Jodå, inte bara för att många skidåkare tävlande för Lotorps IF och SK Ringen åkt Vasaloppet. Det finns en koppling till, även om den lär vara ganska okänd för de flesta. Det handlar om en stor och försvunnen trofé.
Skidsäsongen är slut. Vasaloppet 6 mars ska minnas som det år Sveriges mest kända tävling firade hundra år. Sportbladet ägnade drygt en månad innan jubileumstävlingen sex sidor om en trofé, av många ansedd som svensk idrotts kronjuvel, som försvann i början på 1940-talet och fortfarande inte påträffats. Det är den trofén som har en viss Lotorpskoppling.
Pensionerade elektrikern Janne Andersson i Finspång, född och uppväxt i Lotorp och ordentligt påkopplad när det gäller Lotorps historia, läste artikeln, kontaktade mig - som också läst artikeln – och talade om att han kunde ta fram vissa uppgifter om kronjuvelen, baserad på Lotorpsboken del 1.
I slutet på 1800-talet, 1897-99 noga räknat, hade John Fröbergs tryckeri och postorderfirma i Lotorp, välkänt i Sverige, två anställda, som kom från Insjön i Dalarna och senare skulle bli berömda. De hette Johan Petter Åhlén och Marits Erik Holm och kallades i Lotorp för ”Ål-pojkarna”. De köpte 1926 postorderverksamheten av Fröberg och grundade varuhuset Åhlén&Holm.
Johan Petter Åhlén ägde en familjetidning som hette Vårt Hem. Han lät 1922 en konstgjutare i Stockholm tillverka ett vandringspris för Vasaloppet, som föreställde Gustav Eriksson, senare Gustav Vasa som regerade Sverige 1523-1560, på flykt med skidor och stav, strax före norska gränsen, kastande en blick bakåt mot Sverige. Vandringspriset var 48 centimeter högt och det behövdes fyra segrar för att håvas in för alltid. Arthur Häggblad var på 1930-talet en populär friskus i skidspåret. 1940 vann han Vasaloppet för fjärde gången och erövrade kronjuvelen. Året efter poserade han för en tidning med sin digra prissamling och Vårt Hems pris i centrum. Det var sista kända fotot av trofén. Sedan dess har ingen sett den. Men än har somliga personer i Dalarna inte gett upp jakten på att återfinna det.
Metodistförsamlingen i Finspång är sedan flera årtionden nerlagd. Fastigheten i korsningen Kapellvägen-Östermalmsvägen finns kvar. 1932 invigde metodisterna lokalen och efter att verksamheten slutat tjänade lokalen sedan bland annat som bageri för tillverkning av kokosbollar. Ett kors på taket har fått sitta kvar i alla år, men nyligen upptäckte en skarpögd kvinna, som höjde blicken, att korset var borttaget. Kors, då! Har det stulits, eller är anledningen så enkel att nuvarande fastighetsägaren inte velat ha korset kvar? Om någon vet, hör gärna av dig till mig (telefonnumret finns sist i artikeln).
En nära vän till mig har fått betala tusentals kronor i restskatt under alla år sedan han gick i pension. I år fick han äntligen tillbaka, men beskedet om summan uppskattade han föga. Den slutade på en krona. Hur kan det bli så? Kronan betalas förstås inte ut av Skatteverket. Han kunde väl fått den som souvenir tycker jag.
Påskveckan piggnade fåglarna till. Koltrashasthannen kvittrade både länge och högt i soluppgången och hans fina strofer omgavs av likaledes fina röster från talgoxe och bofink och mindre fina läten från skata, björktrast, pilfink och gäss.
I går var det Långfredag. En helgdag som alla andra numera. Men när jag var barn och tonåring på 1950-talet och början på 60-talet upplevdes den som årets längsta och segaste dag. Det var verkligen en lång fredag. Valdemarsviks två kiosker, Pressbyrån och Walters kiosk, fick ha öppet några timmar, men först efter att högmässan var slut. Några profana nöjen existerade inte. Allt var inte bättre förr.
Rätt svar på senaste ortskluringen var Hjältevad, ett mindre samhälle i Småland. Det listades ut av dessa: Rose-Marie Karlsson, bröderna Ståhl, Birgitta Nilsson, Lars-Göran Alvarsson, Bill Persson, Leif Skeppstedt, Finspång, Anne-Marie Karlsson, Sonstorp, Frukostbordsgruppen på Hällestadgården, Yvette och Ronny Ripskog, Katterum, Rose-Marie Goding Blomdahl, Ljusfallshammar, Inez Ek, Hans Persson, Ulla Eklund, Christina Hertz, Göran Bergljung, Christina Spännar, Lennart Pehrsson, Torsten Heimstrand, Norrköping, Jan-Olof Ek, Kolmården, och Nisse Sjödin, Åby. Berth-Arne Maxe i Borggård har tillverkat nya ortskluringen, vilken lyder: På foten+småskratta+tätort. 070-413 14 62 eller ett sms för svar. God fortsättning på påsken till er alla.