Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Fotbollens själ – här hittar man den

I förra veckan kom det alarmerande rapporter från svensk fotboll att damernas seriespel minskar drastiskt. Kanske intresset kan öka nu när TV-kanalerna visar många matcher från dam-VM nere i Frankrike. För intresset behövs byggas från fotbollens själ för att damfotbollen ska vända sin nedåtgående trend.

Foto: Peter Jigerstrom

krönika2019-06-12 16:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag har själv begåvats med fem underbara barnbarn varav fyra spelar just fotboll, förutom en del andra idrotter. I förra veckan tog jag och hustrun bilen ned till Kungsbrohov i Vreta Kloster för att titta när vårt 5-åriga barnbarn, Moa, körde sin fotbollsträning.

Lek, lek och lek. De 15-16 barnen, varav fem var tjejer, hade hur roligt som helst under en timmes tid. Samtidigt som det alltid inträffar oväntade situationer.

När barnen skulle delas upp i olika lag vägrade en av tjejerna att ta på sig en väst. Anledning kunde jag senare finna i att hon bar Portugals landslagströja med namnet Oscar på ryggen. Inte vill man dra en röd väst över en så vacker tröja.

En av tjejerna valde också att avsluta träningen i förtid, trots att mamma var på plats. Flickan tyckte det var fel färg på västen.

– Det är inte roligt med fotboll, var hennes kommentar och så knallade hon hem hand i hand med mamma.

I IFK Vreta Kloster spelar också Maja, 8, hon är inne på sitt tredje fotbollsår, och hon är allra mest stolt över att VM-stjärnan Kosovo Asllani blivit fadder till klubben.

– Men när jag åkte in till Linköping Arena för att titta på henne i en allsvensk match var hon inte med, berättade Maja besviket. Hon hade hoppats få en autograf av ”Kosse” i sin bok med samma namn.

Det kommer säkert fler chanser…

På något sett har fotbollsleken i åldrarna 5-7 år vuxit kraftigt. I Smedby där vi bor samlas varje tisdag runt 120 barn för att göra sina första övningar i fotbollens ädla konst under ledning av utbildade ledare. Precis som i Vreta Kloster är de flesta på plats pojkar, men Smedby AIS har, bland sina 800 aktiva, väldigt många flicklag också.

Att fotboll är världens största sport vet väl alla i dag. Så är det också i Sverige där ridsporten lär vara nummer två, men långt efter i antalet utövare.

De senaste veckorna har jag också passat på att studera mina äldre barnbarn när de kämpat ute på fotbollsplanerna. Mitt äldsta barnbarn, David, vaktar exempelvis målet i IFK Västerås pojkar 07 och spelade förra helgen en stor turnering i Västerås med matcher under tre dagar. Samtidigt var lillsyrran, Hanna, 8, igång och lirade flera matcher med IFK Västerås flicklag 09-10.

Det var mycket glädje ute på fältet bakom klassiska Rocklundahallen där matcherna avgjordes. Men det var också dramatik, en målvakt i 12-årsåldern hade otur att kasta sig i ena stolpen, slog upp ett långt sår i pannan och när man väl hade bandagerat honom på plats efter 15 minuter försökte man resa upp honom men benen ville knappt bära honom. Det blev snabbtransport in till sjukhuset med befarad hjärnskakning.

När det gäller ungdomsfotbollen har ju Svenska fotbollförbundet kommit ut med en hel del nya regler. En, som är mycket vettig, är att man inte får pressa på motståndarna planhalva utan att man ska återvända till mittplanen efter avslutat anfall. Därmed är det lättare för försvarande lag att bygga upp ett nytt anfall utan stress och målvakten kan i lugn och ro rulla ut bollen till närmsta back.

En annan regel, som dock inte efterlevs än riktigt på allvar, är att samtliga i en spelartrupp ska få vara med minst en tredjedel i matcherna. Såg exempel på en toppning i Västerås där stjärnspelaren fick vila först när man ledde med 8-0! Och då bara ett par minuter för att sedan återkomma i spel.

Ett problem som fotbollen fått uppleva på senare år, i takt med att barn ogärna vill lämna sina datorer eller väljer andra idrotter, är att fler slutar i tidiga åldrar, framförallt då på flicksidan.

Peter Brusvik (tidigare utbildningskonsulent på SvFF) är doktorand vid Umeå universitet och forskar på avsluts- och fortsättningsprocesser inom svensk fotboll. Här redogör han för några frågor kring hållbart idrottande:

”Det finns en mängd orsaker till varför barn och ungdomar fortsätter spela fotboll. Övergripande handlar det om meningsfullhet i form av att få uppleva glädje och idrottslig utveckling, utmanande träningar och matcher samt gemenskap med kompisar. Omvänt kan den generella orsaken till att sluta spela fotboll vara en saknad av denna meningsfullhet. Innehåller fotbollsmiljön också tidig press i form av konkurrens, rangordning och selektion finns det ytterligare själ för individen att sluta med fotboll och i värsta fall med idrott överhuvudtaget.”

Fotnot: Vill ni själva uppleva ungdomsfotboll på nära håll finns det en rad cuper att besöka. Jönsbergska cupen 15-16 juni (Smedby AIS), Nils Liedholms Cup 27-30 juni (Valdemarsviks IF) och 28-30 juni Finspångs fotbollscup.

krönika

Läs mer om