Här har vi en actionbok i slow motion

Anna von Koch i Söderköping har skrivit boken om Mona Tumba tillsammans med Mona Tumba.

Anna von Koch i Söderköping har skrivit boken om Mona Tumba tillsammans med Mona Tumba.

Foto: Widar Andersson

Krönika2021-01-19 06:46
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ny bok

Mona Tumba- Min sanning

Mona Tumba/Anna von Koch

Bokfabriken 2021

Författarkombinationen Mona Tumba/Anna von Koch är en fullträff. I boken säger Mona Tumba att hon kan se på folk om de är att lita på och att hon ofta (förgäves) försökte avråda sin man Sven "Nenne" Tumba från att ge sig in i affärer med folk hon fick dåliga vibbar av. När Mona Tumba och Anna von Koch träffades 2019 för att diskutera ett eventuellt bokskrivande så klickade det emellertid grönt och positivt i Mona Tumbas känselspröt. Jag har aldrig träffat Mona Tumba och jag har endast mött Anna von Koch vid ett par tillfällen. Men efter att ha läst boken så vågar jag mig ändå på gissningen att de båda kvinnorna fann varandra i farten och fläkten och i attityden att det "är ingen mening att gå och älta saker och ting för länge."

De båda har hur som helst skapat någonting som påminner om en actionbok i slow motion. Mona Tumbas liv, från uppväxten i en jättevåning på Floragatan 15 på Östermalm som barn till "Mattkungen" Nils Nessim och Märta Wirde och fram till nuets ålderdom, cancerbehandlingar och ensamhet i Florida, har levts i ett hejdundrande tempo. Livet stod alls inte stilla innan den drygt tio år äldre ishockeylegenden Sven Tumba Johansson sladdade in i den sextonåriga Mona Nessims liv på sina vattenskidor. Hennes far och mor hade genom sina affärer och ständiga resande i världen byggt upp ett stort internationellt nätverk som satte sin prägel på gästlistan på Flora gatan 15. En kväll när Mona och en av hennes systrar kom hem efter att ha varit på bio och sett Gregory Peck i huvudrollen så vem satt i baren hemma hos dem om inte just Gregory Peck! Det är dock ingen tvekan om att Mona Nessims liv speedar upp rejält när hon och Sven Tumba blir ett par och bildar familj. Barnen - tre söner - kommer snabbt och när sladdispojken föds långt senare är de äldsta barnen nästan vuxna. Den växande familjen flyttade många gånger. Sven Tumbas idrottande och olika affärsprojekt låg bakom de flesta av flyttarna. Ofta var det snabba kast. Mona Tumba berättar att hon och Nenne - som Sven Tumba genomgående kallas i boken - var på Oscarsteatern en kväll. I pausen berättade Nenne, typ i en bisats, att han hyrt ut familjens stora hus i Viggbyholm och att de skulle flytta till Malmö därför att han nu skulle spela hockey för ett Malmölag. När golfen på allvar kommer in i Sven Tumbas liv så snurrar allt ännu fortare i familjen. Sven Tumba var en riktigt stor kändis. "Ungefär som Zlatan Ibrahimovic", säger Mona Tumba i boken. Och det är nog ingen överdrift. Det berättas om att Tumba inte behövde något visum när han åkte till forna Sovjetunionen för att dra igång en golfklubb i Moskva. Hans insatser som forward och hans vinnande sätt hade gjort stort avtryck hos ryssarna som inte glömde Tumba efter hans tidigare besök i Moskva då Sverige blev världsmästare i ishockey genom att besegra storfavoriterna Sovjet. 

En actionbok som sagt. Men i slow motion. Bokens kapitel berättar om glädje, kriser, ond bråd död, svek, kommersiella satsningar, resor, överdoser, pengar, barnen och om vännerna och om rastlöshet, adhd och charm, mord och om kärlek. Men det är ingen andfådd och stressig läsning. Inget självförhärligande och inget överdrivet droppande av kändisnamn. Däremot finns det mycket av eftertanke, människokunskap och livsklokhet i och mellan raderna. Känslor av insiktsfullt vemod stannar kvar hos mig efter läsningen av boken. Vilket gör mig lärorikt förvånad.