Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Hembygden försvaras bäst av traktens fria viljor

Lars-Magnus LM Cederblad är bataljonschef vid 31 hemvärnsbataljonen i Östergötland. I bataljonen ingår bland annat 312 insatskompaniet där kompanichefen och många av soldaterna har anknytning till Finspång.

LM Cederblad är chef på 31 hemvärns bataljonen i Östergötland.

LM Cederblad är chef på 31 hemvärns bataljonen i Östergötland.

Foto: Widar Andersson

Krönika2023-09-08 12:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Mer om det en annan dag i den här serien av artiklar om hur det militära värnet av hembygden ser ut i våra trakter. När Ryssland satte in sitt fullskaliga militära angrepp på Ukraina på vårvintern 2022 sökte sig runt 30 000 - mot normalt 3-4 000 om året - till hemvärnet runt om i Sverige. 

Jag träffade bataljonschefen Cederblad ute på Vikbolandet där han bor sedan många år. Han kom precis hem från sitt arbete som bergsprängararbetsledare; ett yrke han praktiserat i lite drygt 15 år på heltid. Uppdraget som bataljonschef i hemvärnet har han vid sidan om.

– Det blir kanske en femhundra timmar om året som jag lägger ner på hemvärnet. Det mesta av den tiden är förlagt till kvällar och helger, sa LM Cederblad och bläddrade i sin kalender i mobilen där det framgick att han nog hade en ledig söndag om fem veckor.

– Folk frågar mig hur jag hinner med allting. Det är ganska enkelt svarar jag. Jag ser inte på tv. Då hinner man med mycket utan att stressa. Jag är en radiolyssnare. I jobbet har jag hörselkåpor på hela dagarna och där har jag på P1 eller P4. Radion är bra och snabb. Jag hänger med i nyhetsflödet medan jag arbetar, berättade Cederblad.

Han firar snart 30-årsjubileum som hemvärnssoldat. Det hela började 1990-1991 då LM gjorde värnplikten på Infanteriregemente 4 i Linköping; saligt i åminnelse. 

– Jag tyckte om den militära kontexten och gemenskapen. Men det här var ju i de militära neddragningars tid och redan efter ett par år upphörde min krigsplacering vid regementet. Under en period var jag krigsplacerad på gården där vi hade kor. Men det försvann snart det också. Hursomhelst; 1994 anmälde jag mig till hemvärnet här ute på Vikbolandet. Och här blev jag kvar, sa LM Cederblad.

Han är barnfödd i Åby och gjorde sina första år i Kvillinge. Sedan blev det flytt ut till Vikbolandet där mor och far arrenderade en gård. LM har lämnat bonderiet för flera år sedan. 

Vi ställde oss vid staketet på den stora altanen vid LM: s hus som vänder sig ut mot stora slätter där flockar med får och nötboskap gick och betade. Han pekade i olika riktningar.

– Åt det hållet några kilometer bort bor min storebror. Han föder upp tjurar. Och i den riktningen bor min lillebror som precis har skiftat från mjölkkor och till köttdjur. Han bor kvar på gården där mor och far var bönder. Jag flyttade hit där jag bor nu 2009 och vi har haft mjölkkor och senare hade vi hästar. Men nu finns det bara en hund och en och annan katt på gården, sa LM Cederblad med ett leende.

Bergsprängningen kom in i hans liv när han var med och hjälpte sin storebror med en utbyggnad på sin gård. Det krävdes sprängning och LM minns att han tyckte att det blev "jäkligt dyrt" och att det kan väl inte "vara så himla märkvärdigt" att spränga. Så 1996 anmälde han sig till en utbildning.

– Man blir aldrig fullärd som sprängarbetsledare. De teoretiska passen är inte så krävande. Vad som krävs är erfarenhet och ännu mera erfarenhet av hur olika berg är uppbyggda och av hur dynamitgubbarna ska kopplas för att få bästa effekt, berättade LM Cederblad.

Han har steg för steg avancerat i graderna i hemvärnet. Plutonchef, kompanichef och nu alltså bataljonschef. Och kapten. Med chans att kanske bli major vad det lider. LM vill inte gå in på några detaljer i bataljonens uppdrag och verksamheter. Utöver bataljonsstaben som leds av en stabschef ingår bland annat tre kompanier, två båtplutoner och en musikpluton i LM: s härad. 

– Nu är vi inne i en helt annan beredskapsfas än på 1990-talet. Många vill vara med och göra en insats i hemvärnet. Vilket också ställer krav på ökad säkerhet från vår sida. Varje person som vill gå med i hemvärnet får bland annat genomgå en ganska så lång intervju med både detaljerade och mer öppna frågor som till exempel "Vad betyder demokrati för dig?", berättade LM Cederblad. 

Hemvärnssoldaterna är frivilliga. Men i avtalet med hemvärnet skriver de på för ett visst antal övningsdagar per år. Det finns många olika sysslor i hemvärnet. De som inte har gjort värnplikt när de ansluter sig till hemvärnet får göra en kortare militär grundutbildning så att de kan hantera sitt vapen. 

– Vi är verkligen på gång nu. Jag jämför med bergsprängandet. När jag tryckt på knappen finns ingen ångerknapp. Då smäller det. Och så är det med försvarsviljan i Sverige idag. Det syns inte minst i hemvärnet, sa LM Cederblad.