Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

I politiken blandas framåt, bakåt, stort och smått

Politikerna i Finspångs kommunstyrelse hanterade stora och besvärliga frågor vid sitt senaste möte. Ekonomin har snabbt försämrats och de styrande behöver fatta beslut om hur utgifterna ska minska.

Kommunstyrelseledamöterna Hugo Andersson, Mikael Wallin, Kristin Andersson, Mats Annerfeldt, Inge Jacobsson, Stefan Carlsson och Torgny Maurer- ses här vid en valdebatt i Rejmyre i augusti 2022. Till vänster Folkbladets Widar Andersson.

Kommunstyrelseledamöterna Hugo Andersson, Mikael Wallin, Kristin Andersson, Mats Annerfeldt, Inge Jacobsson, Stefan Carlsson och Torgny Maurer- ses här vid en valdebatt i Rejmyre i augusti 2022. Till vänster Folkbladets Widar Andersson.

Foto: Nathalie Pettersson

Krönika2023-06-16 12:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Neddragningar av räddningstjänsten i Hällestad, upphandling av personlig assistans, ett sänkt friskvårdsbidrag till kommunanställda, minskade personalkostnader och stor restriktivitet med inköp och konferenser är några av de metoder som kommunstyrelsen nu har ställt sig bakom. Varvat med detta tog politikerna framtidsinriktade beslut som förhoppningsvis ska leda till några hundra nya bostäder och ett kommunalt äldreboende vid den vackra Bönnernviken. Och en mängd andra beslut i smått och stort. Politikens vardag är nämligen som livet i övrigt. Bakslag varvas med framtidshopp. Stora strategier för vattenförsörjning och översiktsplanering blandas med medborgarförslag om en "iläggningsbrygga för fritidsbåtar" i sjön Skuten och beslut om ja och nej till delar av förvaltningen som vill ha några extra tusenlappar för att få bättre wifi i sina kontor och mötesrum.  

Finspångs kommunstyrelse har 11 ordinarie ledamöter och 11 ersättare. Den samverkande gruppen av partier som styr Finspång - Socialdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna - har majoritet i Kommunstyrelsen. Kommunstyrelsens möten är inte offentliga. Men protokollen är tämligen innehållsrika. Den som vill följa utvecklingen i sakfrågor och i politikpolitiken har därför stort utbyte av att läsa protokollen. 

Allt som allt - med fullmäktigeordföranden Ulrika Jeanssons insynsplats medräknad - så sitter 23 av fullmäktiges totalt 45 ledamöter i Kommunstyrelsen. Beslut som fattas i Kommunstyrelsen kommer därför att bekräftas då de folkvalda i fullmäktige längre fram i den demokratiska processen ska fatta beslut om många av de frågor som tidigare har passerat kommunstyrelsen. 

Det senaste justerade/godkända protokollet från Kommunstyrelsen gäller mötet den 24 maj. Mötet pågick i tre och en halv timme från klockan 13 på eftermiddagen. Ledamöterna och ersättarna samlades på plan 4 i kommunhuset i konferensrummet Glan. Inge Jacobsson (M) från Rejmyre valdes att justera protokollet. Vilket betyder att han med sin namnteckning styrker att protokollet är äkta och att de beslut som togs på mötet återges på ett riktigt sätt i protokollet. Också ordföranden i kommunstyrelsen Mats Annerfeldt (S) har skrivit under protokollet. Maria Forneman är tjänsteman på förvaltningen och har även hon, i egenskap av sekreterare vid mötet, satt sin underskrift på protokollpapperet. 

Partierna skilde sig åt när det kom till räddningstjänsten och förslagen om de större ekonomiska besparingarna. Moderaterna anförda av Inge Jacobsson och med stöd av sverigedemokraterna yrkade avslag på räddningstjänstens neddragning i Hällestad. Jag citerar ur protokollet: "Inge Jacobsson (M) yrkar att förslaget att lägga ned deltidsbrandkåren i Hällestad avslås och att besparingen som föreslås, görs inom räddningstjänsten i Finspångs tätort. Torgny Maurer (SD) bifaller Inge Jacobssons (M) yrkande." Kristin Andersson från Kristdemokraterna har ingen ordinarie plats i kommunstyrelsen. Hon kan därför inte rösta men till protokollet antecknar hon sitt stöd för Inge Jacobssons förslag. 

Enligt den kommunala förvaltningens beräkningar kan kommunen spara runt en miljon kronor på neddragningen i Hällestad. I protokollet finns handlingar från frågans beredning. Förvaltningen pekar på att: "Räddningstjänsten har under flera år haft problem att behålla personal i området. Flera rekryteringskampanjer har genomförts och flera nya har utbildats, men efter en tid som anställd med beredskap upplever många att det blir för påfrestande och väljer att sluta."

Ordföranden Mats Annerfeldt kunde efter diskussionen konstatera "att kommunstyrelsen bifaller förvaltningens förslag till beslut." Vilket betyder att kommunstyrelsen föreslår fullmäktigepolitikerna att besluta att "Att FIP-verksamheten (Förste insatsperson) i västra delen av kommunen (Hällestad) avvecklas."

Neddragningar av räddningstjänsten är tillsammans med nedläggningar av skolor något av det svåraste som kommunpolitiker har att hantera. Vilket är begripligt. Man rör vid medborgarnas urgamla önskan om skydd mot den röde hanen och man rör vid bygdens framtidstro när skolor läggs ner.

Huruvida skolor kan komma att läggas ner återstår att se. Partierna (osäkert om hur Vänsterpartiet ställer sig) är ense om att snabbt dra ner 30 miljoner kronor i de kommunala utgifterna. Det kommer självklart att märkas.