Där har ni några av de stora platserna för världscupen och VM i skidskytte. Men snart kanske vi har en skidskyttemetropol i Östergötland. Kimstad GoIF är nämligen på väg att få igång något spännande inom just den i Sverige så populära sporten.
Skidskytte-VM har nyligen avslutats i slovenska Pokljuka med stora svenska framgångar. Totalt sopade vi hem sex medaljer, guld till Martin Ponsiluoma i sprinten, silver för Sebastian Samuelsson och Hanna Öberg i jaktstarten respektive distansloppet, silver för herrarna i stafetten samt två brons i mixedstafetterna.
Aldrig tidigare har Sverige gjort ett bättre VM. Inte ens under Magdalena Forsbergs och Björn Ferrys glansdagar.
Sedan Magdalena Forsberg slog igen 1994 i världscupen, tidigare tävlade hon i längdåkning utan att vara alltför framgångsrik, även om hon fick ett stafett-brons vid VM i Oberstdorf 1987. Men världscupen blev en succé för Magdalena med 42 vinster, 18 andraplatser och 27 tredjeplatser, alltså 87 pallplaceringar totalt under karriären som varade fram till 2002. Magdalena vann också två OS-brons i Salt Lake City 2002 samt hela sex VM-guld. Totalt var hon på prispallen i VM vid 13 tillfällen.
Björn Ferrys meritlista kanske inte är lika innehållsrik som Magdalenas, men Björn vann ändå sju gånger i världscupen och hade totalt 21 pallplatser. Han vann också ett VM-guld och likaså ett OS-guld i jaktstart 2010. Björn avslutade sin karriär 2014 och ses och hörs numera som populär expertkommentator i SVT:s Vinterstudion.
Både Magdalena och Björn var mäkta imponerade över Sveriges framgångar i senaste VM.
– Historiskt bra. Hanna Öberg gör ju ungefär det som vi hoppats och förväntas att hon ska göra. Hon tar en individuell medalj och är med i stafetterna och gör det bra men räcker inte hela vägen. Men Ponsiluoma och Samuelsson. Helt otroligt!, säger Björn i SVT.
Utan tvekan är skidskytte i dag en minst lika populär vintersport som längdåkning. Och det märks över hela landet och kanske allra mest i lilla Kimstad där man har dragit igång verksamheten sedan ett par år tillbaka.
– Nu har vi också full kapacitet på vår konstsnöanläggning vilket gör allt mycket lättare, säger Jonas Braam, eldsjäl inom Kimstad GoIF.
Det började redan 2014 med att några entusiaster i Kimstad GoIF började påverka politikerna samt undersöka vilka möjligheter som fanns att jobba fram en konstsnöanläggning.
– Vi såg över vad det fanns för finansiella bidrag att söka. Vi uppvaktade både EU och Norrköpings kommun och när nu anläggningen står klar har EU bidragit med 3,5 miljoner kr och kommunen med lika mycket, totalt alltså sju miljoner kr.
2018 var det dags att dra igång projektet och nu har man alltså möjlighet att ”spola upp” ett fyra kilometer långt konstsnöspår och vid gynnsam vinterväderlek ska man kunna göra 15 km spår totalt i och omkring Krokhagens IP.
– Den här anläggningen ger oss underbara möjligheter att bedriva skidåkning, även om vintrarna ser ut som 2019/2020. Då hade vi bara spår ett 30-tal dagar, säger Jonas, som utsetts till ”årets eldsjäl” av Folkungaland och även fått Norrköpings kommuns föreningsledarstipendium för sitt engagemang i klubben.
I dag har man ett 50-tal personer som i skift är med och sprutar snö så fort kylan slår till. För ska man få fram snö så krävs det arbete 24 timmar om dygnet.
– Redan 2010 startade vi upp något vi kallar skidkul och än i dag är det ungdomar från den tiden som fortfarande är med och kör. Hos oss får barnen låna utrustning gratis, medan vuxna kan hyra.
För ett par år sedan bestämde sig också klubben att även starta upp skidskytte.
– Vår satsning har blivit oerhört populär i alla åldrar så vi får till och med tacka nej i brist på ledare, säger Jonas. I dag har vi iordningställt tolv banor för luftgevärsskytte och dessutom har vi en 500 meter asfalterad rullskidslinga. När ungdomarna blir äldre får de sedan använda krutvapen, men det kan vi inte låta dem skjuta med här.
För att starta med skidskyttet måste man minst gå i årskurs 2, men redan nu har Kimstad fått fram flera ungdomar som går på skidskyttegymnasium och allra bäst har det gått för Alice Petersson, som var tvåa i Swe Cup för 16-17-åringar förra vintern och nu fått en plats i JVM-truppen, en tävling som avgörs den här veckan på 1400 meters höjd i österrikiska Obertillach.
Alice läser sitt andra år på skidskyttegymnasiet i Torsby. Det är där alla talanger inom sporten fostras innan de ger sig ut i världen och på de stora mästerskapen.