Innan jag går in på travets guldår 2020 tänkte jag berätta en liten episod från min tid som travskribent.
Året var 1968 och jag hade fått i uppdrag att följa Mantorpstravet åt tidningen Östgöten som varje vecka hade text och resultat från tävlingarna.
När Mantorpstravet startade upp 1965 var Sture Lindström banans första yrkesman. Första året var han dessutom ensam med proffsstatus.
Under åren 1968-72 knep Sture kuskchampionatet samtliga år, sedan vann han även 1975 och åren 1979-81, totalt alltså nio kuskchampionat och dessutom åtta tränarchampionat på sin hemmabana.
”I Stures stall var det ordning och reda. Välorganiserat med fasta rutiner så långt det nu är möjligt i ett travstall. Under en lång rad av år plockade han fram hästar som utvecklades till segerstaplare. I de flesta fall handlade det också om hästar han själv format”, skrev Mantorptravets sportchef Thomas Knutsson bland annat i sitt minnesord när Sture avled 2017 i sina hemtrakter i Skellefteå.
Men när jag vid en tävling reagerade på att Sture släppte fram en lärling från hans eget stall till seger tog det hus i helsike. Tidningen hade knappt kommit ut förrän jag hade Stures fru på tråden. Och de ord som jag fick höra är knappast tryckbara, bara att konstatera att jag fick en rejäl utskällning för att jag skrivit att loppet såg ut som en ”läggmatch”. Med tanke på den kung Sture var på Mantorp blev oddset betydligt högre när lärlingen nådde mållinjen först.
När jag flyttade till Norrköping 1970 blev det inte fler travreferat och det kanske var tur det. I stället följer jag travet via tidningarna och TV samt slänger in cirka 200 kr på V 75 varje vecka. Går väl knappast ihop men en gång vann jag 21.000 kr, så det räckte till en del nya spelomgångar.
2020 är just travet den stora vinnaren inom den svenska sportvärlden. Travet har kunnat genomföra sina tävlingar enligt uppgjort program, visserligen utan publik, men just publiken har ändå svikit sporten under många år så intäkterna från entréerna kanske är försumbara. För under corona-epidemin har svenska folket (och även utländska intressenter) lättat på plånboken så omsättningen varje omgång har ökat från drygt 80 miljoner kr till uppemot 120 miljoner kr.
Notabelt är dock att travet har väldigt strikta regler för att få genomföra sina tävlingar. Förutom att ingen publik får finnas runt ovalen, får bara en skötare till varje häst vara på plats, däremot får varken tränare (om hen inte är kusk också) eller ägare finnas runt banorna. Dessutom har alla restauranger varit stängda.
Däremot har det gått desto trögare för Sveriges andra stora spelmogul, Svenska Spel. I mitten av mars fick företaget lägga ner alla sina spelobjekt då det inte fanns några matcher vare sig i Sverige eller utomlands att trycka på kupongerna.
För ett par veckor sedan kom dock ligorna i gång, både här hemma och utomlands, så Svenska Spel kunde starta upp stryk-, mål- och europatipset samt oddset.
Själv har jag varit en ivrig stryktipsare genom åren och speciellt när vi hade Tipsextra och framförallt engelsk fotboll i våra vardagsrum mellan åren 1969-1995. Därefter tog TV4 över sändningarna, men det blev aldrig riktigt samma sak, som när Lars-Gunnar Björklund, Bosse Hansson, Arne Hegerfors, Ingvar Oldsberg och allt vad reportrarna på SVT hette på den tiden refererade från arenorna i England.
Vad har hänt?
Jag har dock en liten fundering då jag har en stående tioveckorskupong, rader som jag haft sedan 1972 och lämnat in stadigt. Men fortfarande har jag inte hört något från Svenska Spel om mina rader fortfarande gäller, för det fanns flera veckor kvar på kupongen när coronan slog till i mars.
Svagt av det statliga spelbolaget att inte skicka ut någon information vad som hänt med min och andras stående kuponger.
Vi får ändå hoppas att det under hösten blir mindre corona-restriktioner så idrotten kan börja få ha åskådare igen. Ett steg i rätt riktigt var dock beskedet i förra veckan att 50 personer får finnas på matcherna i de lägre fotbollsserierna. Då kanske man slipper att stå utanför arenorna och se matcherna genom ett nätstaket. Eller smyga in och kanske bli utslängd. För på alla idrottsplatser runt om i länet går det inte se exempelvis fotboll utanför staketen…