För eller emot varg är en stående fråga. Fårägare, renägare och jägare är i många fall kritiska, nästan hatiska, mot detta rovdjur, och vill, förståeligt nog, ha ett så litet antal som möjligt, rent av utrota den. Det går inte att bortse från att vargen gärna attackerar, river och dödar renar och får.
Vargsrädslan lever kvar bland många. Storstadsbor och folk i större orter verkar överlag stå på vargens sida, medan människor i glesbygd inte är lika positiva. Få svenskar har sett eller mött en varg i vilt tillstånd. Somliga tycker att det skulle vara en stor naturupplevelse, andra skulle förmodligen bli rädda. Hur skulle jag själv reagera om jag såg en varg på nära avstånd? Vet inte.
Jag tar upp den här frågan för att en villaägare som bor nära sjön Gron är säker på att hen såg en varg i mars. Medan hen pratade i telefon kom djuret lunkande förbi villan. Personen bor nära mig, kanske 100-150 meter fågelvägen. Eftersom snön då låg kvar kunde villaägaren och grannar följa spåren. De kom fram till att vargen (?) hade korsat Gron och troligen kommit från Butbrohållet. Rovdjur ska helst inte komma för nära bebyggelse och människor, utan hålla sig i de djupa skogarna. För övrigt tycker jag att de fyra stora rovdjuren (björn, varg, järv och lodjur) fyller sin funktion och borde ha plats i faunan. Hur stor den stammen ska vara överlåter jag åt expertisen att fastställa.
Annandag påsk blev ett bakslag i vädret. Snön föll ymnigt. Jag mötte få bilister och fotgängare när jag på förmiddagen åkte till Pressbyrån för att köpa en tidning. Det var då jag såg ett vilt djur sakta komma springande i korsningen Vallonvägen-Jonas Wenströms väg. Ingen varg, men i alla fall en hare som också sökt sig in i centrumkärnan. Det var länge sedan jag såg en hare i skogen. Konstigt, att det nya mötet skedde i en gatukorsning. Även haren lämnar ibland skogen och har sin gång i centrum.
Sprängningarna har startat för det nya bostadsområdet Melbysund mellan Finspång och Svärtinge. Det blir säkert framöver ett vackert område att bo i nära Glan. Mellan 80 och 100 bostäder i olika former planeras med inflyttning för de första 22 husen sommaren 2022 och helt färdigställt om tre-fyra år, om allt går enligt riktlinjerna.
Alla yvs inte över expansionen på just detta område. Här var åren 1980-2006 ett eldorado för berguv, hasselsnok och den lilla blomman kattfot. När skogsavverkningen till bebyggelsen inleddes slutade uven ropa, snoken försvann och de stora ytorna av kattfötter gick ut sig. Finspångsbon Janne Andersson har haft ett stort fågelintresse sedan tonåren och är nedstämd över utvecklingen. Han följde uven noggrant. ”Uvlokalen här var en av de bättre lokalerna för uv i hela Östergötland. Här kom totalt 23 ungar på vingar och många ringmärktes av Lasse Hedenström från Söderköping”, säger Janne och tillägger att åtminstone en uvlokal finns kvar i Finspångs kommun.
Framlidne lektorn Viking Olsson var en av Sveriges främsta ornitologer och uvkännare. Han var en respekterad och stor man i dessa kretsar och stor även till längden. Två meter över havet. Han kom på ålderns höst till uvbranten i Melby och blev beklämd när han hörde planerna för uvlokalen. ”Det måste du sätta stopp för, sa Viking till mig”, säger Janne. Det lyckades han inte med och ingen annan heller.
Viking Olsson var lärare i Finspång på 1960-talet. Dessförinnan, i slutet på 1950-talet och början på 60-talet, tjänade han i Samrealskolan i Valdemarsvik, där jag hade honom i biologi. Jag har alltid haft ett intresse för fåglar. Och hade jag redan under Viking-tiden följt med på hans exkursioner i Valdemarsvik hade jag antagligen bättre kunnat identifiera fåglarnas läten än jag kan i dag.
Det är glest med parkeringsmöjligheter i Finspångs centrum. En pensionär, född på 1930-talet, som har svårt att gå, men fortfarande kör bil, har ett radikalt förslag för att öka tillgängligheten: ”Riv gamla Televerkets lokal, där loppisen senast huserade, och gör en parkering på den tomten. Jag tror att det skulle kunna ge rum för närmare 50 parkeringsplatser.”
Ödeshög var det rätta svaret på förra ortskluringen. Följande knäckte nöten: Per Dahlqvist, Margaretha Nilsson, Rose-Marie Karlsson, Ruth Snabb, Bill Persson, Anna-Lena och Ulf Folkeson, bröderna Ståhl, Bengt-Arne Palmqvist, Gert Larsson, Lars-Göran Alvarsson, Birgitta Nilsson i Finspång, Edit Andersson, Lotorp, Anne-Marie Karlsson, Sonstorp, Frukostbordsgruppen på Hällestadgården, Yvette och Ronny Ripskog, Katterum, Ingrid Thune, Inez Ek, Göran Bergljung, Rosemarie Carlsson, Christina Hertz, Christina Spännar, Torsten Heimstrand, Bo Sonelin, Lennart Pehrson, Norrköping, Jan-Olof Ek, Kolmården, Gun-Britt Holmgren, Linköping, och Lena Hammarlund, Sturefors. Dagens ortskluring är gjord av Bo Sonelin och lyder: Minimal+lokal. Svara på 070-413 14 62 eller sms:a.