Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Lundholm Pålsson: Vi blir kränkta av dåligt väder

Foto: Titti Olovsson

Krönika2015-07-01 09:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

“Väder är tillståndet eller en växling i tillstånd i en atmosfär vid ett givet tillfälle eller under en kortare tidsrymd. Speciellt avses de tillstånd som påverkar människor och andra levande organismer. Exempel på sådana tillstånd är temperatur, nederbörd, vind och åska.”

Så står att läsa på Wikipedia angående väder. Om man googlar väder får man för övrigt 22 500 000 träffar, så man kan ju inte säga annat än att det är ett ämne som engagerar oss. Och temperatur, nederbörd, vind och åska påverkar oss i allra högsta grad, särskilt så här års. Undrar hur mycket väder som pratats denna vår, den kallaste maj sen femtiotalet, och i Stockholm har det tydligen varit den regnigaste majmånaden på 200 år, stora delar av Norrbotten har dessutom haft 300 procent mer nederbörd än normalt.

Det är ju kanske inte så konstigt att vi är så upptagna av vädret här uppe i norr, vi har ju bara några korta månader på oss av sol och värme och ser de då ut att regna och blåsa bort – då blir vi upprörda, ja kränkta rentav. Jag försöker att behålla lugnet så länge som möjligt, det finns en massa trevliga saker man kan göra när det regnar konstant. Man kan rensa i garderober och alla möjliga tänkbara förrådsutrymmen och sen åka till Återvinningen och kasta eländet, (Återvinningen är ju för övrigt “the place to be”, vilken folkfest, vilket vimmel – alla är där!), man kan shoppa, (regniga somrar tenderar att bli skrämmande dyra), man kan läsa böcker, spela spel, baka, laga mat. Man kan lura sig själv ett tag och tänka att det gör inget, det är så bra ändå, vad mycket jag fick gjort nu. Men – allt det där kan jag ju göra på vintern också! Det som hör sommaren till kan bara göras på sommaren, det är ju det som är hela poängen. Bada, sola, grilla, sitta ute hela nätterna. Inget av det går att göra på vintern, i alla fall inte utan ett visst obehag.

Lika ointresserad som jag är av väderleksrapporten på vintern, lika hängivet kollar jag nu alla möjliga väderappar, flera gånger om dagen, och väljer att tolka och tro på den som visar det minst dåliga. Var det inte en liten solglimt där i alla fall? Stod det inte att det skulle sluta regna klockan åtta? Det är nåt närmast maniskt över det hela, som om vädret skulle bli bättre för att man kontrollerar det en gång i kvarten. Minns sommaren 2000 som var ganska bedrövlig, det regnade konstant i två dygn vid ett tillfälle, och varje kväll satt vi klistrade vid nyheterna för att se det senaste vädret, (innan smartphonens tid för yngre läsare), och den som ändå höll oss uppe med sina rapporter var Lage Larsson med sitt vänliga leende, när han levererade den ena prognosen värre än den andra. Trots att det mesta såg hopplöst ut, kunde man inte annat än beundra en människa som ändå försökte få oss att behålla tron på en solig sommar.

I sociala medier valsar just nu en bild runt där en man uttrycker sitt missnöje över rådande väderlek, tydligen har det blivit avsevärt sämre sen vi gick med i EU. Ja inte vet jag hur det är med den saken, men man får kanske säga som Pippi trots allt: man ska va´ glad att det är väder över huvud taget.

Krönika

Läs mer om