Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Inga krusiduller på lärorikt fullmäktige

Eva-Britt Sjöberg (KD) ställde intressanta frågor om barn och Covid-19. Och hon gjorde tillsammans med Sophia Jarl (M) och Kikki Liljeblad (S) bra och kloka inlägg i fullmäktiges debatt om utbildningsnämnden.

Eva-Britt Sjöberg (KD) ställde intressanta frågor om barn och Covid-19. Och hon gjorde tillsammans med Sophia Jarl (M) och Kikki Liljeblad (S) bra och kloka inlägg i fullmäktiges debatt om utbildningsnämnden.

Foto: Skärmdump Norrköpings kommun/Widar Andersson

Krönika2021-03-29 19:39
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Fullmäktiges ordförande Maria Sayeler inledde måndagseftermiddagens möte med folkvalda genom att läsa upp ett uttalande som gruppledarna för de åtta partierna och presidiet i fullmäktige stod bakom. Uttalandet var en reaktion på att synagogan i stan och moskén i Hageby har attackerats på senare tid. Politikerna villa visa sitt stöd för de drabbade. Politikerna förväntade sig bland annat att polisen levererar "ett antal gripna och dömda brottslingar."

Mötets första nittio minuter var späckade med information. 

Vaccinsamordnaren Richard Lundin redogjorde för smitto- och vaccinläget i länet. Eva-Britt Sjöberg, kommunalråd för KD, frågade om det stämmer att viruset nu alltmer söker sig mot barn i takt med att de äldsta vaccineras? Jenny Lisiderius, partivän till Sjöberg, fyllde på med frågor om det kanske nu var dags för provtagning/vaccinering av barn? Lundin jämförde läget med en "strid mellan människan och viruset" där viruset muterar för att inte slås ut av vaccinet. Han berättade att regionen följer och kommer att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer i frågan. Barn och ungdomar kommer säkerligen att bli allt viktigare här framöver för att dämpa smittspridningen; det är min klara känsla efter mötet.

Josef Erixon är projektledare för Ostlänken på Norrköpings kommun. En avgörande proposition (?) från regeringen närmar sig (8 april) och mycket står på spel: Blir det ett centralt stationsläge i Norrköping, hittar man finansiering för alla broar och den upplyfta stationen som fullmäktige i så fall vill ha, blir det nånting alls? Josef Erixon utgick från att "ingångna avtal kommer att hållas."  Låt oss hoppas det.

Vård och omsorgsnämndens chef Magnus Johansson gick igenom några av de tolv mål som fullmäktige har satt upp för olika verksamheter.Pandemin innebär att 2020 är ett mycket speciellt år. Magnus Johansson berättade att många äldre och andra behövande tackar nej till insatser. Det finns till exempel fler än 100 lediga platser på särskilda boenden -där det annars brukar vara fullt - och många avböjer hemtjänst och andra insatser. "Det är risken för smitta som gör att många inte vill ha hjälp av oss", sa Magnus Johansson utan några krusiduller. 

Kvällens första beslutsärende gällde huruvida kommunen skulle utnyttja sitt veto mot Ramströms Vinds planer på att bygga fyra vindkraftverk på Morkulleberget i Kolmården? Två vildar och Fredrik Bergqvist (M) ville stoppa bygget och sa ja till vetot. De 82 övriga ledamöterna beslutade att inte använda vetot. Allt annat hade varit otillständigt. Ramströms Vind vill bygga på just det område som politikerna tidigare pekat ut som okej plats för vindkraft. Kommunstyrelsens ordförande Olle Vikmång (S) och oppositionsrådet Sophia Jarl (M) var glädjande tydliga i sina inlägg i saken: Mellersta och södra Sverige behöver mer el. Norrköpings kommun kan inte för evigt vara en vit fläck för vindkraft. 

Det här ärendet har varit aktuellt under många år och visar på svagheten i dagens regelverk där vindkraftsetableringar kan bollas mellan kommuner och länsstyrelser i närmast eviga cykler där investerare i vindkraft förutsätts ha ett motsvarande evigt tålamod. Ett replikskifte mellan alltid intressanta Nicklas Lundström (V) och Reidar Svedahl (L) höjde sig över mängden. Svedahl gillar ju kärnkraft mer än vindkraft; det är välkänt. Att även Nicklas Lundström kan tänka sig mer kärnkraft - på 10-20 års sikt - var däremot en positiv nyhet för mig. Det är lärorikt att lyssna på fullmäktige.