Han vill vara karl för sin hatt

På vägen mellan Skärblacka och Finspång finns en skylt som pekar in till vänster mot Säterhyddan.

Krönika 30 maj 2020 12:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Varje gång jag åkt förbi den där skylten har jag tänkt "undra vad det är för något?" Häromdagen svängde jag av vägen mot Säterhyddan för att träffa Jonas Andersson som är partiordförande för Moderaterna i Finspång. Han bor nämligen där. Ett stenkast från väg 215 och ungefär 200 meter in på Finspångs kommuns territorium. 

Jonas Andersson är inte bara ordförande för Moderaterna i Finspång. Han är också ordförande för Bostadsrättsföreningen som ansvarar för fastigheterna med sina 13 lägenheter i olika storlekar. Det är väldigt fint inne på gården som omgärdas av stora, rödmålade och vackra trähus. Jag får en känsla av Bullerbyn.

– Nu börjar det fylla på med lite knoddar här igen, sa Jonas Andersson när vi slog oss ner för att ta en kopp kaffe i köket. 

Han växte upp i Mogata i Söderköpings kommun. Efter Ramunderskolan, tre år på De Geergymnasiet i Norrköping och efter militärtjänstgöringen så började han arbeta på Philips - som senare blev Whirlpool - i Norrköping.

– Där blev jag kvar i trettio år. Jag var med ända fram till nedläggningen 2014 då vi var runt 4-500 personer som fick gå. Jag hade tur. På fredagen gjorde jag mitt sista pass på Whirlpool och på måndagen gjorde jag min första dag på kemikalieföretaget Swed Handling ute på Händelö. Jag slog till direkt när jag fick chansen. Att få ett nytt jobb när man är i femtioårsåldern är inte alltid så lätt, sa Jonas Andersson.

Han tycker det är fel och orättvist att betrakta människor som arbetat länge på en och samma industri som "lågutbildade", 

– Människor kan mycket och lär sig mycket i sina arbeten och sådant kan man dra nytta av i andra jobb. Det är min erfarenhet och det har jag också sett hos en del andra som gick vidare från Whirlpool, berättade Jonas.

Jonas Andersson är ingen brinnande ideolog eller partiaktivist. Han har varit medlem i Moderaterna i många år och det är främst partiets "värderingar" som han känner sig hemma med. Han nämner en speciell händelse som fastnade i hans minne i unga år. 

– Finansministern Gunnar Sträng (S) hade haft en debatt med moderatledaren Gösta Bohman; det måste ha varit på 1970-talet. Efter debatten sa Gunnar Sträng att Gösta Bohman var "karl för sin hatt." Alltså att han var en person man kunde lita på. Det han sa på fredagskvällen gällde också på måndagen. Sådant gillar jag när jag ser det hos andra. Och sådan vill jag sträva efter att vara själv och så vill jag att Moderaterna ska vara, sa Jonas Andersson.

Jag frågade honom hur det var att vara moderat och arbetare på en stor industri i Norrköping på den tiden då väldigt många arbetare var socialdemokrater? 

– Nog fanns det sådana som hellre skulle få Covid-19 än att ens ta en moderat valsedel i handen, svarade Jonas och skrattade. 

Men de flesta var bra och resonabla.

– Mikael Sjöberg som senare blev generaldirektör på Arbetsförmedlingen var ordförande för fackklubben på Whirlpool. Det var en bra person att tala med. Vi kunde ha olika uppfattningar om saker och ting men så var det inget mer med det. Jag kände mig respekterad. Och då är det lätt att ge respekt tillbaka, sa Jonas.

Han kom in i Finspångs kommunpolitik av en slump. Han åkte in på ett informationsmöte några år efter att familjen flyttat till Säterhyddan 2005.

– Nu gör jag min andra period i fullmäktige, är nämndeman på tingsrätten och har en del andra uppdrag i det kommunala. Jag tycker det är väldigt intressant. Man får en större förståelse för att det finns många intressen och vinklar på saker och ting. På tinget får jag inblick i verkligheter som jag inte trodde fanns. Det är nyttigt. Det borde alla pröva på. Samtidigt är det förfärande hur mycket droger det verkar finnas i samhället. I nästan varje rättegång jag suttit på så är det narkotika inblandat i kriminaliteten, berättade Jonas Andersson.

I Finspång styr S tillsammans med två borgerliga partier.

– Långt tillbaka bestämde ju Socialdemokraterna allt själva. Det är skönt att den tiden är borta. Det har jag hört många från S säga också. Samarbete och att behöva ta hänsyn till andra är bra och klokt tycker jag, sa Jonas.

I dessa Coronatider har han fotbollsabstinens.

– Laget i mitt hjärta är Stegeborgs IF. Här spelade jag själv när vi var i den riktiga division fyra. Nu är jag med i föreningen "Gamla Stegeborgare" och så försöker jag se laget spela så ofta jag kan. Vi har ett bra lag på gång i sexan, sa Jonas Andersson med ett stort och längtansfullt leende i ansiktet. 

 

Kommentera
Läs mer!

Andreas uppoffringar har skapat trygghet • Tacksam för fruns stöd: "Vet inte hur hon har stått ut"

Andreas uppoffringar har skapat trygghet • Tacksam för fruns stöd: "Vet inte hur hon har stått ut"

Deltagare åker långt för Saras träning – men det har inte alltid gått som planerat: "Vi fick hjälpa varandra loss"

Deltagare åker långt för Saras träning – men det har inte alltid gått som planerat: "Vi fick hjälpa varandra loss"
Visa fler
Ämnen du kan följa