Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Konfliktlösning pågår – rapport inifrån en splitterny tingsrätt

Rättegången mellan Niclas Adler och Norrköpings kommun drar ut på tiden.
Och kaffet kunde vara bättre.
– Kan ni rensa lite i rabatten så vi blir klara, sa Anders Heiborn.

Här inne i Sal 3 i den nya tingsrätten pågår just nu en rättegång där bland annat de tidigare kommunalråden Reidar Svedahl och Lars Stjernkvist ska vittna för var sin sida i en utdragen konflikt mellan affärsmannen Niclas Adler och Norrköpings kommun.

Här inne i Sal 3 i den nya tingsrätten pågår just nu en rättegång där bland annat de tidigare kommunalråden Reidar Svedahl och Lars Stjernkvist ska vittna för var sin sida i en utdragen konflikt mellan affärsmannen Niclas Adler och Norrköpings kommun.

Foto: Sarah Olsson

Krönika2024-10-29 14:23
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Är på plats i Norrköpings närmast splitternya tingsrätt. Premiär för mig och, vad det verkar, något av en premiär för många av medarbetarna i tingsrätten. Huset är verkligen tjusigt och påkostat. Rättegången jag följer pågår i sal 3 på det nedre planet. Parterna i salen utgörs av affärsmannen Niclas Adler och hans advokater och på svarandesidan sitter jurister från Norrköpings kommun. Adler har stämt kommunen för det han uppfattar som "olaglig myndighetsutövning" från kommunen i samband med att kommunen 2020 avbröt detaljplanearbetet ute i Marviken där Adler ville bygga en "skärgårdsstad".

Rättegången pågår för fullt och i skrivande stund fortsätter Adlers advokater sin sakframställan. Tidsschemat har spruckit rejält, rättegången är redan försenad med minst 90 minuter. Rättens ordförande, den erfarne lagmannen Anders Heiborn, har vid ett par tillfällen, med begränsad framgång, försökt få Adlers advokater att "rensa lite i rabatten" och hänvisat till att det är skillnad på sakframställan och plädering. Plädering kommer på slutet av rättegången. I sakframställan ska det vara mer pang på det som kärandesidan anser vara de starkaste lagliga grunderna för stämningsansökan. 

Det var lite bökigt att komma in i tingsrätten. Dagens rättegång sammanföll med en övningsdag för medarbetarna vid säkerhetsbågen och bagageröntgenapparaten. Stämningen var god och köerna blev aldrig långa; men det var som sagt lite bökigt. Nästa hinder dök upp då alla försökte få in internet via wifi i sina datorer/mobiler. Det visade sig vara mer än krångligt. Tjänstemannen i receptionen fick bistå var och en för att komma in i systemet. 

Wifiproblemet orsakade tidigt ett halvtimmeslångt avbrott i rättegången. Ordföranden Heiborn avbröt Adlers advokater och bad dem hålla sig till de sakliga grunderna "in extenso" i sin sakframställan och han bad dem också att mejla över en del nya akter och bilagor till svarandesidan och till presidiet. 

Advokaterna kunde dock inte mejla. Anders Heiborn konstaterade torrt att vi sitter i ett hus som kostat över en miljard och då borde det gå att skicka ett mejl och ombad advokaterna att skyndsamt fixa saken.

Även kaffeautomaten tilldrog sig en del kommentarer om hur långt "miljarden räckt" till i den nya tingsrätten. Där finns viss förbättringspotential.

Inne i sal 3 hettar det förvisso till lite lätt ibland när de båda sidorna trycker på punkter hos varandra som de uppfattar vara svaga eller ömma.  Men i det stora hela är rättegångsbesöket ett studiebesök i ett välordnat rättssamhälles metoder att ta itu med konflikter mellan olika aktörer och intressen i samhället. Det känns betryggande. Och vad det lider fixar det nog till sig med inpassering, wifi och kaffet.