Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Hur det än går så blir det nog bra för Finspång

Finspång har väldigt fina pensionärsföreningar.

Mats Annerfeldt, Britt-Marie Hamnevik Söderberg, Torgny Maurer, Hugo Andersson, Stefan Carlsson och Inge Jacobsson framträdde framför korset i Finspångs vackra missionskyrka.

Mats Annerfeldt, Britt-Marie Hamnevik Söderberg, Torgny Maurer, Hugo Andersson, Stefan Carlsson och Inge Jacobsson framträdde framför korset i Finspångs vackra missionskyrka.

Foto: Widar Andersson

Krönika2022-09-05 12:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Häromdagen arrangerade PRO, SPF - Seniorerna, Riksförbundet Pensionärsgemenskap RPG, Kommunalanställdas och Metalls pensionärsföreningar och den finska pensionärsklubben (hoppas jag inte glömt någon) - en valdebatt i den vackra Missionskyrkan i Finspång. Jag var där för att hålla i debatten. Det var ett sant nöje. Finspång har inte bara bra och fina pensionärer. Politikerna går heller inte av för hackor. Det blir inte sämre av att några av politikerna i panelen kombinerar sina politiska uppdrag med att själva vara pensionärer. Erfarenhet är politikens moder med minst samma starka auktoritet som förnyelse är politikens fader. 

Jag bedömer att någonstans mellan 150 och 200 av föreningarnas medlemmar hade tagit sig till Missionskyrkan den eftermiddag som debatten gick av stapeln. Representanter för sex av de åtta partierna i fullmäktige fanns på plats. Miljöpartiet har en plats i dagens fullmäktige men har valt att inte ställa upp i det val som på söndag den 11 september utser de nya ledamöterna för den kommande mandatperioden fram till 2026. Miljöpartiet deltog därför inte i debatten. Kristdemokraternas Kristin Andersson fick tyvärr meddela ett sent förhinder på grund av sjukdom. Den politiska panelen bestod därför av Mats Annerfeldt (S) och Hugo Andersson (C) från den styrande koalitionen (där även KD ingår) och oppositionspolitikerna Inge Jacobsson (M), Stefan Carlsson (V), Britt-Marie Hamnevik Söderberg (L) och Torgny Maurer (SD).

Den första rundan i debatten skulle enligt arrangörernas önskan handla om vad partierna ansåg sig ha gjort inom äldrepolitikens område under de fyra år som gått sedan de tillträdde efter valet 2018. Det efterfrågades också specifikt de politiska partiernas uppfattningar om det så kallade "Äldreomsorgslyftet". Monica Blomberg som är ordförande i RPG tog mikrofonen och berättade vad detta lyft handlar om. 

– Äldreomsorgslyftet är en satsning från regeringen där kommunerna genom ekonomiska bidrag från staten sporras att genom utbildningar höja kompetensen hos äldreomsorgens undersköterskor, berättade Monica Blomberg. 

Britt-Marie Hamnevik Söderberg från Liberalerna hade tagit reda på hur Äldreomsorgslyftet hittills har tagits emot i Finspång.

– Det första året 2021 deltog sex undersköterskor i utbildningen, 2022 är det tre deltagare och för 2023 är det inget planerat. Så få har deltagit på grund av att det är sådan brist på människor som vill arbeta i äldreomsorgen. De som deltar i Lyftet behöver ersättas av vikarier. Och några sådana finns inte, sa Britt-Marie H. Söderberg. 

Ingen sa direkt emot henne. Tvärtom vittnade alla politiker om svårigheterna att rekrytera och att behålla kompetenta medarbetare inom äldreomsorgens olika verksamheter. 

Mats Annerfeldt är socialdemokraternas kandidat till uppdraget som kommunstyrelsens ordförande. Ulrika Jeansson (S) har det uppdraget idag. Hon har valt att stiga av det tunga uppdraget för att istället fortsätta som fritidspolitiker. Hon var på plats i Missionskyrkan och fick i kraft av sin erfarenhet träda in i en debatt om köer till så kallade särskilda boenden/demensboenden som initierades av en publikfråga. 

– Det finns köer och köerna har under åren varierat mellan mer allmänna särskilda boenden och demensboenden, sa Ulrika Jeansson. 

Debatten i Missionskyrkan var bred och allomfattande. Flera av partierna valde att tolka "äldrefrågor" som ett område där det var minst lika intressant att diskutera tillgången på tomter för hus och företag, elevantalet på Bergska gymnasiet och Finspångs attraktivitet som arbetsgivare som vad det var angeläget att tala om tillbyggnaden på äldreboendet i Hällestad och vad uppsägningen av hyreskontraktet på Storängsgården betyder för tillgången på äldreboendeplatser i väntan på nybygget på det gamla Lasarettsområdet. 

Utan att göra några partipolitiska avvägningar skulle jag kort vilja sammanfatta mina intryck av debattörerna så här:

Mats Annerfeldt (S) utstrålar samling och breda resonemang. Britt-Marie H. Söderberg (L) präglas av sakkunskap efter ett långt arbetsliv i ambulanssjukvården. Hugo Andersson (C) är urtypen för kloka och erfarna kommunpolitiker. Torgny Maurer (SD) vårdar ännu sin oppositionsroll gentemot de "sju partier som ställt till det i Finspång och Sverige." Stefan Carlsson (V) och IngeJacobsson (M) pendlar begåvat och intressant mellan kritik och samarbete i sina inlägg. Hur det än går i valet på söndag så tror jag därför att det går bra för Finspång.

Karta: Finspångs Missionsförsamling