Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Hjälmfotingar och bin trivs på motorbanan

Det finns ett växande antal hjälmfotingar på Eliantorps motorbana.

Jubileumstårtan är bakad och klar och kommer att förgylla många sammankomster under hela året fram till den stora festen i slutet av november.

Jubileumstårtan är bakad och klar och kommer att förgylla många sammankomster under hela året fram till den stora festen i slutet av november.

Foto: Widar Andersson

Krönika2022-03-04 12:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vilket är minst lika kul som att en hane av arten mörkgökbi upptäcktes i ett örtrikt område av motorbanan för några år sedan. Farbröder fulla av erfarenheter, händigheter och historier är det också gott om i den anrika och framgångsrika motorklubben Finspångs Motorsällskap. Sällskapet firar sina hundra år av brummande motorer under hela året 2022 ända fram till slutet av november månad då den stora jubileumsfesten går av stapeln. 

Motorsällskapet bildades 1922 av 12 grundande medlemmar. 2022 har föreningen 600 medlemmar. En av dem heter Kurt Pettersson. Han har varit med i klubben sedan 1951. Jag träffade honom ute på Eliantorp en regnig eftermiddag i slutet av februari. Kurt Pettersson har numera slutat att åka motorcykel. Men han har kvar en cykel hemma i garaget. Men vet ju aldrig...

Vad är en förening? En förening är gemenskap, gemensamhet i intressen och bemanningslistor. För att hålla igång en stor verksamhet för barn och ungdomar - utöver alla vuxna - krävs just bemanningslistor. Det behövs barnledare, ungdomsledare, funktionärer, sekreterare, hamburgargrillare, parkeringsvakter, heatstartare, snöröjare, husbyggare, grävmaskinister, mekaniker, snickare, traktorförare, sociala begåvningar och det behövs inte minst envetna tjurskallar. Så ser det ut. Det vet alla som engagerat sig i praktiska föreningar av olika slag. Föreningar med många år på nacken - till exempel hundra år - är också arkiv för historier och minnen och berättelser.

Den dagen jag besökte motorbanan träffade jag utöver Kurt Pettersson och hans hustru Gunilla - som varit ett radarpar i mer än 60 år - Motorsällskapets ordförande Gunnar Eneberg, sekreteraren Olle Hollertz och den jubileumsansvarige Staffan Jonsson. Banden bakåt är tydliga. Runt de åren då Motorsällskapet fyllde 50 år var såväl Gunnar Enebergs som Staffan Jonssons pappor ordförande i föreningen. Det är så de äldre farbröderna länkas samman med de yngre hjälmfotingarna (barn i 6-årsåldern och uppåt som utrustade med stora hjälmar och korta ben deltar i föreningens prova-på-att-köra-motorcykel-evenemang som arrangeras på helgerna under säsong). Barn som vill köra motorcykel på Eliantorp drar med sig föräldrar som utöver tillsyn av sina egna telningar även dras in i alla de bemanningslistor som behöver fyllas för att allt ska fungera. En del av de små telningarna fortsätter som unga vuxna att köra motocross, rally, enduro eller folkrace i klubbens regi och en del av dessa unga vuxna kommer tillbaka i ledarroller när de själva startat sina egna familjer med barn som blir nya hjälmfotingar. 

Finspångs Motorsällskap har både bredd och spets. Flera av de yngre förarna hävdar sig mycket väl. Flickor och pojkar från Finspång visar framfötterna - och bakhjulet åt konkurrenterna - i många tävlingssammanhang i Sverige. Klubben har också förare som etablerat sig i förarteam utanför Sveriges gränser. I bredden ingår bland mycket annat ett samarbete med Mo Gård och alla de personer som vistas på Mo Gårds boenden i Finspångs kommun. Bredden representeras också av mörkgökbiet och alla andra insekter och steklar som trivs och utvecklas i samexistens med motorverksamheten på Eliantorp. Och så förstås alla dessa historier om tider som varit och om profiler som passerat.

1960 kördes en rallytävling för damer på 4 specialsträckor runt Finspång med 14 deltagare.Gun Svensson från Falla segrade i en Opel Rekord som var Kalle "Sörping" Karlssons normala tävlingsbil. Bilen hade smeknamnet "Svarta Blixten." Jag har sett bilen på bild; ett häftigt rallyfoto där bilens bakdel hänger i luften när fordonet i hög fart tar sig över ett krön.

Berättelsen om Motorsällskapets första tävling 1922 är också kul. Den första tävlingen kördes på sommaren med sträckningen Finspång- Regna-Hällestads kyrka-Finspång - Lotorp, en bana på cirka 100 kilometer.Starten skedde i Finspång och banan kördes under full kappkörning utan mellanliggande kontroll till målet i Lotorp. Ekipagen tog sig fram så fort att kontrollanterna inte syntes till vid målet trots att de startat samtidigt med de tävlande och åkte direkt till Lotorp.

Under jubileumsåret 2022 genomförs en rad tävlingar och evenemang på Eliantorp. I april är det SM för ungdomar i enduro. I augusti är det SM-tävlingar i motocross. I september (och i april) är det tävlingar i folkrace och rallyt Finspångsrundan 3 september inte att förglömma. Men som sagt. En förening är framförallt historier och bemanningslistor.