Jens Zetterstedt är barnfödd i Lotorp och uppväxt i Finspång. Han är en ledarskapsprofil inom industrin. Zetterstedt har bland annat varit med om att både bygga upp och avveckla Industriellt Utvecklingscentrum Öst (IUC) och varit vd på Energiriket i Finspång; en verksamhet som nu gått upp i Tillväxt Finspång. Han kan sitt Finspång; det kan man säga utan att ljuga.
– Men jag ska erkänna att jag har utvandrat från Finspång. Där jag bor i Svärtinge är det väl hundra meter till Finspångs kommungräns, sa Jens och log i mjugg.
Man kan ju inte bo överallt. Så är det. Men Borggård är en mycket vacker och tilltalande plats i Finspång. Ungefär som Butbro, fast på ett helt annat sätt. När jag krypkör genom samhället och passerar Nitvägen och Sylvägen och ser och anar de vackra husen så väcks ett sug inne i mig: "Tänk om man bodde här; hur skulle det kännas?"
Förra århundradet bodde väldigt många av de flera hundra medarbetarna på Borggårds Bruk just i Borggård. Det var så det var. Man bodde någonstans eftersom det fanns arbeten inom gång- eller cykelavstånd. Nu är det mer så att man bor någonstans därför att man vill bo där och under förutsättning att det är möjligt att ta sig till sina arbeten med bil eller buss på ett rimligt sätt.
– De flesta av våra medarbetare bor i trakten. Några bor här i Borggård, andra kommer från Tjällmo, från Finspång, Grytgöl och Hällestad och andra ganska nära orter, sa Jens Zetterstedt.
Sedan 1872 domineras produktionen på Borggårds Bruk av fri bockning. Jens visar mig flera olika bockade produkter som man tillverkar för i huvudsak fordons- och möbelindustrier. Det är krokar och öglor av alla storlekar och utföranden som man kan tänka sig. Sannolikheten är mycket stor att den som använder en höj-och sänkbar kontorsstol eller som kör en svensktillverkad lastbil har närkontakt med komponenter som tillverkats vid Borggårds Bruk.
En googling på "fri bockning" gav mig följande bästa svar: "Vid fri bockning pressar öververktyget arbetsstycket in i underverktyget utan att pressa det mot dynväggarna. Samtidigt som öververktyget körs neråt bockas arbetstyckets skänklar uppåt och vinkeln uppstår. Ju djupare öververktyget pressar arbetsstycket in i underverktyget desto spetsigare blir vinkeln. Det blir då kvar ett fritt utrymme mellan över- och underverktyget."
Jens Zetterstedt är styrelseledamot i CNG sedan våren 2020. Han "ärvde" platsen i styrelsen från den förre ägaren Jan-Peder Daréus. Men redan under tiden i IUC hade Jens en plats i styrelsen.
– CNG är väldigt utvecklande och positivt för oss i Borggård. Som ägarföretag tar vi, utöver att ta emot praktikanter, även ansvar som värdar för elevernas projektarbeten av olika slag. Det är vitaliserande för vår arbetsmiljö när de här ivriga och engagerade ungdomarna kommer till oss, berättade Jens.
Att äga och leda ett så gammalt företag som Borggårds Bruk väcker både förvaltar- och framåtkänslor hos Jens.
– Här har så många generationer gått före. Vi har en stark vilja att föra arvet vidare - gärna lite starkare - till nästa generation. Samtidigt måste vi satsa framåt. Jag och Andreas brinner för att bredda affären.Vi investerar stort i robotar, vi kompletterar fribockningen med nya fräsar för skärande bearbetning och vi kommer snart att installera en helt ny stor press. Och inte minst vill vi skapa trivsel, bättre arbetsmiljö och större mångfald för våra medarbetare, sa Jens Zetterstedt med ett bestämt lugn i rösten.