Men åsikterna kring Stinas ändring i livsstilen har varit många. Här följer några exempel:
– Jag tror att hon inte kunde acceptera att det kom fram åkare som kunde slå henne, säger Rysslands landslagschef i längdåkning, Jelena Välbe i ett uttalande.
Och gamle skidskyttekungen Ole Einar Björndalen fyller på:
– Om hon ska vara på pallen eller liknande så måste hon upp på hög nivå skyttemässigt. Hon vinner inte första säsongen med två bom på tio skott. Det finns inte en chans. De som åker fort skjuter ned mot noll (bom) och de skjuter extremt snabbt”.
Norske landslagschefen i skidskytte Per Arne Botnan har också uttalat sig i ämnet:
– Jag vet inte hur förnuftigt det är. Antalet skott säger ingenting om jobbet du gör. Det finns många andra saker som bör göras och fokuseras på.
Stinas nye skyttetränare, Jean-Marc Chabloz, har nämligen berättat i en intervju att 26-åringen redan skjuter mellan 1100-1200 skott i veckan, till en kostnad av 4.600 kr i månaden!
– Johannes Thingnes Bö skjuter exempelvis bara 20.000 skott om året, han är en av de som skjuter minst, tillägger Botnan.
Stinas övergång till skidskyttarna har verkligen väckt känslor i framförallt olika skidläger. Bara att erkänna att det var en rejäl knall när hon själv berättade nyheten.
Bakgrunden står nog att finna i de två svåra skador som Stina drabbats av de senaste åren. Först var det den avslitna lårmuskeln inför OS i Pyeongchang 2018 där hon ända kom tillbaka och vann guld i sprinten. I fjol, i samband med Tour de ski, drabbades hon av en stressfraktur i ett revben som höll henne borta resten av säsongen.
Stina har också ytterligare en anledning till sin färdändring:
– Jag gillar utmaningar. Jag vet att jag redan har skidåkningen i blodet, nu gäller det att bli en bra skytt också. Jag vaknar varje morgon och är så peppad på att peppra en massa skott. Så jag ångrar ingenting.
Ytterligare avundsjuka kommentarer har kommit sedan Svenska Skidskytteförbund tillkännagav att Stina får en specialanpassad roll med fokus på OS i Peking 2022. Förbundet har naturligtvis upptäckt vilket oerhört PR-vapen man fått i Stina, men samtidigt gör både Stina och förbundet klart att truppen helt enkelt utökas med en deltagare. Att Stina inte fått någon gräddfil.
Blickar man dessutom bakåt så var exempelvis Magdalena Forsberg, Sveriges främste skidskytt på damsidan genom tiderna, längdåkare innan hon spände på sig geväret och bytte sport, resten av framgångshistorien är välkänd.
Dagens stora damstjärna heter Hanna Öberg, hon välkomnar Stina in i gänget:
– Vi har ju en härlig lagsammansättning både på herr- och damsidan. Nu siktar vi alla mot OS i Peking 2022.
Samtidigt som svensk skidskyttesport växer och frodas går det sämre för klassiska längdskidåkningen. Våren, ja det började redan i fjol, har kantats av skandalrubriker både bland tränare, vallare och på chefsnivå.
När skidskytteförbundet helt överraskande presenterade Richard Grip som ny generalsekreterare för ett par veckor sedan måste Karin Mattsson (ordförande) och övriga höjdare inom längdåkningen satt morgonkaffet i vrångstrupen. Rickard var ju anställd i nio år hos längdskidåkarna och var enligt källor en oerhört populär och kunnig skidledare. Men en dispyt med förbundsdirektören Ola Strömberg slutade med att Richard fick sparken.
Något som upprörde många av längdskidåkarna men inget som Stina Nilsson vill prata om i dag, trots att hon är nära vän med Rickard Grip.
– Jag har bestämt mig för att inte prata om svensk längdskidåkning. Jag vill blicka framåt och koncentrera mig på det jag behöver göra för att bli en bra skidskytt, kommenterar Stina.
Jag tycker man måste ge Malung-tjejen lite egentid. Naturligtvis blir man inte världsstjärna i en precisionssport som skidskytte på några månader. Det kan mycket väl dröja fram till OS i Peking om två år innan hon står där på pallen.
Ole Einar Björndalen igen:
– Om två år kan hon vara en bra skytt om hon har talang och en bra tränare. Det är en tuff omställning att åka med ett fyra kilo tungt gevär på ryggen än att bara åka längdskidor.
Lite rätt har nog den norske veteranen, själv tycker jag vi måste ge henne lite tid i lugn och ro.