Dagordningen var inte överväldigande lång på fullmäktiges möte på måndagseftermiddagen. Och det gick undan. Hade inte fullmäktige bjudit in gäster att tala så hade mötet varit slut nästan samtidigt som det började. Faktum är att ingen av de 85 ledamöterna begärde ordet under de få beslutsärenden som fanns på agendan. Man kan fundera över den demokratiska nyttan med sådana möten?
Talmannen och Norrköpingsbon Andreas Norlén var inbjuden som inledningstalare på Norrköpings fullmäktigemöte på måndagseftermiddagen. Uppdraget var att tala om just demokratin i Sveriges vars parlamentariska verksamheter är inne i ett utdraget hundraårsfirande av en allmänna och lika rösträtten. Beslutet tog i december 1918 under dramatiska former.
– En kanonbåt låg på Stockholms ström beredd att försvara regering och riksdag mot eventuella kuppmakare. Men det blev ingen revolution i Sverige. Det blev en kompromiss i stället, sa Andreas Norlén på länk från ett bokfyllt rum i sitt hem i Norrköping.
Beslutet om lika rösträtt för kvinnor och män praktiserades första gången i valet på hösten 1921 och i början av 1922 stegade de första fem kvinnorna on som valda ledamöter av riksdagen.
Talmannen gav också sin bild av hur demokratin står sig i Sverige så här ett sekel senare.
Andreas Norlén såg bland annat det sjunkande antalet medlemmar i partierna som oroande.
– Vi har en partidemokrati där mycket bygger på att de politiska partierna förmår att rekrytera bra och representativa medborgare till den mängd uppdrag som partierna har ansvaret för, sa Norlén.
Nedim Demir från Moderaterna är en stabil och flitig aktör när det ges möjligheter att ställa frågor till föredragshållare på fullmäktiges möten. Så även denna gång. Nedim Demir frågade Talmannen hur han såg på demokratins möjligheter att hävda sig i förorter där det råder"utomeuropeiska kulturer och där röstdeltagandet är lågt?" Norlén betonade partiernas ansvar även om han inte blundade för den "uppförsbacke" som partifolket har att kämpa mot i de delar av Sverige där den svenska partidemokratin inte har slagit rot. Stadsarkivarie Pernilla Mattsson gav därefter ett föredrag med bilder av hur den lokala rösträttsstriden begav sig i Norrköping. Anna Karlsson från nuvarande Moderaterna valdes in i fullmäktige 1910 och hon var den enda kvinnan ända fram till 1919 då allmän och lika rösträtt började gälla i kommunalvalen.
Kommundirektör Martin Andreae upplyste för sista gången - han slutar på fredag denna vecka - de folkvalda och allmänheten om Coronaläget i Norrköping när han äntrade talarstolen på fullmäktigemötet på måndagen. 17 kontrollbesök enligt den nya pandemilagen har gjorts av Länsstyrelsen i Norrköping.
– Så gott som samtliga boende på särskilt boende i äldreomsorgen har nu fått sin första vaccinspruta och femhundra medarbetare likaså Nu börjar också vaccineringen för de som har hemtjänst, berättade Andreae som också kunde berätta om att inte mindre än åttio legitimerade personer har anmält att de vill hjälpa till med vaccineringen i Norrköping.
Maria Sayeler valdes till ny ordförande i fullmäktige. Hon efterträder Olle Vikmång som nyligen valdes till kommunstyrelsens ordförande. Hon lämnar därmed uppdraget som ordförande i byggnads- och miljöskyddsnämnden vilket i sin tur orsakade en lång rad av byten på tunga poster. Den ur SD uteslutne Mattias Olofsson lämnar sin plats som ledamot i utbildningsnämnden men stannar kvar som vilde i fullmäktige. Det var det hela för idag.