Eurosport debuterar som huvudsaklig svensk OS-kanal. Sänder dygnet runt tillsammans med TV 5 och TV 9. I Sotji var det Viasat som hade TV-rättigheterna, i Sydkorea är det Discovery. Och bolaget har bullat upp ordentligt eller vad sägs om 121 människor på plats (den svenska OS-truppen består av 110 aktiva!) Men har det blivit bättre sändningar än i Sotji?
Dagens Nyheters krönikör Johan Croneman sågar insatserna. Eurosport-profilen Niklas Hyland fick kritik av Sport-Expressens krönika Anna Friberg när han kramade om metoo-utpekade snowboard-stjärnan Shaun White.
”Att vara kompis, dunka rygg, krama och heja på är allt vanligare inom sportjournalistiken. När såg ni en reporter i Aktuellt eller TV4 Nyheterna krama någon de intervjuar? Men i sportsammanhang verkar det ha blivit okej, och det är ett problem”, skrev bland annat Friberg.
DN-profilen Johan Croneman delar ut ett bottenbetyg till Eurosports OS-sändningar.
”Experter, kommentatorer, deltagare, ledare kramar, gullar och highfivear varandra i Kanal 5 i något som måste vara världsrekord i genren. Jag är närmast i chock över hur man kan direktsända och bevaka i stort sett varenda liten rörelse under hela Pyeongchang-OS – men undvika allt sportjournalistiskt grundjobb”, skriver Croneman
Själv har jag också väldigt svårt för allt gullande och kramande. Och dessutom för att man använder sig av alltför många experter. Varenda svensk f d OS-medaljör går omkring i Discoverys kläder och tycker till. Ibland kan det vara tre-fyra s k experter i varje gren. Vem orkar lyssna? Jag gör det inte.
Lika lite som när TV3 exempelvis kör två timmars uppsnack inför en landskamp eller Champions League-match. När matchen väl börjar, ja då sitter man där som en urvattnad trasa och fattar i stort sett ingenting trots att man har ett 50-tal år bakom sig själv som sportjournalist och aktiv fotbollsspelare.
Jag säger inte att det var bättre förr. Jag säger bara att jag gillar Roberto Vachi inom skidorna liksom Tommy Åström i hockeyn. Men vad gör exempelvis Anders Södergren, Anja Pärson och Jessica Almenäs i Pyeongchang? Per Elofsson, Tobias Hellman och Anders Blomqvist är annars killar man får förtroende för. Fast Tobias och Anders tillhör ju tyvärr SvT och var ståndaktiga liksom Jakob Hård när loktonerna från Discovery kom.
Annars tycker jag månadens höjdare är Kim Källströms flygresor mellan Stockholm och Pyeongchang. Eftersom alla Discoverys medarbetare är i Sydkorea tvingas man även sända Euro League-uppsnacket från Pyeongchang. Ikväll spelar ju Arsenal-Östersund i London och då sitter Kim en i studio i Sydkorea och tycker till. I morgon får han flyga hem igen!
Vi har nu avverkat tio av OS-dagarna i Sydkorea och hittills ska vi inte klaga på medaljutdelningen. Chansen finns fortfarande att vi ska komma upp mina tolv tippade medaljer, men då krävs att herrarna börjar vakna upp också. Sebastian Samuelsson är den ende som överraskat och med tanke på att vi har både sprintstafett, tremil och Sandra Näslund kvar på damsidan så blir det svårt för att herrarna att utmana.
Det mesta har annars varit positivt (eller vad sägs om Hanna Öbergs och Frida Hansdotterns guld) hittills om man undantar:
0 Tre Kronors damer i ishockey. Nedgången har bara fortsatt sedan Leif Boork tog över och för första gången i ett OS åkte Tre Kronor ut redan i en kvartsfinal. Känns verkligen behövligt att Boork försvinner och att damhockeyn får starta om.
0 Svenska skidherrarna har varit mer än lovligt dåliga. Nu senast verkar det varit vallan som spökat, men i de tidigare loppen – och under hela säsongen – är det människan som inte levererat. Det värsta att vi inte har några lovande ungdomar att fylla på med, tjejerna har högvis.
0 Henrik Harlaut, vår största guldfavorit i slopestyle. Har snackat stort och brett i alla intervjuer under vintern, men när det väl gällde, ja då var han inte bättre än någon annan. 17:e i kvalet efter två totalt misslyckade åk säger väl det mesta.
Naturligtvis finns det fortfarande hopp om fler svenska framgångar. Fyra dagar återstår av ett OS som hittills varit mer eller mindre fritt från skandaler, även om en och annan deltagare skickas hem på grund av att de avslöjats för doping. Den mest uppmärksammade aktören var den ryske konståkare (!) som skickades hem sedan han avslöjats som fuskare. Varför dopar man sig i konståkning?
Svaret får vi nog aldrig. Lika lite som Ludmila Enquist kunde förklara varför hon dopade sig inför bobsleigh-tävlingen år 2000. Kanske var det för att hon var besatt av att bli historisk genom att vinna medalj i både sommar- och vinter-OS!