Efter att ha sökt ett 80-tal olika arbeten utan att få komma på mer än "två intervjuer" så hade han till sist fått chansen som tjänsteman i Strängnäs kommun. Han arbetade på samhällsbyggnadskontoret med ett särskilt ansvar för social hållbarhet.
"Det är ett riktigt kanonjobb som utredare och strateg där jag får ägna mig åt sådant som jag verkligen är intresserad av", sa Härnbro till mig då. Det här var under de mest intensiva Coronamånaderna. Vi träffades "på Teams", en digital mötesplats som då var ganska ny i min värld. Nu när alla restriktioner är hävda och de allra flesta svenska är vaccinerade ett flertal gånger så är det ju fritt fram att träffas hur man vill igen. De digitala lärdomarna från pandemin har dock satt sina utvecklande spår. När jag och Anders Härnbro talades vid igen en eftermiddag i förra veckan så var det helt självklart att mötas på Teams. Vi hör varandra, vi ser varandra och när jag avslöjar min okunnighet om Strängnäs kommuns geografi så delar han enkelt en karta på min skärm och pekar ut Mariefred, Åkers Styckebruk, Strängnäs centralort, Stallarholmen och Läggesta stationsområde för mig så att jag förstår och begriper.
I Folkbladet den 19 juni 2020 talade vi en hel del om hur Härnbro såg på politiken nu för tiden. Han var kommunalråd för Socialdemokraterna i Finspång i åtta år, varav sex år som kommunstyrelsens ordförande. Var politik ett avslutat för honom nu? Så här föll orden om den saken då vid det tillfället:
"Politiken är satt på paus för Härnbro. Tjänstemannarollen kräver sitt. Framöver vet man dock aldrig vad som sker.
– Politik bygger ju på förtroende. Det som ger förtroende är att till invånarna lämna över en bättre kommun till nästa mandatperiod än att inrikta sig på att vinna nästa val. Den insikten fick jag i Finspång. Sådant har betydelse och kanske blir det någon mer chans i livet för politiken och mig, sa Anders Härnbro."
Den där "chansen" kom fort. Det måste man säga. Mer om det lite senare.
I Strängnäs kommun har de två största partierna Moderaterna och Socialdemokraterna styrt under två mandatperioder. Nu efter valet 2022 inleder man snart inne på sin tredje gemensamma styrelseperiod. Kommunen har snudd på 40 000 innevånare och har en stadig invånartillväxt. Närheten till Stockholm - och till flera andra städer vid och runt Mälaren - och de goda kommunikationerna (motorvägen E 20 som går rakt igenom kommunen och järnvägsstationer i både centrala Strängnäs och i Läggesta) är en vinstlott för Strängnäs kommun.
– Strängnäs är ju inte jättemycket större än Finspång. Men väl på plats här i Strängnäs så går det rent fysiskt att känna på vad en motorväg och järnvägsstationer vid Svealandsbanan betyder för en kommuns tillväxt. Finspång har ju helt andra utmaningar på den fronten. Den nya riksväg 51 mellan Norrköping och Finspång som min företrädare Stig Andersson stred så framgångsrikt för, har givetvis stor betydelse. Men i jämförelse med till exempel Strängnäs kommun så ligger Finspång geografiskt mer vid en omväg än vid en bred genomfartsled, sa Anders Härnbro.
– När jag flyttade till Strängnäs så var jag inte partipolitiskt aktiv. Jag är ju socialdemokrat precis som förut men efter att ha haft heltidsuppdrag i politiken i åtta år så var jag inriktad på att försöka hitta tillbaka till den "civila" arbetsmarknaden som jag lämnade när jag slutade som lärare på Linköpings universitet, sa Anders Härnbro.
När han fick arbete som tjänsteman i Strängnäs kommun så var det heller inget som triggade honom att öka sin partipolitiska aktivitet.
– Folk runt om kring mig visste ju om att jag kom från ett uppdrag som kommunstyrelsens ordförande i en annan kommun. Men det var inget som jag själv var angelägen att framhålla. I en politiskt styrd organisation som en kommun bör det vara boskillnad mellan att vara tjänsteman och att vara politiker. Jag trivdes utmärkt bra som tjänsteman; att på heltid få fokusera sig på hur vi som en växande inflyttningskommun skulle utveckla och förstärka den sociala hållbarheten i samhället; det såg jag som ett privilegium. Dessutom tyckte jag det var skönt att få uppleva sådant som reglerade arbetstider och semester, sa Härnbro.
Men i mitten av februari 2021 slog politiken till igen i Härnbros liv.
Krönikan fortsätter i Folkbladet