Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Gamla önskemål är ännu färska

Riksväg 51 i Finspång mot Örebro är nu som då en angelägen fråga och ett eftertraktat önskemål.

Riksväg 51 i Finspång mot Örebro är nu som då en angelägen fråga och ett eftertraktat önskemål.

Foto: Trafikverket

Krönika2021-08-06 12:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Finspångs köping speglade år 1968 Sverige "socialt, ekonomiskt och kulturellt"; det hävdade i vart fall författarna till boken "A bit of Sweden - en bildberättelse om Finspång" som det året gavs ut av förlaget Gullersproduktion AB i Stockholm. 1968 hade köpingen tre år att vifta på innan sammanslagningen till Finspångs kommun var ett faktum 1971. Samma år slog även grannkommunerna Hävla och Hällestad igen sina böcker och förenades med den gamla köpingen i den nya kommunen Finspång. 

Den på sin tid världsberömda fotografen Kåwe Gullers och hans son Peter Gullers står för bilderna i den nätta lilla boken om Finspång, en del av Sverige. För texterna står Robert Rock. Jag har ägnat boken uppmärksamhet i ett par tidigare krönikor under sommaren. Boken är en liten pärla. Sannolikt är boken till stora delar finansierad av kommunen och/eller "storindustrin"; det vill säga föregångarna till Gränges och Siemens.Anslaget i bilder och bildtexter är odelat optimistisk och positiv; tankarna går till de där gamla journalfilmerna som visades på SF - bio långt tillbaka i världen. En hurtig speakerröst kommenterar tidens händelser och vinkeln är så gott som alltid att det blir bättre och bättre dag för dag. Slutet på 1960-talet var också i och för sig en väldigt optimistisk tid. Det mesta tycktes möjligt. Rekordåren rullade ännu på i ekonomi och arbetsmarknad. Semestern blev längre, fler hade egna bilar och lönerna steg. Att Finspång beskrevs i ljusa och framtidsglada ord och bilder var kanske inte så konstigt i alla fall? Dessutom var och är ju Finspång en bra plats på jorden i det stora hela.

Ett av bilduppslagen i boken om Finspång visar män som på cyklar och mopeder åker ut från STAL-LAVAL. Bildtexten berättar: "Ett arbetsskift är slut på STAL-LAVAL. De äldre anställda skyndar hem till sin TV." Och på nästa bild ser vi en man i skjorta och slips som sitter i en soffa med ett litet barn medan hustrun i fin klänning sitter i en stol bredvid. Deras blickar är riktade mot TV-apparaten som har en central plats i rummet. På bilduppslagets tredje bild säger bildtexten "Ungdomen dröjer för en pratstund vid torget." På själva bilden ser vi två flickor och två pojkar som  i tidstypiska kläder står på Bergslagstorget invid en Folkabuss. En stor bild i boken visar ett stort antal ungdomar som med uppmärksamma och allvarliga miner förefaller lyssna på ett föredrag av något slag. Bildtexten berättar: "Det finns gott rekryteringsunderlag för industrierna bland köpingens målmedvetna ungdom, här samlad i läroverkets aula." 

Industrin - de två stora men också alla mindre industrier i och runt om kring Finspång - har stor plats i boken. Nedslag görs i Lotorp, Igelfors, Rejmyre, Borggård, Grytgöl, Hävla och Skärblacka. Bildtexten till fotografier på böljande sädesfält och en bonde på taktor med fullastad hövagn på släp får mig att höra den hurtige journalfilmsspeakern igen: "I denna bygd har jordbruket alltid frodats sida vid sida med industrin genom sekler. Även idag är samarbetet det bästa mellan de olika yrkesgrupperna." 

Många av motiven och miljöerna som visas upp på bokens fotografier finns fortfarande kvar. Vilket inte är så konstigt förstås. 1968 är trots alla bara femtiotre år borta. I en bygd som varit verksam och uppbyggd i vart fall under ett halvt millenium är femtiotre år inte så mycket att tala om. Boken avslutas med sidan "Aktuellt om Finspång". Här känns det stundom som om tiden stått stilla och stundom som om tiden förflyttat sig med raket. Finspång är beläget "inom 4:e storstadsregionen" , läser jag på Aktuelltsidan. Det begreppet har uppenbart kommit och gått flera gånger. Vad jag minns var den "fjärde storstadsregionen" en storsatsning från Norrköping och Linköping för kanske 15 år sedan; en satsning som somnade in för 7-8 år sedan. Men inget är tydligen nytt under solen. De höll på med sånt som 4: e statstadsregionen redan 1968. Annat på Aktuelltsidan känns väldigt fjärran. Det berättas under rubriken "Byggenskap" att "Kommunblockets bostadskvot på 165 lägenheter" inte är tillräcklig för behovet. Här anar vi en planhushållning á la östblocket där staten tilldelade kommunblock ett visst antal lägenheter! Annat är åter sig likt. Under rubriken "Önskemål" finns tre punkter: 1. En ny- och ombyggd riksväg 51 från Finspångsån till Närkesgränsen. 2. En avsevärt större bostadskvot. 3. Att fotbollslaget trampar uppåt till division 1. " Dessa önskemål är i hög grad aktuella även i augusti 2021.