Hon skrapar lite på Finspångs yta

Juristen, politikern, föreläsaren och företagaren Anna Lövheim är verksamhetsledare i den ekonomiska föreningen Tillväxt Finspång.

Anna Lövheim har skrapat lite på ytan av Finspång. Det hon upptäcker ger gott hopp om Finspångs tillväxt.

Anna Lövheim har skrapat lite på ytan av Finspång. Det hon upptäcker ger gott hopp om Finspångs tillväxt.

Foto: Widar Andersson

Krönika2020-06-26 12:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Hon inledde sitt uppdrag i november 2019. Nyligen har hon och styrelsen i föreningen kommit överens om att förlänga hennes kontrakt fram till augusti 2021.

– Jag har skrapat lite på ytan av Finspång, sa Anna till mig när vi sågs på Brödernas i Norrköping en tidig morgon härförleden. 

Att vi möttes på Brödernas beror på att den Söderköpingsbördiga Anna Lövheim bor i Norrköping. När hon säger "hemma" så tänker hon emellertid främst på Stockholm där familjen bodde i ett decennium medan Anna arbetade på Migrationsverket och på det moderata riksdagskansliet. Ungefär lika lång tid har hon tillbringat i Uppsala där hon utbildade sig till jurist. 2014 flyttade familjen till Norrköping. De små barnen kunde få en lite "lugnare uppväxt" och maken "som är norrlänning tyckte att Stockholm var för stort" och Anna Lövheim hade fått ett arbete som näringspolitisk chef på Östsvenska handelskammaren i Norrköping. För snart två år sedan steg hon av från tillvaron som anställd och blev sin egen i bolaget "Anna Lövheim AB."

– Under min tid på Handelskammaren satt jag med i flera kommuners näringspolitiska råd. En av de kommunerna var Finspång. På så vis fick jag under fyra år lära känna företagen, företagare, ledande tjänstemän i företag och kommun och politiker från majoritet och opposition. Den "skrapning på ytan av Finspång" som jag inledde under de här åren, ökade mitt intresse och min respekt för orten, sa Anna Lövheim. 

När hon var fjorton år gammal bestämde hon sig för att hon skulle bli advokat och företräda kvinnor och barn som utsatts för våld och övergrepp.

– Intresset för mänskliga rättigheter går som en röd tråd genom mitt liv alltsedan ungdomsåren. Jag tror att en viktig förklaring är att jag som barn fick resa mycket med mina föräldrar och se vilka hemska och värnlösa liv som så många människor på vår jord är utlämnade till. Jag ville göra skillnad för de värnlösa i Sverige och i världen. Med juridiken som metod kan jag göra både yrkesmässiga och ideella insatser som beslutsfattare och handläggare i myndigheter och i organisationer som till exempel Bris och Rädda barnen, berättade Anna Lövheim.

Det hon brinner för är att kunna fläta samman företag och politik för ett mer hållbart samhälle som utifrån samma värdegrund ger skydd åt de värnlösa och dynamik och kraft åt näringslivet.

– Det är det gemensamma som lockar mig. När företag och politik drar åt samma håll; det är då det kan hända saker som på allvar gör samhället bättre. Det är nog därför som jag tycker att uppdraget i Tillväxt Finspång är så spännande, sa Anna Lövheim. 

Den ekonomiska föreningen Tillväxt Finspång är tillskapad för att vara ett draglok för Finspångs vision 3035: År 2035 ska Finspång ha 30 000 innevånare.

– Ska den här visionen flyga och ha reell påverkan på samhällsutvecklingen så är det helt avgörande att befolkningen i Finspång sluter upp bakom visionen. Visionen handlar ju om att invånarna ska bli fler och omfattas inte de invånare som redan bor här av den visionen så kommer det inte att bli så mycket av visionen, sa Anna.

Tillväxt Finspång har därför en stor bredd i sin verksamhet. Medlemmarna i den ekonomiska föreningen är företag och kommunen. De betalar en medlemsavgift - som de får tillbaka om de lämnar föreningen - samt en serviceavgift för att finansiera kontorets insatser. 

– Coronan har ju ställt till det för oss liksom för alla andra. Vi hade planerat en rad olika evenemang och partnerskapsaktiviteter under våren för att visa upp möjligheterna för enskilda och föreningar att bli ambassadörer för Tillväxt Finspång. Men allt är ju inställt. Så vi kommer igen. Vill Finspångs innevånare växa, utvecklas och bli fler så kommer det också att hända i verkligheten, sa Anna Lövheim.

Enligt Anna Lövheim så ligger Finspång - tillsammans med Åtvidaberg - i den östgötska toppen när det gäller viljan att styra kommunens utveckling utifrån FN: s hållbarhetsmål. 

– Det är därför mina världar har så lätt att mötas i Finspång. När jag skrapar på ytan i Finspång så ser jag entreprenörsandan ute i byalag och tjänsteföretag, världsledande kompetens i industriföretag, ett sällsynt rikt föreningsliv och en öppenhet gentemot resten av världen som är lika imponerande som löftesrik för oss alla som ser internationell solidaritet och välstånd/välfärd som två delar av samma mynt, slutade Anna Lövheim.

Karta: Finspång