Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Handbollsmålvakt – nej, tack!

Man har gjort en del galna uppdrag genom åren. Ett av dem var på 70-talet när vi skulle spela journalistmatch mot Norrköpings HK:s damer i Sporthallen. Vi hade en del killar som spelat handboll tidigare – men ingen målvakt. Som gammal hockeymålvakt i Mjölby Södra röstades jag in i målet av lagkompisarna.

Andreas Palicka har under VM i Egypten visat vilken världsmålvakt han är. Just bra målvakter har varit signum för svensk handboll i många, många år.

Andreas Palicka har under VM i Egypten visat vilken världsmålvakt han är. Just bra målvakter har varit signum för svensk handboll i många, många år.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Krönika2021-02-03 12:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Än i dag vet jag inte varför jag sa ja till erbjudandet. Första uppgiften var ett par träningar med Nais handbollsherrar. Fasen vad hårt de sköt och dessutom saknar ju handbollsmålvakter i stort sett skydd förutom suspensoar och armbågsskydd. Har sett målvakter med höftskydd också, men oftast står man ju upp i målet så det behövdes inte.

Min tanke hela tiden var att tjejerna nog inte skjuter lika hårt som herrarna, men kraft var det ändå i skotten kan jag lova. Och hämta ut bollar i målet fick jag göra, men jag tror att vi ändå vann den prestigefyllda fighten, eller…?

Att jag kom att tänka på den här händelsen beror naturligtvis på att handbolls-VM i Egypten pågått under drygt två veckor. Som sportälskare har man ju suttit klistrad framför ”burken” och imponerats bland annat av våra målvakter och framförallt Andreas Palicka.

Nu är det ju så att Sverige alltid haft bra målvakter, precis som i ishockey och fotboll. Det är nog också därför Sverige nästan alltid når fina framgångar i dessa lagsporter.

Tittar man bakåt i historien så var Roland Mattsson en av de första stormålvakterna. Sedan kom Frank Ström, Peter Gentzel och på 2000-talet har det handlat mycket om Peter Gentzel, Tomas Svensson, Mats Olsson, Mattias Andersson, Mikael Appelgren och just Andreas Palicka.

Visste ni för övrigt att Sverige har fyra VM-guld i arkivet? Nu nådde vi inte ända fram den här gången men ett VM-silver är gott nog. Danmark blev för svårt i söndags, men Sverige var ändå med fram till sista kvarten. Skillnaden den här gången, Danmarks målvakt Niklas Landin och Mikkel Hansen.

Sveriges VM-guld ser ut så här:

1954: Finalvinst mot Tyskland 17-14

1958: 22-12 mot Tjeckoslovakien i finalen.

1990: 27-23 mot Sovjet, ”Bengan boys” första stora framgång.

1999: 25-24 mot Ryssland, också det med Bengt Johansson som coach.

I min uppräkning av målvakter här ovan har jag med flit undanhållit ett namn. Claes Hellgren, född i Norrköping 1955, är än i dag aktiv, nu som TV-kommentator. Det har han varit i många år med parhästen Robert Perlskog och under hela detta VM har de underhållit oss med sitt snack där Claes verkligen är den som styr och ställer och verkar vara skönt påläst på varenda lag och spelare. 

Claes och Björn Jilsén bröt mark 1983 när de tog klivet över till spanska Teneriffa för spel med Tres de Mayo och därmed blev de Sveriges första proffs i handboll. Debutsäsongen gav en sjätteplats för nykomlingen samtidigt som Claes utsågs till Årets spelare i Spanien. Andra säsongen var Claes ensam svensk kvar och då blev facit en niondeplats.

Under sin karriär gjorde han hela 214 landskamper, fast i dag har nog den siffran överträffats av hans alla landskamper som expertkommentator . Claes deltog dessutom i två OS-turneringar, 1984 i Los Angeles och 1988 i Seoul. 

Efter proffsäventyret valde Claes att spela i HP Warta 1985/86 innan han tog klivet över Atlanten och blev tränare för USA:s damer och inför OS i Atalanta kallades han in igen och fick coacha både herr- och damlandslaget utan några större framgångar.

Claes har också verkat som expertkommentator i olika TV-kanaler sedan 1984. Han är dessutom utbildat idrottslärare och mellanstadielärare samt har behörighet i matematik och biologi för högstadiet. Slutligen är han även en eftertraktad föreläsare, till dags dato har han redan hållit över 3000 föreläsningar i ämnet ledarskap och personlig utveckling.

Claes Hellgren har inte varit ensam med Norrköpings-bakgrund under handbolls-VM. Felix Claar, fostrad i Norrköping HK och uppvuxen i stan, har i Egypten tagit ett stort steg framåt i sin landslagskarriär (bara 18 A-kamper). Felix flyttade som 16-åring till Göteborg och Katrinelunds riksidrottsgymnasium. Alingsås HK var snabbt framme och värvade talangen som redan 2013 debuterade i  A-laget och blev svensk mästare 2016. Förra året skrev han på för danska Aalborg Handbold där han nu är en av de ledande spelarna.

Det finns många andra unga spelare som fått sitt genombrott under VM i Egypten. Jag tänker på Linus Persson, Lukas Sandell, Alfred Jönsson, Hampus Wanne, Valter Chrintz, Lucas Pellas och Jonathan Carlsbogård. Lägg de namnen på minnet, de kommer föra svensk handboll vidare in i en mycket ljus framtid.