Hugo lyssnar på katolska biskopar

Jag söker kontakt med Finspångs yngsta politiker i fullmäktigepartierna. Hur tänker dom, vad vill dom, vilka är dom? Här Hugo Leo (M), den yngste av dem alla.

Hugo Leo vid Slottsparken i Finspång.

Hugo Leo vid Slottsparken i Finspång.

Foto: Widar Andersson

Krönika2022-04-12 16:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Hugo Leo fyllde 19 i januari i år 2022. Han står på plats 30 på Östgötamoderaternas riksdagslista. På Finspångsmoderaternas lista till fullmäktigevalet i höst står han på tionde plats. Moderaterna i Finspång har idag åtta platser i fullmäktige. Givet det nationella opinionsläget talar det mesta för att Hugo Leo kommer att väljas till i vart fall ersättare i fullmäktige i Finspång i september. I riksdagsvalet får Hugo Leo däremot sannolikt se framtiden an. Moderaterna i Östergötland har tre mandat just nu - fyra om vi räknar med talmannen Andreas Norlén.Några omvälvande utökningar av den östgötska moderatbänken i riksdagen ligger nog inte i korten. Men det är inget som stör Hugo Leo.

– Mitt politiska engagemang är inte av den sorten som siktar mot att jag ska bli det eller det inom politiken. Tvärtom tror jag att det kan vara farligt att inrikta sitt liv på att till exempel försöka bli minister, sa Hugo Leo till mig och hänvisade till en diskussion mellan katolska biskopar som han lyssnat på. Att Hugo lyssnar på katolska biskopar som samtalar om livsfilosofier är alls inget konstigt. Han är inte katolik utan protestant. Han är "personligt troende" men också "mycket sekulär". Katolicismen - och andra uttryck för världsreligionerna - är en vital del av hans stora historiska intresse.Jag förstår hur han tänker och vad biskoparna har förmedlat. En av de universella lärdomarna från de stora religionerna är ju hur fel det kan bli när den personliga karriärplanen överflyglar trons innersta budskap om kärlek och om god förvaltning.

Vi träffades en sen eftermiddag sent i mars vid Orangeriet i Slottsparken i Finspång. Solen sträckte ännu ut sig över delar av parken där det förutom oss två ivrigt samtalande människor även fanns gott om tjattrande och raggande änder och gäss. Att vi sågs där vi sågs var ingen slump. 

– Jag älskar slott, gamla kyrkor och klosterruiner, sa Hugo Leo och log mjukt mot mig där vi satt på en parkbänk utanför Orangeriet.

Hugo Leo är barnfödd i Finspång. Sina första skolår förlade han till Lotorp, sedan blev det högstadiet i Grosvad. Nu går han sista året på samhällsprogrammet inne på De Geer gymnasiet i Norrköping.

– Det är sista året men ändå på något sätt första året. Pandemin har ju mer eller mindre ställt in ettan och tvåan på gymnasiet. Det har varit distansutbildning större delen av tiden. Jag har suttit hemma. Det är först nu i den tredje årskursen som vi går i skolan som vanligt, sa Hugo. 

Hugo siktar på universitetsstudier efter gymnasiet. Första valet placerar honom på Luleå tekniska universitet där han tänker sig att studera rätts- och statsvetenskap.

– Jag har använt rätten att söka till maximalt tolv universitet. Som andrahandsalternativ har jag sökt till Linnéuniversitetet i Växjö på ett program för Europastudier, berättade Hugo Leo.

Han har inte blivit inskolad/inföst i Moderaterna av sin familj.

– Nej faktiskt inte. Jag tror att jag går på tvärs mot de flesta i min familj där de flesta nog röstar på Socialdemokraterna och vänsterut. Att jag känner mig hemma i Moderaterna tror jag har samband med mitt stora intresse för historia. Jag tycker det är tydligt att de länder som förenar stadig demokrati med stabil marknadsekonomi är de länder som bäst bygger starka välfärdsstater och som ger störst trygghet för sina medborgare, sa Hugo Leo.

Han gillar klassiska moderata kärnfrågor som försvar och lag och ordning. Hugo Leo sitter dock inte fast i gammalt blocktänkande.

– Jag skulle utan problem kunna tänka mig att vi i Moderaterna samregerade med Socialdemokraterna här i Finspång. I lokalpolitiken handlar det framförallt om personkemi och om en enig vilja om att göra det bästa för alla som bor i Finspång, sa Hugo Leo.

När kriget i Ukraina är över hoppas han kunna åka ner till huvudstaden Kiev och vandra runt i de historiska miljöernas slott, kyrkor och andra byggnader.

– Ukraina är ett land som oss och som borde vara medlemmar i EU och som borde få känna ännu större stöd från oss längre västerut. Hade inte Ryssland haft kärnvapen så är jag säker på att Nato hade gått in med egna militära medel för att försvara Ukrainas befolkning, sa Hugo Leo. Han ser fram mot politiken. 

– På ett eller annat sätt tror jag att politiken och Finspång även fortsatt kommer att vara en stor del av mitt liv, sa Hugo Leo.