På något sätt känns det som om de båda tidningarna nu biter sig i foten. Personligen har jag varit en flitig läsare av speciellt sportsidorna och då framförallt i Expressen. Jag har nog köpt tidningen dagligen i över 40 år och dessförinnan var det min far som ofta köpte tidningen.
På den tiden var Expressen en renodlad eftermiddagstidning, kom ut i affärer och kiosker först vid lunchtid i Stockholm och ytterligare ett par timmar senare ute i landsorten. Snabba budbilar och flyg användes för att nå ut till affärer och kiosker i vårt avlånga land. Tidningarna hade då en tryckt upplaga på mellan 300.000-400.000 exemplar.
Under pandemin har tidningarna tappat många av sina köpare.
– Då vi har en stor läsarkrets bland äldre, har de inte vågat sig ut till våra försäljningsställen. Vi hoppas dock att massvaccineringen i landet kommer att få till följd att många läsare av den tryckta tidningen återkommer, säger Expressens chefredaktör Klas Granström.
För ett par år sedan började man trycka tidigare på natten (mellan två och tre) för att kunna vara ute i affärerna på de flesta platserna före öppningsdags. Helt okey läsning, där man fick med resultat och texter så sent som till midnatt.
I dag trycks Expressen klockan 18.00 (!), vilket innebär att man med nöd och näppe får med matcher som slutar senast vid 17-tiden. Alla kvälls- och nattmatcher kommer numera i den tryckta upplagan först dagen efter. Ta travet, som under pandemin ökat avsevärt i landet. Här kommer resultaten från lördagens V 75 först i måndagstidningen.
I flera rutor på tidningens sidor står det att läsa varför inte de sena resultaten är med, man hänvisar i ställer till sin app eller hemsida och lovar i stället en massa spännande reportage och texter inför stora matcher och arrangemang. Men jag vill läsa om varför IFK Norrköping exempelvis besegrade Örebro SK borta med 3-0!
Jag förstår att ”kvällstidningarnas” upplagor har sjunkit avsevärt (man redovisar inga siffror sedan flera år tillbaka) och att det i dag, men tanke på alla nätsidor hos olika medier har det blivit svårt att sälja tidningar på enbart löpsedlar. För så har både Expressen och Aftonbladet sålt sina tidningar i decennier (Expressen kom ut med första numret 1944 och Aftonbladet 1830). Nu är det också meningen att man från juni ska kunna prenumerera på kvällstidningarna, d v s få dem hemskickade till brevlådan med morgontidningarna.
Enligt Aftonbladets egna siffror når man i dag hela 4 miljoner läsare via appar, hemsida och papperstidning medan siffran för Expressen (inkluderat Kvällsposten och GT) ligger på drygt 3 miljoner läsare.
Jag är införstådd med att tiderna förändras, har ju själv sett utvecklingen under 50 år eftersom jag varit i branschen, men inte blir man speciellt glad när man ser sådana här förändringar. Samma typ av förändring drabbades för övrigt ”min” egen tidning av när Östgöta Media beslutade att köpa in två sörmländska tidningar och då flyttade fram Folkbladets tryckstart till 20.30, så även ”vi” har problem med att få med arrangemang och resultat från kvällarna. För i dag trycks det nämligen åtta morgontidningar (Folkbladet, Motala Vadstena Tidning, Vimmerby Tidning/Kinda-Posten, Västerviks Tidningen, Katrineholmskuriren, Södermanlands Nyheter, NT och Corren) sex dagar i veckan på Pressgrannar i Linköping. I början på 2000-talet och framåt fanns det tryckerier på i stort sett alla orter där tidningarna kom ut.
Under mina år på Folkbladet var jag med om många förändringar från bly till datateknik. Sedan jag gick i pension 2012 har utvecklingen fortsatt och i dag handlar det om att förutbestämma artiklarnas storlek så de kan läggas in i olika mallar. Ta den här artikeln, den ska vara 4 500 tecken eller 50 tecken upp eller ner. Annars får jag bannor!
Förra krönikan innehöll en hyllning till avlidne bandymålvakten Tommy Axelsson som blev 75 år. Jag har fått påpekanden från Gunnar Skagerström i Kimstad att det inte var i Skärblacka som Tommy inledde sin karriär utan i Kimstad.
– Redan som 14-åring debuterade han i bandymålet hos oss i division 3, berättar Gunnar. Tommy bodde bara 300 meter från Krokhagen.
Det borde jag förstås tänkt på då jag känner sonen Robert väl och vet att även hans målvaktsbana (fast i fotboll) startade just i Kimstad.