Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Glimtarna: Så oförskämt att stjäla från andras gravar

Go'morron! Rent generellt ska man förstås undvika att stjäla, vad det än är man snor åt sig. För mig har personer som stjäl på kyrkogårdar sjunkit till den lägsta nivån på hur man uppträder mot sina medmänniskor.

"För mig har personer som stjäl på kyrkogårdar sjunkit till den lägsta nivån", skriver Nilsove Magnusson i sina Glimtar.

"För mig har personer som stjäl på kyrkogårdar sjunkit till den lägsta nivån", skriver Nilsove Magnusson i sina Glimtar.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Krönika2024-02-17 09:30
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Häromdagen stannades jag av en kvinna i Finspång, som var både bedrövad och arg. Maken avled i höstas och jordfästes i november på Risinge kyrkogård. Barnbarnen hade köpt en gravlykta och placerat den på graven. Kort därefter var lyktan borta. "Vi har gått runt på kyrkogården för att eventuellt hitta lyktan, som är lite speciell i utformningen, men inte sett den. Vi köpte den på Ö&B i Norrköping och den var så pass billig att personen som stal vår lykta borde haft råd att inhandla den. Det är oförskämt att stjäla från andras gravar", säger kvinnan. Jag håller med om att oförskämt är ett passande ord i sammanhanget.

Spektakel är ett ord som för drygt hundra år sedan användes för att beskriva teaterföreställningar. Enligt uppslagsboken kan man numera använda synonymer som obehag, bråk, skandal och åtlöje. Kommunens nya parkeringsstrategi, främst vid Arena Grosvad och Grosvadsskolan, är ett spektakel i den högre skolan. Parkeringsavgifter där är inte det bästa beslut som tagits. Bättre blir det inte av att besökare irriteras över att P-automaten är krånglig att hantera. Att avgiftsbelägga ett område, där folk i alla åldrar samlas för att motionera, inomhus som utomhus, och besöka idrottsevenemang är inte smart, även om kommunen är i ett pressat ekonomiskt läge och behöver både spara och hitta nya sätt att få in pengar. Att locka flera besökare till arena Grosvad lär bli svårare. I stället kan det bli färre. Många skräms bort på grund av P-avgiften. Om inte beslutet rivs upp, så befarar jag att kommunen framöver får känna av det på olika sätt.    

Det har redan varit översvämningar i Slottsparken och Bruksparken. Det brukar normalt väntas på våren. Från ett av mina första arbetsår i Finspång, i slut på 1960-talet, erinrar jag mig ett lite annorlunda minne från när Lillsjöbäcken svämmade över nere vid De Wijks väg. På den tiden låg ett rött bostadshus alldeles invid bäcken. Skolgrabben i huset passade på att plocka fram metspöet. Och i trädgården(!) drog han upp en skaplig gädda som blev mat för familjen. Vad den vägde minns jag inte. Men jag gissar att det var både första och sista gången grabben fångade en gädda i trädgården.

Bra service är tacksamt för kunder som ibland är lite villrådiga i butiker. Min fru var på Apoteket Kronan på Viberga för att hitta en bra handkräm som var fräsch och doftade gott. Karin bakom disken tog snabbt fram en handkräm som hon själv använde och prisade. Karins tips passade utmärkt. Kronan på verket så att säga.

Under mina 44 år som journalist i Finspång mötte jag åtskilliga personer, som jag uppskattade och bevarar i minnet. En av dem var bandykämpen Yngve Eklund. Han kallades "Burra" och var, som jag minns, den ende elektrikern i Finspång som i ur och skur cyklade till sina jobb för Magni Jönsson i Elbutiken. Sport, i synnerhet bandy, var "Burras" stora intresse. Han spelade många år i Faik och avslutade med några år i Lotorps IF. Han tänkte inte så mycket på när han skulle lämna bandyplanen. "Jag håller på så länge jag orkar," sa han. När han var 55 år fick bandyn ett abrupt slut, men inte på "Burras" egna beslut. Några spelare i LIF tyckte att "Burra" fick allt svårare att försvara sig mot yngre och snabbare spelare. Så de tog helt sonika hans skridskor och kastade dem i Lotorpsån. Sant eller inte? "Burra" berättade det själv för mig, så jag antar att det stämmer. En profil och trevlig prick var han onekligen. Åsikter hade han och sällan vek han från dem. Titt som tätt kom han in till mig på redaktionen för att prata sport.

Norrala var det svaret på förra ortskluringen. Några svarade Söderala, som också är en tätort, ungefär med dubbelt så många invånare, men konstruktören Tommy Ståhl valde norr som väderstreck i stället för söder, så det har jag rättat mig efter. Norrala svarade följande: Birgitta Nilsson, Ruth Snabb, Margaretha Nilsson, Ulf Folkesson i Finspång, Edit Andersson, Lotorp, Berth-Arne och Hilli Maxe, Borggård, Frukostbordsgruppen på Hällestadgården, Ronny och Yvette Ripskog, Katterum, Göran Bergljung, Christina Spännar, Bo och Jill Sonelin, och Torsten Heimstrand, Norrköping, Jan-Olof Ek, Kolmården, samt Inga och Nisse Ohlsson, Västervik. Berth-Arne Maxe står för månadens ortskluring, som lyder: Fiskolja+kam. Svar lämnas i vanlig ordning på 070-413 14 62 eller ett sms.