Under den pågående Covid-19 epidemin har man mest inrikta sig på att begränsa sjukdomens utbredning. Daglig uppdatering från Folkhälsomyndigheten, information genom TV, radio och tidningar berör främst smittskyddet, hur befolkningen kan undvika att bli smittad.
Men vi som tillhör riskgruppen, äldre över 70 år, kan även på annat sätt bidra till att behålla ett så starkt motstånd till smittan som möjligt? Hur bör man göra, hur kan man stärka sin hälsa trots alla nuvarande begränsningar? Fasta dagliga rutiner är värdefulla, inte minst för äldre. Skall man i dessa besvärliga tider anpassa sina rutiner och i så fall hur?
Fysisk aktivitet: störst nytta kan man göra genom att varje dag ägna en stund åt någon form av fysisk aktivitet, minst en halv timma men gärna längre och med en åtminstone måttlig grad av ansträngning. Vad man väljer att göra spelar mindre roll men längre raska promenader eller cykelturer fungerar ypperligt, och i så fall gärna tillsammans med andra för att på detta sätt minska den sociala isoleringen.
Man åstadkommer en rad gynnsamma hälsoeffekter såsom ett stärkt immunförsvar, större kraft och uthållighet i musklerna, viktkontroll, lägre blodtryck och en bättre sömn. Dessutom bidrar minst 15 minuter i solljus utomhus till att stärka benstommen genom en ökad halt av vitamin D. Tänk så lyckligt lottade de äldre är som har tillgång till en trädgård eller en kolonilott, de får både styrke-och uthållighetsträning på samma gång. Visst behövs även hjärnan i detta utomhusarbete!
Särskilda riskgrupper: man vet att personer med hjärtkärlsjukdomar, sjukdomar i luftvägarna, sockersjukdom och med betydande övervikt riskerar att bli allvarligt drabbade av Covid-19 virus, särskilt gäller det storrökare. För dessa är hälsosamma levnadsvanor ytterst viktiga: tillhör man denna grupp och vill man få råd finns det på varje hälsocentral i länet sjuksköterskor som är specialutbildade i rådgivning om egenvård. Man kan gärna kontakta dessa.
Matvanor: finns det andra rutiner man kan se över? Att sluta röka är en självklarhet men hur är det med alkoholen? Här rekommenderar man måttlighet: dricker man en till två glas dagligen påverkar det inte hälsan märkbart negativt. Hälsosamma matvanor för immunförsvaret är viktiga, särskilt när det gäller tillrikliga mängder grönsaker och frukt. Enligt livsmedelsverket bör man helst välja grova grönsaker såsom rotfrukter, kålsorter, broccoli, bönor och lök, men även nötter och frön kan bidra till hälsan. Varför inte en vacker sallad varje dag för att lysa upp de dagliga rutinerna?
Själen: inte bara kroppen behöver stimulans, även hjärnan behöver sin egen ”friskvård” dagligen. De flesta äldre håller sig uppdaterade genom massmedia men det kräver inte någon större intellektuell utmaning. Att fylla i ett korsord, en sudoku eller liknande, att läsa en bra bok gör säkert nytta. Och varför inte starta en promenerande bokcirkel med goda vänner?
Vi inom folkhälsoteamet råder därför att man förvandlar denna besvärliga tid av begränsad rörelsefrihet till en översyn av de dagliga vanorna. Pröva nya hälsofrämjande rutiner, det kommer att göra nytta för dig långt efter Covid-19 eran!