Idag står vi upp för pressfriheten

Idag är det pressfrihetens dag. I Sverige är det en självklarhet att ha en fri och oberoende media.

Krönika 3 maj 2022 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För oss på Folkbladet innebär pressfriheten att vi kan granska och kritisera de som styr, de som har makt i samhället, för att kunna berätta om det för er läsare. Vi kan göra det utan att bli hotade eller tystade. Men så är det tyvärr inte överallt.

I Ryssland ser vi hur Putin har gjort det svårare för oberoende journalister. Han straffar de som rapporterar om sånt han ogillar. Genom att angripa den fria pressen så utplånas demokratin. Och i Ukraina kämpar folket för sina liv – för demokratin. 

 

Även om fokus just nu ligger på Ukraina så går pressfrihetspriset i år till det belarusiska journalistförbundet BAJ som har förklarats olagligt i hemlandet. Trots det fortsätter medlemmarna att kämpa för pressfrihet. De senaste två åren har BAJ registrerat ett tusental fall av godtyckliga frihetsberövanden, misshandel, böter och åtal mot journalister i Belarus. 25 journalister sitter fängslade.

"Det finns få organisationer som förtjänar detta pris så mycket som BAJ. De har spelat en avgörande roll för att omvärlden kunnat bli medveten om de övergrepp, av totalitära mått, som sker på journalister i Europa", säger Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser Sverige som delar ut priset.

 

Pressfrihet går hand i hand med demokrati och yttrandefrihet. Och det är något som har diskuterats livligt i Norrköping efter påskupploppen i Navestad, Skäggetorp och på andra ställen i landet.

Men måste vi försvara rätten att uttrycka åsikter som vi inte gillar?

Ja, hela kärnan med yttrandefriheten är att vi även ska tillåta åsikter och handlingar som vi tycker är elaka, avskyvärda, idiotiska och provocerande. Du får till exempel bränna upp heliga böcker, demonstrera för eller emot extrema politiska åsikter.

"Att skydda yttrandefriheten har sitt pris men att inte skydda yttrandefriheten tror jag blir en betydligt högre kostnad för demokratin och det svenska samhället”. Så svarade Malena Grann, chef Polisregion Öst, dagen efter de våldsamma upploppen på skärtorsdagen, om varför polisen gav den danske politikern och högerextremisten Rasmus Paludan tillstånd till allmänna sammankomster för att bränna koranen.

 

I dag på pressfrihetens dag står vi upp för yttrandefrihet och fri granskande journalistik. 

Men vi på Folkbladet håller det här högt även alla andra dagar. För när alla får komma till tals så får vi en levande diskussion och demokrati.

Hör gärna av dig och säg vad du tycker och vad du vill att vi ska skriva om.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa