Livet är ju inte ett yrkesliv och ett privat utan ”ett” helt enkelt. Kanske kan man påstå sig ha gjort så gott man kunde och för detta vid något tillfälle även fått uppskattning.
Samtidigt är det inte bokslut än, jag vill påverka och bidra till såväl med egen klokskap som den mer gemensamma! En viktig del är att vi behöver bli bra på att ta till oss forskning och inte låta tyckanden från politiker och andra ”popuppare” styra. Tror gubben vid morgonkaffet.
Snart finns det inga gamar kvar hör jag från radion som står på. Gamarna som verkligen har sin egen nisch genom att bara äta döda djur. Visserligen stämmer det även in på oss människor men ändå. Gifter och olika former av antibiotika har slagit hårt mot ”städpatrullen”.
Nu är detta bara en signal bland många gällande hotet mot den biologiska mångfalden. Mångfalden hotas av miljöförändringar (t.ex. avskogning), föroreningar, överfiske, jakt och klimatförändringar. Forskare försöker berätta om allt detta för oss och vi måste orka lyssna, försöka förstå och därmed förändra det som går att förändra. Somlig forskning presenterar även förslag till lösningar på problem annan forskning uppdagat.
Just gamar är kanske inte det djur som lättast når våra hjärtan och väcker sympatier men nu är det våra hjärnor som behöver aktiveras. Min första ”kunskap” om gamar kom nog via filmen Djungelboken 1968 på biografen Saga i Linköping. Jag lärde mig att dom ville ”ha det dött” utifrån de tre gamkompisarnas samtal.
Sedan dess har jag vid tillfälle fått se gamar även ”live”, mycket imponerande. En gång i tiden hade Stephan en bild av världen såsom bestående fast och trygg gällande såväl invånare som värden. Det är tungt att lära sig inse att så alls inte är fallet.” Var nöjd med allt som livet ger och allting du omkring dig ser, glöm bort bekymmer och besvär” sjöng han den där björnen men ”glömma bort” ska vi ju inte. Bara då och då.
Nog vet och förstår jag att det kan vara svårt att ta till sig all forskning. Det kan kännas så tungt men vi har liksom inget val om vi vill lämna över nått bra till våra barnbarn och deras barn och deras barn. En del i allt detta har såklart skolan som ska bidra till den bildning vi behöver. Detta gäller då såväl värden som faktakunskap.
Public serviceradion som står till mitt morgonkaffe på har även den ett bildningsuppdrag och ska innehålla såväl ren underhållning som kunskapsfördjupande stoff. Allt behöver inte vara tjosanhejsan för att det ska ”smaka bra” varken i skolan, media eller i livet som helhet. Men det behöver beröra oss och vi behöver tro att vi kan förändra saker.
Är jag nöjd med mitt yrkesliv? Jag är inte klar än, inte alls klar och nöjd är nog inget mål, inte på något plan i livet. Försöka bli en bättre Stephan och leva relationellt med omvärlden efter förmåga, det vill jag. Gällande elever kunde jag ofta höra att vuxna ville dela in i skolproblem eller annat. Även barn är hela människor och stora problem på någon arena kommer att spilla över till annat.
Det kunde vara så att BUP inte gick in när det ansågs gälla ett skolproblem och skolan inte ansåg sig kunna göra något när problemet ansågs ligga utanför skolan. Men alla har alltid sin del och det handlar mer om helheter än delar. På samma sätt är det med gängbrottsligheten, åtgärder behöver vidtas av olika aktörer och på olika arenor. Just gällande detta finns en hel del forskning att ta del av, eller hur Uffe? Dessutom finns en hel del empirisk kunskap om vad som fungerar, fråga dom som lärt av sitt arbete!
Jag tar en påtår, kaffet är dyrt så jag ser till att njuta dubbelt.