör en sak är något som passar Malin Fritiofsson mycket bra. Hon berättade för mig att under pandemins digitalisering ibland passade på att lyssna igenom kurs- och utbildningsavsnitt medan hon tog ett pass på crosstrainern hemma i huset.

Hon hoppas att politiken ska kunna öppna upp för att människor ska våga "drömma" mer om hur samhället skulle kunna vara.

– Många avfärdar ju till exempel förslag om sextimmars arbetsdag som orealistiska. Men är det inte så att många av de välfärdsförmåner som vi har kämpat till oss under tidigare generationer också har sagts vara omöjliga och orealistiska?, frågade Malin.

Lusten att drömma balanserar hon mot en personlighet där det i personlighetstester kommit fram att hon framförallt tar intryck av "kyliga och opersonliga argument". Hon "älskar" också att prata med äldre.

– Jag skulle kunna hänga med PRO hela dagarna, sa Malin Fritiofsson och log stort.