Han tar gärna en strid för det digifysiska

Magnus Oweling (3)

Magnus Oweling är läkare och chef för primärvård och nära vård och håller till på nya Vårdcentrum i Finspång.

Magnus Oweling är läkare och chef för primärvård och nära vård och håller till på nya Vårdcentrum i Finspång.

Foto: Widar Andersson

Krönika2021-04-26 12:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag har länge varit nyfiken på läkaren, chefen och personen Magnus Oweling och av hans insatser inom sjukvården i Finspång. Vi träffades nyligen för ett samtal på Finspångs nya Vårdcentrum. Del ett och två av reportaget om Oweling fanns i Folkbladet 23 och 24 april.  Magnus Oweling föddes i Skultorp i närheten av Skövde1958. Skultôrp som orten helst uttalas på västgötska blev världsberömt i hela Sverige när sketchen "Vägförvaltninga i Skultôrp" visades på TV 1969. En man ringer för att sjukskriva sig och möts av en automatisk telefonsvarare .Efter diverse förvecklingar ringer mannen upp igen men slår fel nummer och hamnar hos Vägförvaltningen i Skultorp vars automatiska telefonsvarare inleds med följande ramsa: "Detta är vägförvaltninga i Skultôrp. Jour... jour... ja, han som har hand  om´et..." Sketchen är lika rolig som relevant för Magnus Oweling; som verkligen "har hand om det".

Han berättade hur det gick till när Närsjukvården i Finspång blev ett respekterat och attraktivt begrepp inom sjukvårdssektorn. 

– Det nära och sömlösa samarbetet mellan kommunen och regionen har haft och har mycket stor betydelse för närsjukvårdens kvalitet här i Finspång. Vi har också blivit effektivare.  Tillsammans med våra medarbetare tog Rolf Hassler, Finspångs kommuns socialchef Britt-Marie Ellersten och jag bland annat itu med att försöka samordna de fyra stycken nattverksamheter som organiserades och bemannades av vårdgivare i Finspång! Genom ett gott samarbetsklimat lyckades vi reformera och förstärka nattarbetets insatser ute i hemmen, på vårdklinikerna och på särskilda boenden, sa Magnus Oweling.

Sjukvården har förändrats oerhört mycket under Owelings år i läkar- och chefselen.

– När jag började inom sjukvården var det massor av vårdplatser för inneliggande patienter och fokuset var på akuta tillstånd. Ambulanserna åkte hit till Finspångs lasarett med "allt", som hjärtinfarkter och stroke och kirurgerna var fullt sysselsatta. Vi gjorde ett bra jobb, minst lika bra som på de stora sjukhusen. Så var det. Men det som har hänt fram till idag är att digitaliseringen och demografin har skapat helt andra förutsättningar för vården att arbeta mer effektivt både med akuta tillstånd och med åldrandets sjukdomar, berättade Magnus Oweling.

Diagnoser ställs direkt i de uppkopplade ambulanserna som åker direkt till den mest lämpliga behandlingsplatsen och den rejält ökade livslängden i befolkningen gör att människor kan leva högt upp i åldrarna med kroniska sjukdomar och andra svåra tillstånd.

– Det blir ständigt fler äldre människor som från och till behöver avancerade vårdinsatser. Den nära vårdens filosofi är dels att förlägga en stor del av vården i patienternas trygga hemmiljöer, dels att se till att de som behöver korttidsinsatser på sjukhus ska kunna göra det i närmiljö som här på Vårdcentrum. Vi har hunnit långt här i Finspång och på andra platser i landet men mycket återstår för att den nära vården ska blomma ut helt och fullt, sa Oweling.

Han är inte bara pedagogisk, rolig, kunnig och charmant. Han är också en stridens man som vill få mycket gjort. Under vårt samtal argumenterade han starkt emot planer på att bara göra vissa delar av regionens vård enbart digital, ”vi ska vara digifysiska med kontinuitet” och starkt för att vårdens mest populära personer - distriktssköterskor -ska tjäna som förebild för den nära och proaktiva vården. Och då har jag inte nämnt Owelings gedigna engagemang för att alla vårdaktörer - sjukhusen, vårdcentralerna, kommunerna och de privata alltmer "digifysiska" doktorsbolagen - ska kunna läsa patienternas journaler och att patienterna ska kunna se alla vårdaktörernas anteckningar samlat i sina journaler. 

Han är verkligen klockren i sin kritik av digitaliseringssnuttifieringen.

– Som läkare har jag ju alltid kunnat prata i telefon med mina patienter och göra fysiska undersökningar av patienterna när så krävs. Det är ju inte antingen eller. Samma gäller för patienter som med digitala hjälpmedel själva kollar och rapporterar in sina blod- och sockervärden eller patienter som jag träffar i digitala videobesök. Digitaliseringen förstärker vårdens helhet och ska inte ses som något exklusivt för vissa avdelningar, sa Magnus Oweling. Sketchen med "Vägförvaltninga i Skultôrp" slutar med att telefonsvararrösten meddelar att "Er tid är ute" varpå samtalet bryts. I den delen är sketchen inte relevant för Magnus Oweling och hans synteser. Den saken är säker. 

Karta: Bergslagsvägen