Jag mötte Kiosken i Bränntorp

Mats Lööf och Annelie Johansson på minigolfbanan på Getnäs i Bränntorp

Mats Lööf och Annelie Johansson på minigolfbanan på Getnäs i Bränntorp

Foto: Widar Andersson

Krönika2021-09-10 12:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När jag en sen eftermiddag tidigare i veckan i sakta mak passerade Kalbo på väg mot Getnäs i Bränntorp gick mina tankar till jazzmusikern Nisse Sandström som nyligen gick bort. För snart fyra år sedan besökte jag honom och hustrun Kerstin Hedman i Missionshuset. 

Nu var jag istället på väg till Kiosken, några stenkast bort från Missionshuset i Kalbo. I Kiosken har jag lyckats få till ett möte med Bränntorps vägföreningsordförande Mats Lööf och med hon som enligt många jag talat med "är" Kiosken; Annelie Johansson. Bränntorp ligger lite avigt till; i vart fall ur ett östgötskt och Finspångskt perspektiv. På kartan är Bränntorp längst ut mot östra kanten av Östergötland och orten slickar den norra kanten av Finspångs kommun. Bränntorp är speciellt på många andra sätt också. Det är Finspångs största enskilda fritidsområde. Och tusan vet om inte Bränntorp är platsen i Finspång där det bor flest stockholmare per kvadratmeter? Men så var det inte i mitten av 1960-talet då Bränntorps fritidshusområde etablerades genom ett beslut i dåvarande Hävla kommuns fullmäktigeförsamling. Som det har berättats för mig så var det ofta finnar från Finspång som tog chansen att skaffa sig sommarvisten vid den lilla fina sjön Stora Gryten. Många Norrköpingsbor var också på hugget och köpte tomter i Bränntorp. Vägföreningsordföranden Mats Lööf och Annelie Johansson är två av dessa Norrköpingsbor. Mats Lööf beskrev sig själv som en "rookie" i Bränntorp. Han flyttade hit för tolv år sedan och är nu en av de 50-60 husägarna som bor permanent i Bränntorp. Merparten av de 305 fastigheterna i området är således just fritidsbostäder som framförallt används under sommarhalvåret. Annelie Johansson bor "nästan" permanent i Bränntorp skulle man kunna säga. 

– Jag arbetar i Linköping och vi har en lägenhet i Norrköping där jag oftast bor under veckorna men min make som är pensionär bor här ute nästan hela tiden, berättade hon för mig. Annelie och familjen har haft hus i Bränntorp sedan 1993. 

Jag var lite tidig till vårt möte den här tidiga septemberkvällen. Mats Lööf hade ett möte med en medlem inne i Kiosken och Annelie Johansson hade ännu inte kommit från sitt arbete i Linköping. Jag såg mig därför om i environgerna på Getnäs; det område som bland annat härbärgerar Kiosken, rotundan för dans och möten, minigolfbanan, en liten lekpark, en uteservering, en liten fotbollsplan, grönt frodigt gräs, en vattenskål för besökande hundar och ett par anslagstavlor av klassiskt snitt. Karbo Badhusförening annonserar om tider för dam- respektive herrbastu. Tvätta och duscha kan man göra dygnet runt och bastu kan bokas för eget bruk i tvåtimmarspass. Elen räcker dock inte till för att köra bastu och tvättstuga samtidigt. Karbo Badhusförening bildades 1943 då det inte var ovanligt med kollektiva/kommunala tvättstugor och duschar. Nuförtiden är det inte så ofta man stöter på sådana anläggningar som är i full drift som här i Karbo/Bränntorp. Men allt har sin förklaring förstås.

När Mats var färdig med sitt möte och när Annelie parkerat bilen efter färden från arbetet som produktionsansvarig på Sodexo Hjälpmedelsservice i Östergötland AB satte vi oss ner i Kiosken med hembakt äppelkaka, vaniljsås och kaffe. De förklarade för mig hur det kommer sig att Badhusföreningen ännu i våra dagar är så populär och nödvändig för de boende i Bränntorp. 

– Vi har bara sommarvatten här. Det betyder att mellan april och november så kommer det vatten när man vrider på kranen. Under resten av året så går det att hämta vatten vid två tappställen. De fastighetsägare som har låtit borra egna brunnar har förstås vatten året runt på egen bekostnad men för många andra som vistas här permanent eller från och till under resten av året så är Badhusföreningens tjänster av stor betydelse, berättade Mats Lööf.

Den stora frågan i Bränntorp handlar om kommunalt vatten och avlopp. De så kallade "enskilda avloppen" ska mönstras ut och anslutningsavgiften till kommunen ligger nu på 175 000 kronor per fastighet.

– Det går ju att tänka på flera sätt om det här. En del vill gärna ha det enkelt och lite primitivt ute i fritidshuset; de vill känna av att det är någon skillnad mot alla bekvämligheter man har där man annars bor. Andra tvekar inför pengarna, huset man har är kanske inte i bästa skick och man börjar själv bli lite till åren. Å andra sidan lär ju värdet på huset stiga om vatten och avlopp är på plats, resonerade Annelie Johansson. (Krönikan fortsätter nästa fredag 17/9)

Karta: Bränntorp