Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Hellerstedt: Black lives matters

Jag skulle ha varit i Ghana nu – om det inte pågått en pandemi i världen. Istället har jag det varmt och bra i min trädgård, min oas, i Finspång, mitt i världen.

Ghana är ett av många länder som drabbats hårt av de pågående pandemin.

Ghana är ett av många länder som drabbats hårt av de pågående pandemin.

Foto: Carolyn Kaster

Krönika2020-06-23 08:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Alla länder drabbas av denna pandemi men Ghana drabbas mer än Sverige. Mitt och makens före detta numera vuxna fadderbarn, Francis, har mist sitt jobb och har inga inkomster alls. Han har utbildning, är intelligent, har humor och är arbetsam men har svårt att skaffa mat och är hungrig varje dag. Storstäderna i landet stängde ner och införde utegångsförbud i mars. 

Nu är många fler drabbade av arbetslöshet och svält än av covid-19. President Nana Akufo har låtit öppna upp städerna så smått även om skolorna fortfarande är stängda (engelska terminer) och inga restauranger får öppna (fast de flesta har ändå redan kursat). Jag har hjälpt Ama (vars namn berättar för oss att hon är kvinna född på en lördag) att köpa in ett lager med tvål som hon ska sälja för att få pengar till mat till sina barn.

Ghana med sina enastående stränder, som var i sin linda att bli turistland. Allt rasade på ett par månader. Redan fattiga människor kommer att dö av bristsjukdomar och svält. Ghana var en gång Guldkusten, var en gång Slavkusten.

Mer än tio miljoner slavar fraktades från Afrika till Amerika. Finspångskillen Louis de Geer grundade Svenska Afrikanska kompaniet i mitten av 1600-talet och hade inga moraliska skrupler när han betraktade människor som varor men kanske har både du och jag honom att tacka för att vi finns. Och att Finspång är vad det är idag. 

Han lät bygga slottet i Finspång. Jättefint slott med härlig park där jag ofta går med hunden och funderar på hur alla trådar och grenar hänger ihop, bakåt i tiden, och i nutid. Hans namn kommer att leva vidare så länge Finspång finns. 

När personalen i De Geer-kontoret på Siemens inte längre arbetar hemifrån kommer de att inta sina luncher på restaurangerna i Finspångs centrum igen och de många affärskontakterna från världens alla hörn kommer åter att boka sina övernattningar på hotel De Geer. (För övrigt ett utmärkt hotell där jag haft en hel del kul på dans och andra evenemang. Senast beställde jag en jättegod smörgåstårta med italienskt tema).

Jag har besökt slavfortet Cabo Corso i Ghana som en gång var svensk koloni. Jag undrar om Louis de Geer var där någon gång. Jag undrar om han var en av de europeiska män som efter en storslagen middag i fortets festsal gick ut på borggården, tittade ner genom gluggen till fängelsehålan där fångarna hölls i väntan på nästa slavskepps avfärd, valde sig en vacker flicka som han roade sig med för att nästa dag slänga henne i ett lufttätt litet rum. Hon kunde ju ha blivit gravid under natten och då skulle hon inte vara effektiv arbetskraft. 

Den vackra flickan delade rummet med andra som varit slavhandlarnas leksaker eller försökt protestera på något sätt. Där stod de i flera dygn tills det inte längre fanns något syre. Jag var inne i det rummet, såg märken efter nävar och naglar i väggar och dörr. Såg deras torkade blod. Jag gick levande men matt tillbaka ut i Afrikas sol samtidigt som jag tyckte mig höra deras förtvivlade dödsrop.

De som kom fram levande till Amerika arbetade, livegna, tills de dog. Jag tror att vi behöver förstå att varje människa har en historia. Black lives matter. Läs Onkel Toms stuga och Rötter, om du inte redan gjort det. Läs The hate U give, Angie Thomas moderna klassiker om rasismen i USA. Strukturell rasism finns kvar som grenar från historien, som slingrar sig ut över världen.

En bekant har en nästan vuxen son. Hans pappa är afroamerikan. En dag när sonen var på väg till sin mormor som bor i ett fint villaområde, inte i Finspång men i en stad i närheten, märkte han att en polisbil krypkörde bakom honom kvarter efter kvarter. Till slut vände han sig om, knackade på bilens ruta och frågade om han kunde hjälpa till med något. Letade de efter en speciell adress?

Det gjorde de inte. De ville bara kolla vad grabben tänkte göra. Bara en liten stund senare kom sonens kusin gående på gatan, också på väg till sin mormor (eller om det var farmor) i samma klädstil, med liknande ryggsäck, men blond. Poliserna såg honom men fann tydligen ingen anledning att kolla vad han tänkte göra. Saker och ting är inte enkla och mänskligheten är komplex. 

Jag tycker att Sverige har en väldigt bra poliskår med många hjältar som gör skillnad varje dag. 

Jag vill bara påminna oss om att det är dags att klippa av de strukturella rasistiska trådarna från slaveriets tid. 

Punkt.