Det var fortfarande mycket trafik härom natten när jag runt midnatt åkte hem från Linköping och dessutom en mängd gående med kläder som drog åt rött och vitt. Anledningen? Jo, en kvartsfinal i EM i fotboll för damer hade just spelats på Linköpings arena mellan Danmark och Frankrike och den gick ju som bekant till förlängning och straffar med vinst för Danmark. Och arenan den var fullsatt.
Sverige är ju också vidare till semifinal i turneringen som blivit lite av en publiksuccé. Bättre svar till kötthuvudena som utmärkte sig med förnedrande kommentarer på diverse sociala forum är svårt att tänka sig. Det mest anmärkningsvärda är väl att många inte ens var anonyma, för dessa måste det förmodligen vara helt okontroversiellt att uttrycka sig på detta sätt. Med tanke på att de flesta raskt plockade bort sina konton efter uppmärksamheten lärde de sig sin läxa på ett hårt men rättvist sätt.
Apropå fotboll satt jag och funderade för ett tag sedan – ja, när Brasilien vann Confederation cup närmare bestämt. Det pratades om sambafotboll, som det vanligen gör när Brasilien spelar. De här jämförelserna mellan musik och fotboll är inte helt ovanliga, sedan Bob Marleys stora fotbollsintresse blev känt har även reggaefotboll blivit lite av ett begrepp. Ja, analogin mellan musik och fotboll är inte helt dum men just dessa exempel tycker jag inte ringar in likheten på ett tillfredsställande sätt. Dessa musikstilar är ju nämligen baserade på tämligen statiska rytmer.
Den musikstil som fångar fotbollens väsen absolut bäst är givetvis improvisationsmusik, till exempel jazz. Men inte helt fri improvisation! Nej, det ska likt fotbollen finnas ett regelverk att förhålla sig till. Tänk efter, vid varje givet tillfälle i en fotbollsmatch måste den bollhållande spelaren intuitivt snabbt göra ett vägval, se ett passningsalternativ, gå framåt med bollen, välja kant. Precis som en improvisationsmusiker som till skillnad mot kompositörer måste lita helt på sina instinkter vid varje givet ögonblick, det finns ingen tid att grubbla, ingen tid att analysera. Allt man lärt måste sitta i ryggmärgen och finnas tillgängligt för intuitionen och kreativiteten automatiskt.
I bägge disciplinerna måste man också lita på, och fungera i samspel med sin omgivning. Du påverkar helheten, helheten påverkar dig. Tar forwards sina löpningar? Gör sig mittfältarna synliga? Hänger pianisten och trummisen på min överlagring utan att tappa ettan? Precis som när ett lag går från offensiv till defensiv består improvisationer av anspänningar och upplösningar. Och de där stunderna när allt fungerar uppstår magi, allt bara flyter på, tänk Brasiliens final i Confed eller John Coltrane i ”My favourite things”.
Det som skiljer är väl själva tävlingsmomentet, ja, förutom intresset och pengarna där jazz har hamnat lite i bakvattnet om man så säger. Idag spelar damerna semifinal mot Tyskland. Törs man rekommendera tjejerna att lyssna igenom Miles Davis ”Kind of blue” innan match?