Hon går de sista månaderna av sin sista termin på Bergska gymnasiets naturlinje. Hon har lärt sig mycket under sina snart tre gymnasieår.
”En viktig sak är att jag känner så starkt att jag dras till siffrorna. Jag gillar det där svartvita med siffror och tal. Antingen är det rätt eller så är det fel. I siffrornas värld slipper man svaret ”det beror på” när man frågar. Det gillar jag”, sa Kajsa Lantz med ett skratt när vi sågs en kväll tidigare i den här veckan.
En annan lärdom är att hon – som hon ser på saker just här och nu – inte är något vidare sugen på att studera vidare på några av naturlinjens förlängningar på universiteten som till exempel läkar- eller kemistprogrammen.
”Redan före gymnasievalet så var jag inriktad på det här med siffror och ekonomi. Civilekonom var något som jag funderade på utan att riktigt veta varifrån jag fått de idéerna. Men jag bestämde mig för att trots allt gå på naturlinjen. Den utbildningen är så pass bred att alla möjligheter finns kvar när gymnasieåren är över”, sa Kajsa Lantz.
Hon gjorde sina första gymnasieveckor på Kunskapsgymnasiet i Norrköping.
”Upplägget på Kunskapsgymnasiets naturlinje är mer universitetslikt med föreläsningar och eget arbete. Jag tänkte att det skulle passa mig bra. Så var det nog också men bussåkandet fram och tillbaka var däremot inget som passade mig”, sa Kajsa.
Så redan innan höstterminen hade börjat på riktigt så hade Kajsa Lantz bytt Norrköping mot Finspång och Bergska gymnasiet.
Kajsa Lantz och jag träffas som sagt under kvällstid. Bildningen, där Bergska gymnasiet delar lokaler med Curt Nicolin gymnasiet - CNG, är långtifrån folktom. Små grupper av elever och lärare rör sig upp och ner i trapporna i de vackra och ljusa lokalerna. I entrén sitter elever och läser och samtalar. I CNG: verkstäder pågår kvällskurser för vuxna arbetslösa varav flera är nyanlända.
Kajsa är allt annat än nyanländ till Finspång.
”Början av livet tillbringade jag i Grytgöl. Mamma och pappa gick skilda vägar när jag var liten. Mamma bor kvar i Grytgöl medan pappa har flyttat in till Finspång där han bor i ett hus som min farfar byggde tillsammans med sin bror”, sa Kajsa Lantz. Finspång är kort sagt hennes hemort från i vart fall farfar och framåt.
Ändå ställde jag den dumma frågan om vad hon ”tycker om Finspång?” Trots att jag vet av egen erfarenhet att det i många fall är ungefär detsamma som att fråga ”vad tycker du om dig själv?”
”Jag vet inte vad jag ska säga. Jag är en del av Finspång. Jag kan vara nyfiken på att se och uppleva andra platser och träffa andra människor men det betyder ju inte att jag tycker illa om Finspång”, svarade Kajsa Lantz.
Hon berättade att hon spelar fotboll. Vilket jag hade anat alltsedan handslaget och den klara blicken då vi först sågs. Som lagidrottare är hon van att nypa till med handen och att inte vika ner med blicken när det hälsas på motståndarlaget. Kajsa började spela fotboll i femårsåldern. Hon har spelat med Hällestad, Torstorp ett par svängar, Igelfors och nu för andra säsongen med det anrika Lotorps IF i division tre.
”Vi har precis börjat med tävlingsmatcher. Två matcher i cupen och ännu ingen förlust. I senaste matchen gjorde jag ett mål. En bra start på säsongen”, sa Kajsa Lantz.
Hon tycker att lagidrottens styrka är att laget blir som ett slags ”familj” där många inte har så mycket mer gemensamt än att de spelar och att de svetsas samman genom att ”vinna och förlora som ett lag.”
”Att gå på gymmet, plugga in musiken och sedan bara köra igenom sitt eget program eller att löpa ut i skogen bara för sig själv är en annan och lika fantastisk upplevelse”, sa Kajsa Lantz.
Hon är mycket nöjd med Bergska gymnasiet.
”Det är en bra skola. Arbetsmiljön och stämningen som skapats här i Bildningen tillsammans med CNG är så lugn och avslappnad”, sa Kajsa.
En sak hon lärt sig är att det är bra att svara ja på frågor man får. Sommaren 2019 arbetade hon på hemtjänsten och det har hon fortsatt med under kvällar och helger under skolåret.
”För en tid sedan frågade ledningen på Hugo´s här i Finspång om jag ville gå en kurs för att bli bartender. Jag ska ja och nu har jag arbetat flera kvällar med saker som jag inte hade en aning om att jag kunde”, sa Kajsa.
Hon funderar på ett sabbatsår efter gymnasiet och innan universitetet.
”Arbeta, vila huvudet, fundera på vad jag vill. Sedan får vi se vart siffrorna för mig”, sa Kajsa Lantz.