Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Westöö: När allt är prioriterat är faktiskt inget prioriterat

Andreas Westöö kom cyklande på en lätt rostig och väl använd minicykel. Han hade tillbringat natten i ett tält på en campingplats några kilometer norr om Visby.

Andreas Westöö och Folkbladets Widar Andersson möttes en tidig morgon i Almedalen för att tala om kriser, regionen och politikens prioriteringar.

Andreas Westöö och Folkbladets Widar Andersson möttes en tidig morgon i Almedalen för att tala om kriser, regionen och politikens prioriteringar.

Foto: Widar Andersson

Krönika2024-06-29 14:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi träffades lite före nio på morgonen under Almedalsveckan. Redan strax före åtta hade Westöö varit på dagens första seminarium som handlade om förslagen om förstatligande av sjukvården. Och dagen var fortsatt välfylld för det nyblivna liberala regionrådet i Östergötland. Några av hans inbokade möten gällde sjukvård. Men inte alla. Den tidigare Norrköpingsbon - han och familjen flyttade nyligen till Motala där hustrun har sina rötter - har nämligen en lång bakgrund inom Försvarsmakten och han har även tjänstgjort som verksamhetschef för regionens enhet för katastrofmedicin och varit stabschef vid "händelse av samhällsstörning." Så det blev ett antal möten och seminarier på de fronterna också. 

– Krisplanering och krishantering har blivit något av "min grej", sa Andreas Westöö som hunnit med att tjänstgöra både i Kosovo och i Afghanistan utifrån sin roll som pansarofficer.

Och sedan början av april i år är han alltså förste vice ordförande i regionstyrelsen - där Marie Morell (M) svingar ordförandeklubban. Han är ingen nybörjare i politiken. Westöö har bland annat suttit i fullmäktige och kommunstyrelsen för Liberalerna i Norrköping. 

– Att jag drogs till Liberalerna i unga år tror jag har att göra med att partiet liksom alltid ligger nära mittlinjen; är öppet för samarbete åt olika håll om så krävs. Vilket är något jag uppskattar. I min familj fanns ingen påverkan åt det liberala hållet. I stort sett alla var socialdemokrater och det var som det var med den saken och punkt och slut, sa Andras Westöö med ett stilla leende.

Han föddes i Katrineholm. Vid sexton års ålder flyttade han till Norrköping för att gå på De Geers gymnasielinje för dans och teater. 

– Jag undrar om det finns någon människa som likt mig har lagt så mycket tid på dans men som ändå kommer ut som en sa usel dansör, sa Westöö. Gymnasietiden i Norrköping grundlade hans band till staden. 

– Norrköping känns som mitt hem och när vi nu har flyttat till Motala så känns det som om vi kommit till "lilla Norrköping". Bortsett från att Norrköping är en mycket större stad så finns det stora likheter mellan städerna", berättade Andreas Westöö. 

Han kom in i regionledningen i Östergötland mitt i den värsta ekonomiska krisen på mycket länge och mitt i en allvarlig arbetsmarknadskonflikt mellan Regionen och facket Vårdförbundet. 

– Det är solklart så att vi hade haft ett mycket bättre läge för sjukvården i Östergötland om man tagit tag i de svåra och tunga prioriteringsbesluten för länge sedan. Politiken har lätt för att prioritera mer resurser till verksamheter men är traditionellt väldigt svag när det gäller att prioritera bort sådant som går att undvara. Ansvariga politiker och höga förvaltningschefer är vana vid att verka i en miljö där "allt" är prioriterat; vilket betyder att inget är prioriterat, sa Andreas Westöö.

Han hoppas kunna bidra till en mer positiv utveckling genom sina insikter och kunskaper och att hantera och planera för kriser. 

– Tidigare arbetade jag inom Flyktingmedicinskt centrum i Östergötland. 2014 föreläste jag för många höga chefer i regionen och på statliga myndigheter om behovet av att förbereda sig för de tecken på kris som vi såg i migrationspolitiken. Jag minns hur förvånad jag blev av insikten om att beredskapen var så dålig som den var, berättade Westöö. 

De varsel om uppsägningar som Region Östergötland lagt ser han som "oundvikliga" i det utsatta läge som råder. Men i grunden tycker han att varsel av flera hundratals medarbetare är ett "stolpigt och stelbent" sätt att hantera problemen.

– Det finns också en fördummande diskussion inom vårdpolitiken om att uppsägningar av alla avtal om personalinhyrning skulle kunna lösa de ekonomiska problemen. Beskrivningen av inhyrd personal som ansvarslös och svindyr är alltför ensidig. Självklart behöver Region Östergötland bli en bättre arbetsgivare på flera olika sätt. Men drastiska neddragningar av inhyrda läkare och sjuksköterskor kan, utan en gedigen krishantering, ställa till med än allvarligare problem för sjukvården, sa Andreas Westöö.

Enligt Westöö kommer det att bli "värre innan det blir bättre" i sjukvården.

– De tuffaste besluten återstår. Vi behöver en ny politisk kultur där de styrande verkligen vågar prioritera och satsa på allt vi har som fungerar mycket bra och avsluta en del annat som inte är bra, sa Andreas Westöö.