Två stora företag i Finspång har tillsammans utvecklat ett unikt vindkraftverk i all hemlighet. Det erfar Folkbladet genom vanligtvis så här års tillförlitliga källor. En prototyp av verket har under natten rests vid Norrmalmsverkstaden som ett komplement till den solcellspark som producerar det miljövänliga bränslet vätgas. Ytterligare ett verk kommer att sättas upp på kullen nära kägelbanan för att förse ett av företagen med el.
Det större av de två Finspångsföretagen svarar för vindturbinens aerodynamiska utformning samt den roterande utrustningen dvs växel, elgenerator och broms. Dessa delar är relativt konventionella. Ett av företagen ingår i en koncern som är en stor leverantör av vindkraftverk vilket kompletteras av att Finspångsföretagen förfogar över en kompakt växelteknik som minskar vikten på aggregatet avsevärt.
Det unika med det här vindkraftverket är att aluminium har använts i stället för betong, stål och plast. Finspångsföretagen har inte bara utvecklat aluminiumkonstruktioner för tornet och nacellet, dvs det hus i toppen på tornet som innehåller växeln och elgeneratorn, utan också för de långa propellerbladen.
I stället för de fiberförstärkta plastblad som vanligen används i vindkraftverk har man utnyttjat samma teknik som används i bilkylare dvs bikakeliknande element av mycket tunn lättmetall. När detta porösa, lätta material innesluts i ett tunt skal av en speciell seg aluminiumfolie blir det utomordentligt starkt och samtidigt flexibelt. Det är alltså möjligt att utforma väldigt långa, lätta turbinblad med den här tekniken.
I Finspång håller man nu på att förbereda serieproduktion av vindkraftverk. En stor hall har frigjorts genom tidigare avvecklingar har inrättats för tillverkning av vingarna. Detta är stora pjäser, 50-100m långa men ganska lätta jämfört med andra turbiner. De kommer att kräva väldigt speciella långa, långsamma transporter som när produktionen kommer igång på allvar kan utgöra en besvärlig trafikstörning. Därför undersöks nu en övergång till järnväg med en återinstallation av ett spår längs Bruksgatan.
Den här unika vindturbinlösningen förenklar installationen genom att allt är lättare och den innehåller inga plastmaterial som producerats av fossil olja. De flexibla vingarna med sitt mjuka ytskikt är dessutom skonsamt mot fåglar och dämpar luftljud.
Efter hand som ett antal vindkraftverk installerats norr om Finspång kommer smältning och valsning av aluminium ske med grön el och vätgas i stället för propan. Förhandlingar pågår med Finspångs Tekniska verk om att göra Finspång självförsörjande på elektricitet genom att bygga 3-4 vindkraftverk bredvid prototypen mot Grosvadshållet. När det inte blåser kommer en vätgaseldad turbin vara backup och svara för att det alltid finns el.
För de båda stora och ledande företagen i Finspång utgör den här satsningen ett stort steg in på den sk gröna marknaden, dvs framtidens miljövänliga teknikområde. Företagen skapar sig också möjligheter att bredda produktionen i verkstäderna som passar väl in i satsningen på vätgasdrivna turbiner och stora värmepumpar.