Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Katastrofrykten - minns ni hysterin?

Så har då ett nytt decennium inletts, helt odramatiskt. Annat var det för tjugo år sen.

Folkbladets krönikör Cecilia Lundholm Pålsson.

Folkbladets krönikör Cecilia Lundholm Pålsson.

Foto: TittiOlovsson

Krönika2020-01-12 14:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kvällen firades med vänner på landet, jag minns att det snöade stora tunga flingor när vi stod ute och skålade vid midnatt. Inte bara ett nytt decennium och sekel skulle inledas, utan ett helt nytt millennium, 2000-talet. Tanken var svindlande. Plötsligt var framtiden här och om den visste vi inget. Mer än att det mesta förmodligen skulle krascha. – Vi åkte hem på natten, bilen funkade fortfarande, och jag tror inte att vi var så oroliga egentligen. 

Slutet på 1999 kantades av katastrofrykten om millenniebuggen, plötsligt visade det sig att i stort sett alla elektriska apparater och annan teknisk utrustning innehöll ett chip som kunde vara datumprogrammerat och att det inte skulle klara övergången från -99 till -00, eftersom det skulle tolkas som ett hopp tillbaka till 1900 istället för 2000. Inte hade de flesta av oss vetat att till exempel brödrosten och diskmaskinen kunde innehålla något sådant. Varför liksom? Tidningarna fylldes med långa listor på vad som kunde hända, hur man skulle skydda sig och vad man kunde göra för att förebygga. Enligt SVT spenderade Sverige mellan 40 och femtio miljarder på att “2000-säkra” landet, enorma summor för att omprogrammera och byta ut datorer. En del kritiska röster menade att man kanske kunde vänta och se vad som faktiskt skulle hända. Med facit i hand kan man jämföra med Ryssland, som nästan inte gjorde någonting, och problemen blev inte större där. 

Försäkringsbolagen såg dock till att gardera sig. Enligt en krönika i Ny Teknik från november 1999 säger bolagen att de inte kommer att ersätta några skador som uppstår i samband med millennieskiftet. Klara besked minsann. Vi fick vackert bekosta våra nya mikrovågsugnar och tvättmaskiner själva. Värre var det kanske om flygplansdatorer skulle bli förvirrade och tro att flygplan som befann sig i luften skulle landa innan de startat, eller om sjukhusutrustning havererade. En del människor bunkrade mat och förnödenheter som om det vore slutet på civilisationen.

Wikipedia listar några fel som faktiskt sägs ha inträffat: “Den brittiska varuhuskedjan Marks and Spencers lagerhanteringssystem föreslog att ett parti köttkonserver skulle kasseras, då burkarnas bäst-före-datum, "02", tolkades som 1902.” Tillräckligt allvarligt kanske. Värre var det med de felaktiga testresultat om Downs syndrom som skickades ut till 154 gravida kvinnor i England. 

Nästa bugg ska tydligen inträffa 19 januari 2038. Hur man kan veta det, kan nog inte jag reda ut här. Den som lever får se.