Ni ser det på bilden här ovan: Malin Creutz har nära till skrattet. Vilket är en härlig egenskap hos människor. Efter att ha samtalat med Malin under en timme ungefär så är mitt bestämda intryck att hon är en person som skrattar med folk och åt sig själv och över hur livet kan fara fram med oss ibland.
Vi träffades på fiket på Viberga en morgon för en vecka sedan. Pandemirestriktionerna om högst en person vid varje bord gällde fortfarande. Det var lite lustigt att se hur morgonens stamgäster satt uppradade en och en vid sina bord med ett par meters avstånd och halvropade till varandra. Jag och Malin fick göra något liknande för att kunna få till den här intervjun.
Malin Creutz har alldeles nyligen slutat sitt arbete som chef för Finspångs vårdcentral för att alldeles nyss (i tisdags denna veckan) börja ett nytt arbete som verksamhetschef för Region Östergötlands barn- och ungdomshälsor.
– Det kan beskrivas som en primärvård - den första linjens vård - för barns och ungdomars psykiska hälsa. Mitt och kollegornas uppdrag är att se till att skapa en lika och nära vård i hela länet, berättade Malin.
Det här med "första linjen" känns som något av en röd tråd i hennes yrkesliv. Hon kom till Finspång när hon var i tjugoårsåldern - som inte är så hemskt längesedan - för att arbeta som fritidsledare/ungdomsledare i den dåvarande Baptistkyrkans öppna verksamhet; vilket verkligen var en första linje.
– Jag är uppväxt i det lilla samhället Väderstad i Mjölby kommun. Min pappa hade fått arbete på Väderstad AB som tillverkar lantbruksmaskiner och familjen flyttade dit. Det är ett fint litet samhälle där jordbruket har mycket stor betydelse och där den växande industrin präglar mycket av tillvaron, berättade Malin Creutz.
Väderstad AB är verkligen en av de där fantastiska berättelserna om hur en enveten och klurig person lägger grunden till en jätteindustri. Jordbrukaren Rune Stark tröttnade på träverktyg som ständigt slets ut i närkampen med den hårda jorden. Han konstruerade jordbruksredskap i stål. Rune Starks mek. verkstad hade fyra man i personalen - inklusive Rune själv - 1966. Idag arbetar cirka 1400 människor i Väderstad AB.
– Jag vet inte om det var närheten till Väderstad-verken (som firman hette då) som fick mig att söka till teknisk linje på gymnasiet i Mjölby, men hur som helst så blev jag inte så gammal där utan bytte ganska snabbt till samhällsvetarprogrammet, sa Malin och skrattade stort.
Hon grundlade tidigt i livet en vana vid att pendla.
– Högstadieåren åkte vi buss till Skänninge och sedan blev det buss fram och tillbaka till gymnasiet i Mjölby. Och sedan har det gått av bara farten med pendlandet fram och tillbaka till Norrköping när jag läste till sjuksköterska, fram och tillbaka till Söderköping då jag arbetade som sektorschef inom Hemsjukvården och nu i mitt nya jobb blir det nog en hel fram och tillbaka från Finspång och ut i länet, sa Malin Creutz och log.
Men allt har inte handlat om pendelresor för henne. Hon har en kristen tro med sig sedan barndomen och efter gymnasieåren fick hon ett stipendium genom frikyrkan som tog henne till Brasilien där hon fick chansen att studera missionsarbetet direkt på plats.
– När jag kom hem från Brasilien kände jag starkt att det var något liknande jag ville arbeta med fast på hemmaplan. Så jag sökte en ledarutbildning som Örebromissionen arrangerade och när jag var färdig med utbildningen fanns det ett jobb i Finspång, så jag flyttade hit och började arbeta, berättade Malin.
Det stod inte så länge på innan Malin träffade en man som föll för henne. Familjen med två barn bor nu i Ramstorp, cirka tio minuters väg från Finspångs centrum. Som sjuksköterska fick hon sitt första arbete på Medicinkliniken på Finspångs lasarett.
– Det är stort och viktigt att arbeta som sjuksköterska. Du har ett vårdande ansvar att möta en människa just precis där den är i livet. Det handlar om att lyssna och bemöta men det handlar också om att fatta beslut och behandla. Sjuksköterskan har även ett arbetsledande uppdrag och det är väl inte minst de delarna av yrket som jag hittills har utvecklat mest under mitt arbetsliv. Jag gillar att ta tag i saker och ting, se till så att det blir gjort som ska göras. Jag har haft turen att ha haft omgivningar som har låtit mig utveckla de delarna av min personlighet och i Finspång hade jag en lyhörd chef som snappade upp mina signaler om att jag gärna ville prova på att ta mer ansvar, berättade Malin Creutz för mig. Krönikan fortsätter i Folkbladet i morgon.